Metamorphoses (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Metamorphoses (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Είναι περιττό να τονιστεί εκ νέου η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε ο ίδιος ο Έλληνας έχει γνωρίσει καλά, μέσα από την καθημερινότητα, τις συνέπειες της κρίσης. Όχι μόνο τις γνώρισε, αλλά γονάτισε και μάτωσε από αυτές. Πλέον ισχυρίζεται, μέσω “ηγετικών φυσιογνωμιών” ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γιατρέψει τις βαθύτατες πληγές που φέρει μία χώρα η οποία καλά θα κάνει να στρέψει το βλέμμα της προς άλλες κατευθύνσεις για τις λύσεις ανάτασης που απεγνωσμένα αποζητά. Οι τέχνες, ο πολιτισμός και η πνευματική καλλιέργεια φαντάζουν ιδανικά μονοπάτια για την έξοδο της Ελλάδας από τον λαβύρινθο της κρίσης. Οι κάτοικοι του Μόλυβου, έχουν πιάσει το νόημα και σκορπίζουν υπέροχη κλασική μουσική μέσα από το νεοϊδρυθέν Φεστιβάλ τους. Το έργο “Metamorphoses” φιλοξενείται στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και δίνει μία γεύση από την συλλογική προσπάθεια των ιδρυτών, αλλά και των κατοίκων γενικότερα, να επαναφέρουν τον σφυγμό στην χώρα διαμέσου της μουσικής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μόλυβος είναι ένας από τους ομορφότερους, παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς της Λέσβου. Το επιβλητικό κάστρο που ατενίζει αγέρωχα από την κορυφή του νησιού, λειτούργησε άψογα ως αισθητικό εφαλτήριο και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την γέννηση του φεστιβάλ. Πλακόστρωτα σοκάκια, χρυσαφένιες αμμουδιές και γραφικές πλατείες στεγάζουν κλασικές μουσικές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η κάμερα του Βαγγέλη Ευθυμίου ταξιδεύει στην χώρα του νησιού και βρίσκει πρωταγωνιστές στα πρόσωπα των πρωτομαστόρων της τετραήμερης εκδήλωσης. Δύο από τα ιδρυτικά μέλη, οι ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, παίρνουν θέση μπροστά στον φακό και μιλούν για την αρχική ιδέα, το πλάνο, τις δυσκολίες και γενικότερα την όλη μαγεία που περικλείει τις “Μεταμορφώσεις”. Οι προσπάθειες των ανθρώπων που κινούν τα νήματα του Φεστιβάλ, επικροτούνται τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο κι από την λαμπερή παρουσία των μουσικών που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του. Την χρονιά που μας πέρασε, στην πρεμιέρα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής του Μόλυβου φιλοξενήθηκε η διάσημη σοπράνο Marlis Petersen παραδίδοντας μια ερμηνεία αλήστου μνήμης αποσπώντας το χειροκρότημα των όλων θεατών.

Ο σκηνοθέτης του “Metamorphoses”, Βαγγέλης Ευθυμίου παραδίδει 50′ λεπτά αγνού και ανόθευτου ντοκιμαντέρ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ταινία που αγγίζει ένα καλλιτεχνικό θέμα, για την παρουσίαση του οποίου βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά κι αποδεικτικά στοιχεία. Μία καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας με δυο λόγια. Όσον αφορά την υπέροχη προσπάθεια των ανθρώπων του Μόλυβου, αναμφίβολα τους αξίζουν συγχαρητήρια και ευχής έργον να αγκαλιαστεί το Φεστιβάλ από τον κόσμο γιατί πραγματικά το αξίζει.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές