Μια Οικογενειακή Υπόθεση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μια Οικογενειακή Υπόθεση

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Κάθε οικογένεια έχει τα δικά της ευαίσθητα μυστικά. Θέματα τα οποία κανείς δεν τολμά να αγγίξει και να φωτίσει έστω με δυο κουβέντες. Συνήθως πρόκειται για ιστορίες που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω και αφορούν μέλη της οικογένειας που έχασαν ηθελημένα τις μεταξύ τους επαφές στο πέρας του καιρού. Ο  ζωντανεύει επί της οθόνης την δική του, άκρως προσωπική και ιδιαίτερη ιστορία, φτάνοντας μέχρι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης να μας την αφηγηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο A Family Affair ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός συνόρων, για λογαριασμό του 18ου Doc Fest.

1811culfamfilmaffair3k

Ο Ολλανδός σκηνοθέτης ταξιδεύει στην Νότια Αφρική έπειτα από την πρόσκληση που έλαβε από την γιαγιά του, για την οποία όλοι στην οικογένεια απέφευγαν, μέχρι πρότινος, να μιλήσουν. Οι προσπάθειες επικοινωνίας με την 95χρονη παραδόθηκαν στις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος τις οποίες κανείς δεν ήθελε να ξεφυλλίσει εκ νέου. Η μοιραία γυναίκα, διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του ’50, μοιράστηκε τα καρέ τις ζωής της με δεκάδες άντρες και προτίμησε την ένδοξη καριέρα στη showbiz, εγκαταλείποντας τα παιδιά της σε ίδρυμα. Κάπως έτσι συμπληρώνεται το πορτρέτο της Μαριάνε, του οποίου οι ψηφίδες αποτέλεσαν τα κομμάτια μιας ιστορίας που έμοιαζε με βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα χέρια των δύο γιων της. Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά έγιναν άντρες και η περιβόητη Femme Fatale λησμονήθηκε. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της “εξόριστη” στην αφρικανική έρημο κι οι ζωές όλων προχώρησαν. Μέχρι την στιγμή που ο 30χρονος σκηνοθέτης αποφάσισε να στρέψει τον φακό της κάμερας του στους άγνωστους κι αφιλόξενους τόπους της οικογενειακής αποξένωσης.

Ο Tom Fassaert, ταξιδεύει στην ήπειρο της Αφρικής, μεταδίδει καρέ-καρέ βαθύτατες πτυχές της γοητευτικότατης Μαριάνε για να μεταφέρει τελικά την δράση στην Ολλανδία και την υπόλοιπη οικογένεια. Αναμοχλεύει αναμνήσεις προσδοκώντας απαντήσεις και υποχωρήσεις εκατέρωθεν. Αναμφίβολα την παράσταση κλέβει η γηραιά κυρία που σε κάθε της βήμα φλερτάρει αβίαστα με τον φακό. Γίνεται εύκολα αντιληπτή η άνεση της μπροστά από την κάμερα και δείχνει να απολαμβάνει την κάθε στιγμή, αναπολώντας κάπου μέσα τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος.
Εν κατακλείδι, όπως πολύ σωστά μαρτυρά και ο τίτλος του έργου πρόκειται για Μία οικογενειακή Υπόθεση. Ο σκηνοθέτης από την χώρα της τουλίπας, παραθέτει, παράλληλα με τα δικά του πλάνα, αρχειακό υλικό βοηθώντας με αυτόν το τρόπο τον θεατή να γνωρίσει καλύτερα τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του. Συμμετέχει και ο ίδιος στην εξέλιξη του φιλμ έχοντας μάλιστα “ρόλο” μείζονος σημασίας. Τόσο στα 116 λεπτά του φιλμ όσο και στην ζωή της αισθαντικής Μαριάνε.

1811culfamilyaffair6k

“Το παιδί που ήσουν κάποτε είναι ο σημερινός σου πατέρας” λέει on camera ο πατέρας του σκηνοθέτη αποθεώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παιδική αθωότητα και την ύψιστη αρετή της συγχώρεσης.

Και ο Tom Fassaert, μεταξύ άλλων, τίμησε με την παρουσία του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός κινηματογραφιστής βρέθηκε στις σκοτεινές αίθουσες του λιμανιού προσφέροντας μια όμορφη κουβέντα σε όλους εκείνους που παρακολούθησαν την προσωπική του ιστορία επί οθόνης. Τόνισε τις δυσκολίες του να δημιουργείς εν μέσω οικογενείας κι έπλεξε το εγκώμιο της ζωηρής και πολυπρόσωπης γιαγιάς του.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές