Margarita, with a Straw - Outview Film Festival - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Margarita, with a Straw – Outview Film Festival

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Μια νεαρή Ινδή με εγκεφαλική παράλυση η Laila, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει και εκεί γνωρίζει την Khanum, μια τυφλή λεσβία συμπατριώτισσα της, που φοιτά στο ίδιο πανεπιστήμιο. Με τη βοήθεια της, η Laila θα ανακαλύψει και η ίδια την αμφιφυλοφιλική της  ταυτότητα.

Μακρία από το ύφος του Bollywood, που κυριαρχεί στην ινδική κινηματογραφική παραγωγή, η συγκεκριμένη ταινία αφηγείται με τρυφερότητα, την ιστορία ενηλικίωσης μιας συμπαθέστατης ηρωίδας που εξερευνά την σεξουαλικότητα της παρά τις όποιες δυσκολίες  προκαλεί η αναπηρία της.

Η ερωτική ζωή των ατόμων με κινητικές δυσκολίες είναι ένα θέμα που σπάνια θίγει ο κινηματογράφος. Το πιο πρόσφατο, και ίσως και το μόνο, παράδειγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το “The Sessions” («Μαθήματα Ενηλίκιωσης») με το John Hawkes και την Helen Hunt, που μας απασχόλησε πριν από μια τετραετία. Συνήθως οι ταινίες με ανάπηρους ήρωες, αποσιωπούν διακριτικά τις σεξουαλικές ορμές των πρωταγωνιστών τους, υπερτονίζοντας τη συναισθηματική ανάγκη, που τους ωθεί να αναζητούν τη συντροφικότητα.

Ευτυχώς το “Margarita with a Straw”, έχει τη γενναιότητα να βάλει στο παιχνίδι και αυτή τη διάσταση. Η πρωταγωνίστρια του είναι μια νεαρή κοπέλα που παρόλα τα έξτρα προβλήματα που αντιμετωπίζει, συμπεριφέρεται όπως κάθε κορίτσι της ηλικίας του. Της αρέσει η μουσική – μάλιστα συμμετέχει και η ίδια σε μια ροκ μπάντα, γράφοντας στίχους – κι ενδιαφέρεται για τ’αγόρια, όπως ακριβώς και οι συμμαθήτριες της. Δεν ονειρεύεται μόνο βόλτες στην παραλία με τον άλλον να της κρατάει το χέρι, αλλά κι όλα όσα χαζεύει κατά καιρούς στα πορνογραφικά sites.

margarita

Προς έκπληξη της βέβαια αυτά δεν θα τα κάνει πρώτη φορά με αγόρι, αλλά με μια τυφλή συμφοιτήτρια της, που εκδηλώνει ερωτικό ενδιαφέρον για τη Laila. Από εκεί και περά το πρόβλημα της ηρωίδας είναι το πως θα διαχειριστεί αυτή την νέα ανακάλυψη σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό της, πρώτα με τον εαυτό της κι έπειτα σε σχέση με το συντηρητικό οικογενειακό της περιβάλλον και την υπερπροστατευτική μητέρα της.

Σαφώς και ένα τέτοιο premise ουρλιάζει «μελό» από χιλιόμετρα και εγείρει αμέσως υποψίες περί χειραγώγησης του θεατή.  Το δίδυμο των σκηνοθετών δεν αποφευγει, είναι αλήθεια, συνέχεια αυτό το σκόπελο και παραδίδεται ανα στιγμές στη γλυκερότητα, συνολικά όμως είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί κι ειλικρινείς οι τόνοι της συγκίνησης.

margaritawithastraw

Οι ερμηνείες από όλο το cast είναι συμπαθέστατες, ξεχωρίζει όμως φυσικά η πρωταγωνίστρια Kalki Koechlin, που αποδίδει άψογα την πάθηση της ηρωίδας της, τόσο κινησιολογικά όσο και μέσω της εκφοράς του λόγου. Ο έπαινος της αξίζει όμως γιατι δεν μένει μόνο σ’αυτό, και αφήνει να διαφανεί ολοκηρωμένη η προσωπικότητα του ρόλου, πέρα από την αναπηρία.

Με ευαισθησία αλλά και τόλμη συνάμα, το “Margarita with a straw” ρίχνει μια τρυφερή ματιά στο θέμα ταμπού της σεξουαλικότητας των ατόμων με αναπηρίες, κι αναμένεται να συγκινήσει. Δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν φύγει από το φετινό Outview  με το βραβείο κοινού.

margarita-with-a-straw-new

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές