Master of the Universe - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Master of the Universe

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Στις κινηματογραφικές αίθουσες κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα η νέα δημιουργία του Γερμανού σκηνοθέτη Μαρκ Μπάουντερ (Marc Bauder). Ο λόγος για το το βραβευμένο φιλμ «Master of the Universe», ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής σεζόν, που με αρκετές αναφορές και στην Ελλάδα, ξεσκεπάζει το παράλληλο σύμπαν από αποκομμένα οικονομικά μεγέθη, αστρονομικούς μισθούς και αμείλικτη πίεση που κυβερνά σήμερα τον κόσμο. Ένα αποκαλυπτικό και καθ’ όλα επίκαιρο φιλμ, υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του 2014 (European Film Awards).
«Αν θέλω να καταλάβω την κοινωνία μας και τις τάσεις της, είμαι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσω επίσης το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα πάνω στο οποίο είναι χτισμένη. Για παράδειγμα, πριν από 10 χρόνια, με το “Grow Or Go”, έκανα ένα ντοκιμαντέρ για τέσσερις αποφοίτους ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου της ελίτ που ήθελαν να γίνουν σύμβουλοι διοίκησης. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι έμεναν ακόμα έκπληκτοι μπροστά σ’ ένα είδος διαχείρισης προσωπικού που ήταν ρυθμισμένο στην τελειότητα. Σήμερα κάτι τέτοιο είναι δεδομένο σε όλες τις εταιρείες. Ακόμη και η πολιτική έχει στο μεταξύ αντιδράσει στις ανάγκες της οικονομίας, με τη μείωση του χρόνου εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Μαρκ Μπάουντερ και συνεχίζει:
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης ένας πολύ προσωπικός λόγος που έκανα αυτή την ταινία. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Lehman έγινα πατέρας. Μετά από αυτό, όλο και περισσότερα πακέτα διάσωσης αποφασίζονταν σε όλο και μικρότερα χρονικά διαστήματα. Και αντί για εκατομμύρια μιλάμε τώρα για δισεκατομμύρια. Συνειδητοποίησα ότι η γενιά του γιου μου θα είναι εκείνη που θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις συνέπειες της σημερινής κρίσης. Το πραγματικό κόστος της κρίσης (για παράδειγμα όσον αφορά τις Bad Banks) θα μπορεί να υπολογιστεί μόνο σε δέκα ή είκοσι χρόνια. Παρά τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις το σύστημα δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι κρίσεις χρησιμοποιούνται ως λόγοι για μια ακόμα πιο αυστηρή πολιτική λιτότητας. Και αυτό δεν θα επηρεάσει τους πραγματικούς ενόχους, αλλά μάλλον την επόμενη γενιά, στην οποία αφήνουμε αυτή την προίκα. Ως πατέρας, ξαφνικά όλα αυτά απέκτησαν για μένα πολύ μεγαλύτερη σημασία.»
Ένας πρώην τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων με την έλευση των σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής, αναπολεί τα χρόνια εργασίας του σε μερικές από τις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως. Ήταν ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς επενδυτές στη Γερμανία και κέρδιζε καθημερινά εκατομμύρια ευρώ. Τώρα κάθεται σ’ ένα άδειο τραπεζικό κτίριο στο οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης και απαντά στις ερωτήσεις του σκηνοθέτη.
Μια τρομακτικά επίκαιρη και αποκαλυπτική ματιά σ’ έναν παράλληλο κόσμο μεγαλομανίας πίσω από τζάμια-καθρέφτες, όπου το χρήμα κυβερνά τους πάντες και τα πάντα. Η αφήγησή του τραπεζίτη σκιαγραφεί το τυπικό παράδειγμα της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων της τράπεζας, μαζί με τα ηθικά διλήμματα που ενίοτε καλούνται να αντιμετωπίσουν καθώς ολόκληρες χώρες θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους…
«Μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρα έθνη», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ «Master of the Universe» για το τηλεοπτικό κανάλι, ARTE, ο Γερμανός πρώην τραπεζίτης, Ράινερ Φος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχθηκε εκβιαστικές πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και συνεχίζει:
«Αυτές (σ.σ: οι τράπεζες) μεταχειρίστηκαν όλα τα κόλπα του εγχώριου και διεθνούς δικαίου για να χειριστούν τα ελληνικά δάνεια και να δέσουν τη χώρα. Ενώ το ελληνικό κράτος αν είχε να κάνει με δάνεια που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα μπορούσε να πει “αντί για 10.000 ευρώ σας δίνω τώρα μόνο 4.000”, με το διεθνές δίκαιο τα πράγματα είναι αλλιώς. Όταν οι επενδυτές έχουν στα χέρια τους δάνεια που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, έχουν δικαίωμα για βέτο», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «άσκησαν ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα λέγοντας “ή μας τα πληρώνετε όλα ή σας αφήνουμε να τιναχτείτε στον αέρα”. Εκείνη υποχώρησε και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα νίκησαν».
Ο Ράινερ Φος, ξεσκεπάζει το παράλληλο σύμπαν από αποκομμένα οικονομικά μεγέθη, αστρονομικούς μισθούς και αμείλικτη πίεση που κυβερνά σήμερα τον κόσμο. Μια τρομακτική ματιά εκ των έσω σ’ ένα σχεδόν θρησκευτικό παράλληλο σύμπαν μεγαλομανίας στα άδυτα του οικονομικού συστήματος. Ποια χώρα θα είναι το επόμενο θύμα τους;
«Ήταν πάντα σαφές για μένα ότι θα μπορούσα να πω μια ιστορία για τον οικονομικό κόσμο από μέσα μόνο, με τη χρήση υπαρκτών ανθρώπων του κλάδου. Υπήρξαν μερικές σημαντικές ταινίες μυθοπλασίας, όπως το “Margin Call”, αλλά παρά την προσπάθειά τους να είναι αυθεντικές, η τελική αίσθηση είναι ότι αυτός ο παράξενος κόσμος απεικονίζεται με έναν κάπως υπερβολικό τρόπο. Αυτό, φυσικά, οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής κανένας άνθρωπος του κλάδου δεν ήταν πρόθυμος να μιλήσει ανοιχτά. Γι’ αυτό είμαι πολύ ευτυχής που βρήκα τον Rainer Voss, τον πρώτο ανώτερο τραπεζίτη επενδύσεων που ήταν πρόθυμος να συμπορευτεί σε αυτό το ταξίδι μαζί μου. Και έχοντας ένα πρωταγωνιστή σαν εκείνον, το ντοκιμαντέρ είναι απλά το καλύτερο όχημα για αυτήν την ιστορία.» – Μαρκ Μπάουντερ (Marc Bauder)
Ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής σεζόν το «Master of the Universe» (Κυρίαρχος του Κόσμου), του Μαρκ Μπάουντερ (Marc Bauder), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέρσι τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (Locarno) όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Εβδομάδας Κριτικών (Critics Week Award). Παράλληλα η Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Γερμανίας (German Film Critics Association Awards) του απένημε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το 2014.
Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στη Θεματική Ενότητα: “Κοινωνία”, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαμε τη δυνατότητα να το ξαναθυμηθούμε στη δημοσιογραφική του προβολή. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ του Μαρκ Μπάουντερ, είναι ένα από τα έξι υποψήφια στην κατηγορία καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ για το 2014 (European Film Awards).
Το ντοκιμαντέρ «Master of the Universe», προβλήθηκε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου το φιλμ θα προβάλλεται αποκλειστικά στον Κινηματογράφο Δαναός στις 16:00, ενώ από τις 20/11/2014 θα είναι διαθέσιμο online και στο iTunes Store με ελληνικούς υπότιτλους.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές