Μια Γαλλίδα στο Manhattan (Chinese Puzzle/Une Casse-Tete Chinois) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μια Γαλλίδα στο Manhattan (Chinese Puzzle/Une Casse-Tete Chinois)

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Χωρισμός, νέα οικογένεια, ομοφυλόφιλοι γονείς, μετανάστευση, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα ταινία του Cédric Klapisch με τους Audrey Tautou και Romain Duris.

Μετά τις ταινίες “Euroflirt” του 2002 και “Russian Dolls” του 2005 του ίδιου σκηνοθέτη, ο Xavier Rousseau (Romain Duris) επιστρέφει με ένα νέο ταξίδι και νέες περιπέτειες. Ο 40χρονος πια Xavier, πατέρας δύο παιδιών, εξακολουθεί να βρίσκει τη ζωή ιδιαίτερα περίπλοκη και να την αντιμετωπίζει με ανάλογο τρόπο. Όταν η μητέρα των παιδιών του (Kelly Reilly) μετακομίζει στη Νέα Υόρκη παίρνοντας μαζί της τα παιδιά τους, μη αντέχοντας τη σκέψη ότι μεγαλώνουν μακριά του, αποφασίζει να τους ακολουθήσει. Ο Xavier, ζώντας τώρα στην καρδιά της Chinatown, θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει τη ζωή του σαν γιος, σαν πατέρας, αλλά και γενικά σαν άνθρωπος ενώνοντας τα κομμάτια της ζωής του σαν ένα κινέζικο puzzle.

Η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.

Σοφία Πατλάκα

still-of-romain-duris-in-chinese-puzzle-(2013)-large-picture


Μια ιδιαίτερα περίπλοκη ανακατάταξη των προσωπικών σχέσεων ενός ανθρώπου αποδίδεται σε  μια εύκολη αναπαράσταση με ελαφρά τη καρδία αντίληψη περί συναισθηματισμών,  προς εξαφάνιση, φυσικά, οδεύοντας προς τα 40. Οπότε, μας μένει ρεαλισμός, αποστασιωποίηση και λίγο κυνικό χιούμορ να ντύσει τις ήρεμες στιγμές προβληματισμού.

Η ζωή του Xavier  γίνεται μυθιστόρημα, με συγγραφέα τον ίδιο, και μέσα από το διάλογο με τον εκδότη του αντιπαραβάλλεται η ευτυχία και το δράμα στον πραγματικό κόσμο και στην τέχνη. Φιλοσοφική διάθεση αχνοφαίνεται κάπου στο βάθος, και βλέπουμε τον προωταγωνιστή πηγμένο στις αντιθέσεις. Πράγματι, ενώ διανύει την 4η δεκαετία της ζωής του οι επιλογές του κάθε άλλο παρά ώριμες είναι, και καταλήγει να άγεται και να φέρεται από τις διαθέσεις των συντρόφων του, της πρώην γυναίκας του, της ομοφυλόφυλης κολλητής του, της καλής του φίλης. Κι ενώ πασχίζει να αυτοπροσδιοριστεί και να οριστικοποιήσει την άποψή του για τη ζωή, μέσα από διάφορες προσπάθειες και μάταιους πειραματισμούς, τελικά καταλήγει στα πιο απλοϊκά συμπεράσματα, ό,τι ταιριάζει στον καθένα είναι ένας συνδυασμός των επιλογών και των προτιμήσεών του.

Επιτυχής ο στόχος του σκηνοθέτη να δημιουργήσει μια εύπεπτη ταινία γύρω από τους συνεχείς προβληματισμούς των ιδανικών ή λειτουργικών σχέσεων, και να μας παροτρύνει να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε κάθε στιγμή της ζωής, γιατί ακόμα και οι φαινομενικά ανούσιες είναι αυτές που μας στιγματίζουν.

(το ίδιο συμβαίνει και με τις ταινίες…)

Δάφνη Ράλλη


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές