Maudie (Berlinale Κριτική) - μία υπέροχη Sally Hawkings - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Maudie


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Από την παιδική της ηλικία η Maud (Sally Hawkings) υποφέρει από μια μορφή αρθρίτιδας με τα κόκαλά της να είναι παραμορφωμένα και με κάθε της κίνηση να είναι πολύ πιο δύσκολη από ενός άλλου ανθρώπου. Όταν ο αδερφός της θα πουλήσει το πατρικό τους σπίτι εκείνη θα πρέπει να μετακομίσει με την μητέρα της στην Nova Scotia. Η Maud είναι μοναχική και χωρίς φίλους ή παρέες κυρίως λόγω των προβλημάτων υγείας της, αλλά με μια μεγάλη διάθεση για ζωή αλλά και για ζωγραφική, το μεγάλο της πάθος. Όταν ένα βράδυ θα βγει σε ένα μπαρ με την μητέρα της να παραπονιέται, θα αναζητήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, σαν οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός άξεστου πωλητή ψαριών (Ethan Hawke) στου οποίου το σπίτι θα μένει πλέον.

Από την αρχική αντιμετώπισή της σαν σκουπίδι από το αφεντικό της, οι δυο τους θα βρεθούν να είναι ζευγάρι με εκείνη να ζωγραφίζει κάθε γωνιά του μικρού σπιτιού τους. Οι ζωγραφιές της δεν θα περάσουν απαρατήρητες από μία πελάτη του Lewis, όπως λένε το αφεντικό της και σύντομα η Maud θα γίνει διάσημη για την ζωγραφική της.

Η Aisling Walsh μας παρουσιάζει στο Maudie μια δραματοποίηση της ζωής και του έργου της λαϊκής ζωγράφου Maud Lewis, μιας ψυχής διψασμένης για ζωή και ζωγραφική που δεν έδειξε να πτοείτε παρά τα εμπόδια που της έβαλε η ζωή της. Η ταινία όντας ένα biopic της ζωγράφου, καταφέρνει αυτό που πολλές παρόμοιες ταινίες αποτυγχάνουν: να φτιάξει ένα κινηματογραφικό χαρακτήρα χωρίς ανούσιες λεπτομέρειες και πολλούς περιφερειακούς χαρακτήρες. Έτσι η υπέροχη για άλλη μια φορά Sally Hawkings και ο επίσης πολύ καλός Ethank Hawke είναι οι αποκλειστικοί σχεδόν χαρακτήρες της ταινίας, με την ιστορία να εξελίσσεται από την γνωριμία τους μέχρι και τον θάνατο της Maud. H μεταμόρφωση του αγροίκου και φαφλατά πωλητή ψαριών σε έναν γλυκό σύντροφο για την Maud, αλλά και η δική της πορεία στον χρόνο, αποτελούν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας, σε ένα ιδιότυπο love story που εξελίσσεται από στα 50’s και τα 60’s.

Χρησιμοποιώντας άπλετο χιούμορ και εκμεταλλευόμενη μία Οσκαρικών επιπέδων ερμηνεία από την Hawkings, η ταινία κερδίζει με την απλότητά της τον θεατή, μοιάζοντας, ειδικά στον πρώτο της μισό με ένα πίνακα ζωγραφικής παλαιότερο από την εποχή της, καθώς προς τα εκεί παραπέμπει η αγροτική περιοχή στην οποία εξελίσσεται. Όπως πολλές βιογραφίες βέβαια δεν μπορεί να αποφύγει το πρόβλημα του ότι πρέπει να ακολουθήσει την ζωή του χαρακτήρα της, έτσι προς το τέλος και αφού έχουμε δει το ταξίδι της Maud από την ασημότητα στην αναγνώριση, η ταινία χάνει τον λόγο ύπαρξής της, χωρίς όμως ευτυχώς να τραβάει την διάρκειά της πολύ και αποζημειώνοντας τον θεατή με εικόνες από την πραγματική Maud στο τέλος της.

Η ταινία καταχειροκροτήθηκε στην Ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στην Berlinale.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές