Mad Max: Fury Road - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Mad Max: Fury Road

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Τριάντα χρόνια μετά την τελευταία προσθήκη στην τριλογία του “Mad Max”, ο Aυστραλός δημιουργός της George Miller, επιστρέφει πιο ακμαίος από ποτέ για να κάνει δώρο στους πιστούς fan της, και όχι μόνο, ένα reboot που θα μείνει κλασσικό στο είδος του. Το νέο  “Mad Max” με τον υπότιτλο “Fury Road”, δεν αποτελεί remake του πρωτότυπου αλλά ουσιαστικά ένα νέο κεφάλαιο στις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα. Έτσι ο σκηνοθέτης δεν χάνει χρόνο να μας συστήσει ξανά τη μυθολογία της σειράς και μας βυθίζει κατευθείαν μέσα σε αυτή. Η επιλογή του τον δικαιώνει, τόσο γιατί αυτοί που ήδη γνωρίζουν δεν βαριούνται με άχρηστες επαναλήψεις, κι όσο και γιατί οι «καινούριοι»  μπαίνουν εξαρχής σε εγρήγορση, ώστε να απορροφήσουν και να κατανοήσουν το ιδιαίτερο αλλά και τόσο γοητευτικό φιλμικό σύμπαν που ‘χει στήσει.

Σε ένα δυστοπικό μέλλον λοιπόν, όπου η ανθρωπότητα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη έρημο και ένας δικτάτορας καταδυναστεύει το λαό, κρατώντας ως ιδιοκτησία του τ’αποθεματικά του νερού, δύο επαναστάτες ο Max και η Furiosa θα συμμαχήσουν και θα προσπαθήσουν να αποδράσουν από το τυραννικό του καθεστώς.

Όλη η ταινία λοιπόν εξελίσσεται σαν μια ξέφρενη και άκρως θεαματική καταδίωξη που θα ενθουσιάσει κάθε λάτρη των action movies. O Miller αποδεικνύει μετά από πενήντα χρόνια σκηνοθετικής προϋπηρεσίας, πως όχι μόνο δεν έχει κουραστεί αλλά έχει ακονίσει πλήρως την βιρτουοζιτέ του. Εξίσου εντυπωσιακό είναι πως η δεξιοτεχνία του δεν περιορίζεται μόνο στην ενορχήστρωση θεαματικών σκηνών δράσης, αλλά και στον χειρισμό της αφήγησης και των χαρακτήρων. Οι σχετικές επιλογές που κάνει, είναι ιδιαίτερα διακριτικές και καλοζυγισμένες για ταινία του είδους , αν και αρχίζεις να τις εκτιμάς μετά την πρώτη ώρα που η καταιγιστική δράση υποχωρεί για μικρά, σωστά μελετημένα, διαστήματα, χάριν της ανάπτυξης χαρακτήρων.

Ο Tom Hardy στο ρόλο του Mad Max είναι παραπάνω από άξιος αντικαταστάτης του Mel Gibson, ωστόσο η ταινία, παραδόξως, ανήκει δικαιωματικά στην Charlize Theron. Τόσο λόγω της δυναμικής ερμηνείας της, όσο και γιατί ο ρόλος της Furioza που υποδύεται, φέρει το μεγαλύτερο δραματικό ενδιαφέρον.

Αναμφισβήτητα το “Mad Max” είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά reboot που ‘χουμε δει στο σινεμά, εφόσον όχι απλά δικαιώνει, αλλά αναβαθμίζει το πρωτότυπο.

Γιώργος Καστέλλης


Η φετινή επανεκκίνηση του Max Mad μας μεταφέρει σε μια υποθετική κοινωνία όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί και αποτελείται πλέον από ατελείωτες εκτάσεις αφημένες στην άμμο.

Σε ένα δυστοπικό μέλλον την κυριαρχία της περιοχής έχει ο αρχηγός μιας βάρβαρης και μερικώς αθάνατης φυλής, όπου έχει υπό την ιδιοκτησία του το νερό. Οι υπόλοιποι άνθρωποι που έφυγαν από άλλες περιοχές με τη βία, βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας, όπου η επιβίωση τους εξαρτάται από τις διαθέσεις του ηγεμόνα τους και τα αυτονόητα δίδονται μέσα από υπανάπτυκτες συνθήκες. Όλα θα αλλάξουν όταν η οδηγός του πολεμικού οχήματος Furiousa (Charlize Theron) και ο αιμοφόρος – φυλακισμένος Max (Tom Hardy) θα βρεθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες και θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν από το αδιέξοδο της πραγματικότητας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Το φιλμ συγκεντρώνει αρκετές σύγχρονες καινοτομίες στο σκηνοθετικό του πλαίσιο. Τα κοντινά stop-motion πλάνα σε συνδυασμό με τα πάντα γρήγορα μακρινά και πανοραμικά πλάνα, συνθέτουν ένα σταθερό μοντέλο περιπέτειας με τα χρώματα, τις μουσικές κα την όλη κίνηση να υπεργεμίζουν το συναίσθημα της εκάστοτε κίνησης.

Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι απαραίτητα καλό ακόμα και για τους λάτρεις των ταινιών δράσεις, αφού το σενάριο δείχνει αρκετά εμπορικό κα τα σκηνικά κοστούμια, από την αρχή, καταδεικνύουν ένα έντονο ύφος υπερβολής. Η ταινία τελικά, στην συνέχεια, φαίνεται να καταφέρνει να κερδίζει έδαφος, αφού το σενάριο βελτιώνεται και οι σκηνές μπαίνουν σε ένα πιο ουσιώδες σχήμα μετριοφροσύνης.

Δηλαδή το νόημα είναι να αποτυπωθεί η έννοια της κυριαρχίας και της δυναμικής, καθώς και της ελπίδας και του πείσματος του ανθρώπου να επιβιώσει και να περάσει σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Παρότι η ταινία επικεντρώνεται ουσιαστικά στην ανθρώπινη ύπαρξη, θα μπορούσε να κινηθεί σε πιο αργούς – σκηνοθετικά – ρυθμούς. Αν σκεφτούμε ειδικά πως η κόπια προσαρμόζεται και σε τρισδιάστατη θέαση, το διθυραμβικό στυλ – που δεν εντυπώνεται ποτέ τόσο καλά, χωρίς το κατάλληλο σενάριο και τα σκηνικά – ήταν από ότι φαίνεται το πρωτεύον, μεταξύ άλλων, ζήτημα.

Δανάη Σωπασή

Δείτε και το πρώτο trailer:

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές