Maryland (Disorder) (Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Maryland (Disorder) (Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Το “Maryland” είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που ακροβατεί ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και το αληθινό με την χάρη ενός βιρτουόζου ακροβάτη. Η ταινία της Alice Winocour ακολουθεί τον Vincent ο οποίος επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν υποφέρει ακόμα από μετατραυματικό στρες. Αναλαμβάνοντας τη φύλαξη της Jessie, της γυναίκας ενός πλούσιου λιβανέζου επιχειρηματία, στην έπαυλή τους, το «Maryland» θα νιώσει να τον γοητεύει παράξενα η γυναίκα που πρέπει να προστατεύει ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν να τον στοιχειώνουν οι κρίσεις άγχους και οι παραισθήσεις.

Ακολουθώντας την πεπατημένη αρκετών ταινιών τρόμου, ο βασικός κορμός του “Maryland” αναπτύσσεται στο εσωτερικό και ταυτόχρονα λαβυρινθώδες περιβάλλον της ομώνυμης έπαυλης δημιουργώντας συνειδητά μια ατμόσφαιρα εγκλεισμού που εντείνει τις νοσηρές πλευρές του κάθε χαρακτήρα στην αλληλοσυσχέτιση τους. Εξαιρετικά χαρακτηριστικός στην ταινία είναι ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει η ηλεκτρονική μουσική υπόκρουση στην προώθηση της δράσης, δημιουργώντας ένα όλον που προσομοιάζει καταπληκτικά με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι λεπτών ισορροπιών όπου μια και μόνη λάθος κίνηση του παίχτη μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Καθ΄όλη την διάρκεια της ταινίας ο Vincent παρουσιάζεται σαν πιόνι, με την ανθρωπινότητα του να έχει πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα από την φρίκη του πολέμου, και την βούληση ή την κρίση του κυριολεκτικά ανίκανες να διαχειριστούν τα ένστικτα και τα πάθη του.

MARYLAND2

Μέσα από τον ρόλο του Vincent συστήνεται στο κοινό το υβρίδιο που προέκυψε από την έκθεση του ανθρώπου στην κτηνωδία του πολέμου ως ένας αλλοιωμένος, συναισθηματικά ανάπηρος χαρακτήρας που δύσκολα ξεχωρίζει από την πρωτόγονη φύση του, λειτουργώντας καθαρά με βάση τις ορμές και όχι την λογική ή το συναίσθημα. Το πολιτικό background της ταινίας τονίζει την ευθύνη των διαπλεκόμενων απανταχού ηγετών των κατα τα άλλα πολιτισμένων και διαφωτισμένων κρατών μας στην συνειδητή δημιουργία μιας στρατιάς ανθρώπων-μηχανών, αποστραγγισμένη από κάθε είδους ανθρώπινη ευαισθησία, που έχει ως μοναδικό σκοπό την ολική εξουδετέρωση του εκάστοτε ανθρώπινου στόχου χωρίς ηθικούς φραγμούς ή δισταγμούς. Μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία ο έρωτας εμφανίζεται ως η μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης αυτής της ταραγμένης συνειδητότητας με το διφορούμενο φινάλε να αφήνει την κρίση του εαν αυτό είναι δυνατόν στο θεατή.

Το λαμπρό πρωταγωνιστικό ζεύγος του “Maryland” παραθέτει δυο ενδιαφέρουσες υποκριτικές ερμηνείες με τον εξαιρετικά εκφραστικό Matthias Schoenaerts(“The Loft”, “Suite francaise”, “Rust and Bone”) σε μια πολύ καλή χημεία με την αινιγματική και απόμακρη Diane Kruger(“Inglorious Basterds”, “Unknown”). Η ταινία προβλήθηκε στο gala του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο για το 2015 ενώ έκανε πρεμιέρα στην χώρα μας στα πλαίσια του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου την Πέμπτη 7 Απριλίου.

Το “Maryland” θα προβληθεί εκ νέου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και την Δευτέρα 11 Απριλίου στον Δαναό στις 18.οο.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές