Love and Mercy - biopic Brian Wilson και Beach Boys - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Love and Mercy – biopic Brian Wilson και Beach Boys

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Ένας άντρας μπαίνει σε ένα κατάστημα με Cadillac για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Δείχνει εκκεντρικός, ενδιαφέρον και λίγο τρελός. Η Melinda, η πωλήτρια μπαίνει μαζί του στο αυτοκίνητο που σκέφτεται να αγοράσει και καταλήγει να του δίνει το τηλέφωνό της. Κάπου εκεί ο άγνωστος θα της συστηθεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς του αιώνα. Δεν είναι άλλος από τον Brian Wilson, τον αρχηγό των Beach Boys, του οποίου το αστέρι έλαμψε στον χώρο της μουσικής από το 1961 και λάμπει ακόμη και σήμερα.

Τον Wilson παίζει σε αυτό το μετά την μεγάλη διασημότητα μέρος της ζωής του ο John Cussack, ενώ τον μικρότερο Wilson την εποχή του 1963 όταν και αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, τον ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία ο Paul Dano. Η ταινία του  Bill Pohlad, γνωστού κυρίως σαν παραγωγός των Brokeback Mountain και του 12 Years a Slave, είναι ένα αφιέρωμα στην ζωή του Wilson. Με όμορφο τρόπο η ταινία θα συνθέσει δύο σημαντικές περιόδους της ζωής του Wilson με τις εικόνες από τα 60’s και τα 80’s να εναλλάσσονται συχνά, με αρκετά μεγάλη επιτυχία και χωρίς να χάνεται ο ρυθμός σε κανένα από τα δύο χρονικά υπομέρη. Στο πρώτο μέρος βλέπουμε τον Wilson σε μικρή ηλικία, αναλύονται οι σχέσεις του με τον πατέρα του, οι επιρροές του και κυρίως ο δημιουργικός του οίστρος σε μία από τις πιο παραγωγικές εποχές της καριέρας του. Εκεί θα δούμε τον Wilson σε δράση μαζί με την μπάντα του τους Beach Boys, να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία αλλά και αποτυχίες που θα στοιχίσουν στον ιδιοφυή αλλά συναισθηματικά ευάλωτο Brian. Μετά την μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια που έκαναν γνωστούς τους Beach Boys σαν τα παιδιά της παραλίας, όπως το μαγικό Kokomo, o Wilson θα αρχίσει να ακούει φωνές να περνά δύσκολα σε κάποιες περιπτώσεις αλλά ταυτόχρονα να έχει καινοτόμες ιδέες για νέους ήχους. Ο τρόπος που όλα αυτά παρουσιάζονται στην ταινία είναι πραγματικά μαγικός, ειδικά για όσους αγαπούν την μουσική του Wilson. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρόλου του Paul Dano, τον βρίσκει μέσα στο στούντιο να ηχογραφεί κομμάτια, αγκαλιάζοντας τον αυτοσχεδιασμό, ενώ συνεργάζεται μουσικούς από όλο το φάσμα του πενταγράμμου. Την ταινία βοηθά σίγουρα και η ερμηνευτική και σε υποκριτικό και σε μουσικό επίπεδο του Paul Dano, που σίγουρα θα μας κάνει να συζητάμε για το όνομα του στο μέλλον.

201510457_1_IMG_FIX_700x700

Η ιστορία από τα 60’s καταλήγει στο χωρισμό των Beach Boys και στα ψυχολογικά προβλήματα που κάνουν τον Wilson να χάσει σχεδόν τα πάντα από την ζωή του. Κάπου εκεί είναι που ο πατέρας του και ατζέντης των Beach Boys για μεγάλο χρονικό διάστημα θα του πει “απόλαυσε τα χρήματα από τις πωλήσεις γιατί σε πέντε χρόνια δεν θα σε θυμάται κανείς.” Πόσο άδικο είχε…

Ο Wilson, όπως λέει λίγο αργότερα (με το πρόσωπο του Cusack πλέον) στην Melinda Ledbetter (Elizabeth Banks) θα μείνει τρία ολόκληρα χρόνια στο κρεβάτι του πάσχοντας από κατάθλιψη. Αυτό όμως που ακολουθεί θα είναι ακόμη χειρότερο γιατί ο Gene, ο ψυχίατρος που τον έχει αναλάβει θα τον φορτώσει με τεράστιες δόσεις φαρμάκων και θα θέσει την ζωή του, κάτω από πλήρη έλεγχο, διαχειριζόμενος τα οικονομικά του, τις σχέσεις του, ακόμη και το τι θα φάει. O Brian αισθάνεται υπόχρεος για το ότι ο Gene, που ερμηνεύει ως συνήθως αψεγάδιαστα ο Paul Giamatti, έτσι δεν μπορεί να αντιδράσει φοβούμενος ότι οποιαδήποτε ανυπακοή θα τον κάνει να είναι όπως ήταν πριν χρόνια. Η αγάπη όμως του Paul για την Melinda θα καταφέρει να νικήσει τον Gene και να δώσει στον Brian Wilson πίσω την ζωή του, και σε μας μερικές ακόμη δημιουργίες ενός φοβερού καλλιτέχνη, όπως το Love and Mercy.

Δείτε και την αποθεωτική υποδοχή των συντελεστών της ταινίας στο Βερολίνο:

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές