Μία Ανάσα (Ein Atem) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μία Ανάσα (Ein Atem)


Γράφει:

Η κρίση ως θεματική σε ταινίες κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και μετατρέπεται σε ένα αρκετά προσφιλές θέμα για τους ευρωπαίους (και όχι μόνο) δημιουργούς. Από αυτή τη θεματική αντλεί και η ταινία Μια ανάσα, η έκτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινίας του γερμανού σκηνοθέτη Christian Zübert.

Η Έλενα λόγω έλλειψης δουλειάς και οικονομικών δυσκολιών αποφασίζει να αφήσει την Αθήνα και να μετακομίσει στην Φρανκφούρτη με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Όμως με την άφιξη της στη Γερμανία μαθαίνει ότι είναι έγκυος από τον φίλο της Κώστα που μένει ακόμα στην Ελλάδα με τους γονείς του και είναι και αυτός με τη σειρά τους άνεργος.  Αναγκάζεται να δεχτεί τη δουλειά της νταντά για ένα ζευγάρι γερμανών της Tessa και του  Jan. Όμως σε μια στιγμή απροσεξίας η Έλενα θα χάσει τη μικρή Lotte και πανικόβλητη θα γυρίσει στην Ελλάδα. Εκεί θα την ακολουθήσει και η Tessa σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει την κόρη της που πιστεύει ότι την έχει απαγάγει η Έλενα.

ein-atem1

Η ταινία ακολουθεί αυτό το ταξίδι (μεταφορικό και κυριολεκτικό) των δυο γυναικών και προσπαθεί καταγράψει τις διαφορές ανάμεσα στην Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη, οι οποίες αφορούν κυρίως τους ανθρώπους, τις μεταξύ τους σχέσεις και τους ρόλους που κατέχει η γυναίκα και ο άντρας στη σύγχρονη κοινωνία. Η προσπάθεια όμως αυτής της αποτύπωσης γίνεται με έναν αρκετά προσχηματικό και επιφανειακό τρόπο που συχνά οδηγεί σε υπερβολές και γενικεύσεις. Ειδικά η στιγμή που η Έλενα δικαιολογεί τη φυγή της στο εξωτερικό στον Κώστα ως δική του αδυναμία να τη συντηρήσει, «χτυπάει» λίγο άσχημα.

Το Μια ανάσα είναι μερικές στιγμές αρκετά μελοδραματικό και σχηματικό, όμως με την αρκετά ολοκληρωμένη ερμηνεία της  Jördis Triebel (Tessa) καταφέρνει να καλύψει αρκετές αδυναμίες.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές