Μετέωρα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μετέωρα


Γράφει:

Τα Μετέωρα είναι η δεύτερη ταινία του Σπύρου Σταθουλόπουλου μετά το PVC1, που εντυπωσίασε στις Κάννες. Τα Μετέωρα παίχτηκαν στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2012. 

Η Ουρανία είναι Ρωσσικής καταγωγής καλόγρια σε μία μονή στα Μετέωρα. Στην γειτονική μονή βρίσκεται ο Θεόδωρος, ένας άλλος μοναχός. Οι δυο τους ζουν την μοναχική, ασκητική ζωή που ζουν οι μοναχοί. Η ταινία ακολουθεί την σχέση τους καθώς οι δύο τους αρχίζουν να έλκονται  ερωτικά και προσπαθούν να αγνοήσουν τα ερωτικά αισθήματα που έχουν ο ένας για τον άλλον, τιμωρώντας τον εαυτό τους για τις “αμαρτωλές” σκέψεις τους.

Μαζί με την σχέση του Θεόδωρου και της Ουρανίας, στα Μετέωρα βλέπουμε και τις όμορφες εικόνες από το εκπληκτικό θαύμα της φύσης που λέγεται Μετέωρα, καθώς και την ασκητική ζωή των μοναχών με τις καμπάνες να χτυπούν και τους μοναχούς να προσεύχονται και να κάνουν μετάνοιες. Το εικαστικό δημιούργημα του Σταθουλόπουλου, συμπληρώνεται από το υπέροχο animation σε στυλ βυζαντινής εικόνας, που γεμίζει την ταινία και φανταστικές εικόνες γεμάτες συμβολισμούς.

Τα Μετέωρα δεν είναι μια ταινία για το πολύ κοινό, όπως και οι αρκετές ταινίες που βρίσκουμε στα διεθνή Φεστιβάλ, όμως ο ελάχιστος διάλογος και η ντοκιμαντερίστικη ματιά που έχουν τα Μετέωρα τα κάνουν δύσκολα για παρακολούθηση από το μη arthouse κοινό. Επιπλέον αν η ταινία ξεγυμνωθεί από τις εικόνες και τους συμβολισμούς της, δεν έχει να δώσει τίποτα ιδιαίτερο σεναριακά, ενώ δεν περνά κάποιο μήνυμα, περιγράφοντας απλά την ιστορία των δύο μοναχών. Ωστόσο ο τρόπος της αφήγησης, η φωτογραφία, οι ατέλειωτοι συμβολισμοί και οι εικόνες (animation ή μη) κάνουν την ταινία μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία που τουλάχιστον το σινεφίλ κοινό δεν θα πρέπει να χάσει.

meteora1

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές