Matchstick Men - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Matchstick Men

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Roy, ένας υποχόνδριος μικροαπατεώνας, βγάζει τα προς το ζειν στήνοντας απάτες με το συνεργάτη και προστατευόμενό του Frank. Οι δυο τους προωθούν μηχανισμούς φιλτραρίσματος νερού σε αφελείς πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν δέκα φορές την αξία προκειμένου να κερδίσουν πολυτελή δώρα. Κάτι χιλιάδες από δω κι από κει, ο Roy έχει μαζέψει το κομπόδεμά του για τις δύσκολες μέρες. Ο ιδιόρρυθμος όμως χαρακτήρας του τον έχει αφήσει μόνο στην προσωπική του ζωή, υποταγμένο στις διάφορες φοβίες του, που σταδιακά ξεφεύγουν εκτός ελέγχου. Με τη συμβολή ενός ψυχαναλυτή, θα συνειδητοποιήσει πως έχει μια 14χρονη κόρη, κάτι που πάντα υποψιαζόταν αλλά φοβόταν να παραδεχτεί. Όταν εκείνη θα θελήσει να τον γνωρίσει, αναπτύσσουν μια σχέση που θα αλλάξει τη ζωή του.

matchstick_men

Απίστευτο μου φαίνεται και μένα αλλά ναι, ο Nicolas Cage στον πρώτο ρόλο- και ναι, καλά λόγια θα πω. Από τη μακρά και ως επί των πλείστων ανάξια λόγου φιλμογραφία του, μπορούμε να ξεχωρίσουμε 2-3 πολύ ενδιαφέρουσες παραγωγές. Το Matchstick Men – που οι κριτικοί περήφανα κατέταξαν μετά το Κεντρί – είναι μία από αυτές. Η υπόθεση μοιάζει αδιάφορη, κι όσο περνούν τα χρόνια, μακρινή από την πραγματικότητα της προηγούμενης δεκαπενταετίας οπότε οι μικροαπάτες έδιναν κι έπαιρναν. Κι όμως υποστηρίζεται εξαιρετικά από τους τρεις πρωταγωνιστές μας.

Όλα κινούνται γύρω από την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Στη σκηνοθετική καρέκλα βρίσκουμε όλως περιέργως τον Ridley Scott να αντλεί το υλικό του από το ομώνυμο βιβλίο του Eric Garcia. Η σκοτεινή ατμόσφαιρά στην οποία μας έχει συνηθίσει απουσιάζει πλήρως από το σκηνικό, βρίσκει όμως ύπουλα τη θέση της στα άβολα πλάνα και τις καλοστημένες γωνίες τους, στην ειρωνικά παιχνιδιάρικη μουσική και ηχητική υπόκρουση.

Η νεαρά Alison Lohman υποδύεται μια εικοσάχρονη που υποδύεται μια δεκατετράχρονη. Και είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται. Πραγματικά σπάνια εντοπίζονται τέτοιου είδους «διπλοί» ρόλοι που παραμένουν αλληλένδετοι, και διατηρούν, αλλά κυρίως αξιοποιούν στοιχεία και από τις δύο εκφάνσεις. Φυσικά, να’ναι καλά και το σενάριο που επιτρέπει αυτή τη διπολικότητα να έρθει στην επιφάνεια – κάτι εξίσου σπάνιο.

Από την άλλη, ο συμπρωταγωνιστής Sam Rockwell δεν έχει να πει και πολλά, παρ’όλο που ο χαρακτήρας φαίνεται να του ταιριάζει γάντι. Κάπου κάπου χάνει σε πειστικότητα, κι αυτό το «κάπου» δυστυχώς διαφαίνεται σε καίρια σημεία, ενώ άλλοτε αφήνει μια ανολοκλήρωτη αίσθηση στην απόδοσή του.

matchstick-men-production-stills-matchstick-men-8861793-1024-681

Το καλύτερο για το τέλος. Ο Nicolas Cage ξεδιπλώνει ένα υποκριτικό ταλέντο -που κρύβει πολύ καλά στην υπόλοιπη καριέρα του- υποδυόμενος ένα δύσκολο χαρακτήρα, με πολλές ιδιοτροπίες οι οποίες εύκολα θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στην υπερβολή. Η ερμηνεία του όμως παραμένει αψεγάδιαστη καθ’όλη την συναισθηματική ωρίμανσή του Roy. Κάθε γεγονός τον επηρεάζει λεπτό προς λεπτό και μας το δείχνει με τον κατάλληλο τρόπο, με ευκολία και φυσικότητα. Τίποτα δε μοιάζει επιτηδευμένο, βεβιασμένο ή τουλάχιστον ποτισμένο με την καρτουνίστικη περσόνα του Cage.

Το Matchstick Men αποτελεί ένα ξεχωριστό κωμικό δράμα, που ποτέ δεν έλαβε την προσοχή που του αξίζει, προφανώς μεν αφού την εποχή εκείνη το μελό στον κινηματογράφο, που εδώ απουσιάζει πλήρως, είχε χτυπήσει κόκκινο.

Και σίγουρα υποστηρίζει σημαντικά την ελπίδα πως υπό τις κατάλληλες συνθήκες –αφού μπορεί κι ο Cage- ακόμα και ο Keanu Reeves μπορεί να γίνει ηθοποιός.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές