Lucky - ένας συγκινητικός αποχαιρετισμός στον Harry Dean Stanton - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Lucky


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 88
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 23-11-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Ο Lucky είναι ένας ηλικιωμένος τύπος, ένας μοναχικός… ξεχασμένος cow boy, που ζει σε μια μικρή πόλη της Αμερικανικής Δύσης. Περνά τις ημέρες του ακολουθώντας ευλαβικά την ρουτίνα, που έχει επιλέξει για τον εαυτό του: πρωινή γυμναστική, πρωινό και σταυρόλεξο σε συγκεκριμένο καφέ, ψώνια από το συγκεκριμένο μαγαζί, τηλεπαιχνίδια γνώσεων και αναζητήσεις στο τεράστιο λεξικό του στο σπίτι και μετά πάλι έξω για ένα ποτό σε ένα συγκεκριμένο μπαρ. Η ρουτίνα αυτή διαταράσσεται, όταν για άγνωστο λόγο θα χάσει τις αισθήσεις του. Ο γιατρός, που τον εξετάζει, τον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει λόγο να ανησυχεί, κι ότι είναι υγιέστατος παρά τη μεγάλη του ηλικία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά, που ο Lucky, νιώθει ευάλωτος και αρχίζει να ανησυχεί και να φοβάται για τη προδιαγεγραμμένη κατάληξη της ανθρώπινης φύσης του.

Το Lucky είναι η πρώτη ταινία του πολύ γνωστού ηθοποιού John Carroll Lynch, ο οποίος επιλέγει για πρωταγωνιστή του τον Harry Dean Stanton. έναν βετεράνο του σινεμά και της τηλεόρασης, με περισσότερα από 60 χρόνια καριέρας. Και μπορεί να μην είναι ακριβώς η τελευταία ταινία του Stanton, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2017 (ακολουθεί το Frank & Ava του Michael Oblowitz, με θέμα τη “συνάντηση” των μεγάλων Frank Sinatra και Ava Gardner), ωστόσο στο Lucky φαίνεται πως μας αποχαιρετά, με έναν ρόλο που φαίνεται λες κι είναι γραμμένος για αυτόν τον σκοπό.

Ο Lucky περιφέρεται εύθραστος στην πόλη του, συναναστρέφεται με τους ανθρώπους της και μοιράζεται με αυτούς τη σοφία του και την ρεαλιστική αντίληψη για τη ζωή. Είναι ένας άνθρωπος, που χαίρει της εκτίμησης όλων όσων συναναστρέφονται μαζί του, με τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να “κουβαλά” μαζί με τα χρόνια της ηλικίας του. Μόνο όταν διαπιστώσει το ότι δεν αποκλείεται η ζωή να φτάνει στο τέλος της, επιτρέπει στον εαυτό του να παρεκλίνει από αυτή τη ρουτίνα, να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, να κοινωνικοποιηθεί κάπως περισσότερο άλλα και να αποκαλύψει αδυναμίες του χαρακτήρα του σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την αντικειμενική αδυναμία του. Ωστόσο, ακόμα και τότε επιφυλλάσει ένα σημαντικό μάθημα για την αντίληψη που θα πρέπει να έχουμε για τη ζωή.

Η ταινία του Lynch είναι εξαιρετικά απλή, δίνοντας έμφαση στους χαρακτήρες, τα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων τους και τους διαλόγους, μέσα από τους οποίους αναδεικνύονται βαθύτεροι προβληματισμοί: η θνησιμότητα, το μάταιο ή το άσκοπο της καθημερινότητας, και η υποκειμενικότητα ως προς το τι μπορεί να θεωρεί κανείς σημαντικό για τη ζωή του και τι όχι. Ιδιαίτερη θέση, μεταξύ των χαρακτήρων της ταινίας, εκείνος του Howard, που υποδύεται ο David Lynch. Ένας τύπος τόσο… σουρεαλιστικός, όσο αρμόζει στον άνθρωπο, που τον υποδύεται, ο οποίος συγκλονίζεται από την ξαφνική εξαφάνιση της ηλικίας 100 ετών χελώνας του, που ονόμαζε Πρόεδρο Ρούζβελτ, και που αναμενόταν να ζήσει ίσως για έναν ακόμη αιώνα.

Την χελώνα βλέπουμε σε δυο μόλις στιγμές της ταινίας, ένας φαινομενικά ασήμαντος “πρωταγωνιστής”… ή μήπως ένας ακόμη χαρακτήρας με τον σημαντικότερο ίσως συμβολισμό;

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές