Marighella - ένας επαναστάτης κατά της Βραζιλιάνικης δικτατορίας, καθρέφτης της σημερινής Βραζιλίας (Berlinale Κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Marighella


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 155
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Το 1964 η Βραζιλία συγκλονίζεται από ένα πραξικόπημα από τον στρατό, εξαιτίας της κομμουνιστικής απειλής. Η αρχική εκτίμηση ότι τον επόμενο χρόνο θα γίνουν εκλογές, δεν είναι παρά ένα ψέμα των δικτατόρων. Ο Carlos Marighella, ηγετική μορφή της αριστεράς της Βραζιλίας, ποιητής, φιλόσοφος και πολιτικός, συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια του γιου του. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα τον βρούμε να οργανώνει την αντίσταση στο αυταρχικό καθεστώς που έχει έχει φιμώσει τα ΜΜΕ, έχει συλλάβει και βασανίσει πολλούς δημοκρατικούς πολίτες και έχει κάνει την δημοκρατία να μοιάζει μακριά ανάμνηση.

Ο Marighella, διαγραμμένος από το κομμουνιστικό κόμμα για την αντάρτικη δράση του ρωτάται από ένα Γάλλο δημοσιογράφο: “Είσαι Μαοιστής, Τροτσκιστής ή Λενινιστής;” Είμαι Βραζιλιάνος λέει ο ήρωάς μας. Ο Marighella είναι μία μεγάλη μορφή του αντιφασιστικού αγώνα στην Λατινική Αμερική, σε μια εποχή ηρώων όπως ο Zapata ο Sandino αλλά και φυσικά ο Che Guevara, του οποίου η δολοφονία τον Οκτώβρη του 1967 που ενέπνευσε τον Marighella στον αγώνα κατά των δικτατόρων.

Η ταινία ακολουθεί τον ήρωα από τη αρχή της δικτατορίας μέχρι και τον βίαιο θάνατό του τον Νοέμβρη του 1969. Οι μεγάλες του προσπάθειες να ενεργοποιήσει τα δημοκρατικά ένστικτα του πληθυσμού πέφτουν ως επί το πλείστον στο κενό, καθώς η λογοκρισία κόβει τα πάντα και η οργάνωσή του δεν μπορεί να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό για την δράση της. Ταυτόχρονα κρυφά μένουν τα εγκλήματα των δικτατόρων. Ο Marighella έχει πάρει την σκληρή απόφαση ότι στην βία δε μπορεί να απαντήσει κάποιος με κάτι άλλο παρά με βία, αποκτά συνεπώς όπλα και αρχίζει επιθέσεις που θα κάνουν την οργάνωσή του γνωστή, ενώ γρήγορα θα κατηγορηθεί για τρομοκράτης και θα γίνει ο Νο1 εχθρός του καθεστώτος.

Η ταινία του γνωστού μας από το Narcos Wagner Moura, είναι μια καλή και ενδιαφέρουσα βιογραφία του Marighella, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλά μία άρτια βιογραφία, με όλα τα καλά αλλά και τα χουσούρια του είδους, χωρίς όμως ιδιαίτερο νεύρο και σημαντότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Αμερικάνικο παράγοντα στην Λατινική Αμερική, ούτε ο Marighella ήταν το ίδιο επιτυχημένος στο έργο του όπως ο Che. Ο Moura φτιάχνει ένα γήινο πορτραίτο του Marighella, τονίζοντας την ανθρώπινη πλευρά του μέσα από την σχέση του με τον γιο του και την γυναίκα του, αλλά και τους συντρόφους του.

Όμως το timing της πρεμιέρας της ταινίας είναι τέτοιο, που ο τωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας μιλά για εξόντωση των σοσιαλιστών και του πολιτισμού τους, για τους γκέι που δεν είναι πλέον αποδεκτοί στην χώρα του, για γυναίκες που δεν είναι ίσες με τους άντρες, ενώ δεν διστάζει να αφήσει να φανεί ότι ήταν θερμός οπαδός της ίδιας δικτατορίας που πάλεψε ο Marighella. Οι απόψεις που ακούγονται από τους υποστηρικτές της δικτατορίας είναι εντυπωσιακά ίδιες με αυτά που λένε σήμερα οι υποστηρικτές του Bolsonaro, κάτι που κάνει την ταινία ιδιαίτερα σημαντική σαν πορτραίτο της διχασμένης εδώ και δεκαετίες Βραζιλιάνικης κοινωνίας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Berlinale σαν μέρος του διαγωνιστικού τμήματος, αλλά εκτός συναγωνισμού.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές