Φιλίες και Έρωτες (Love and Friendship) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φιλίες και Έρωτες (Love and Friendship)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η Lady Susan είναι χήρα, όμορφη και καπάτσα.  Κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εξασφαλίσει έναν επικερδή γάμο τόσο για αυτήν όσο και για την κόρη της, καθώς για κανένα λόγο δε θα ανεχτεί να ξεπέσει από την καλή κοινωνία, τώρα που ξόδεψε την  περιουσία του μακαρίτη. Έτσι λοιπόν εγκαθίσταται στο σπίτι του κουνιάδου της ,όπου και βάζει το σχέδιο της σε εφαρμογή με τη βοήθεια πάντα της αμερικανίδας φίλης της Alicia.

loveandfriendship

Η συνάντηση κορυφής επιτέλους συνέβη! Ο πνευματώδης και καυστικός  σκηνοθέτης  Whit Stillman συναντά την κορυφαία και αγαπημένη του συγγραφέα Jane Austen. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Η Lady Susan αποτελεί μια νουβέλα σε μορφή επιστολής την οποία έγραψε στα πρώτα χρόνια της συγγραφικής της πορείας η βρετανίδα συγγραφέας. Εδώ στα χέρια του δαιμόνιου αμερικάνου σκηνοθέτη γνωστού από ταινίες όπως το Damsels in Distress (2011), The Last Days of Disco (1998) και  Metropolitan (1990) μετατρέπεται σε  μια μοναδική ταινία, η οποία περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία μια ταινίας εποχής –κοστούμια, καπέλα, άμαξες, βρετανική εξοχή- αλλά πάνω από όλα διαθέτει δυνατό πνεύμα.

love-and-friendship

Ο Stillman θα μπορούσαμε με απόλυτη σιγουριά να δηλώσουμε ότι εναρμονίζεται πλήρως με το δημιουργικό πνεύμα της Austen. Για πολλούς τα βιβλία αποτελούν ρομαντικά μυθιστορήματα αποκλειστικά για γυναίκες. Όμως κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Οι ιστορίες της και οι χαρακτήρες της είναι γεμάτοι καυστικά σχόλια για την τότε κοινωνία, για τα ήθη, για τις αντιλήψεις περί των γυναικών, για τη θρησκεία. Σε κάθε σχεδόν κείμενο από την Περηφάνια και Προκατάληψη μέχρι το Μάνσφιλντ Παρκ, υπάρχει μια βαθιά ειρωνεία, μαύρο χιούμορ και μια ορθολογική  προσέγγιση των πραγμάτων.

love-and-friendship2

Αυτό ακριβώς αντιλαμβάνεται και ο Stillman και αποδίδει με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο το κείμενο που επιλέγει να διασκευάσει.  Άλλωστε το στυλ τους ταιριάζει απόλυτα. Φαίνεται μάλιστα πόσο την έχει μελετήσει που χρησιμοποιεί υπέροχες στατικές καρτέλες για να συστήσει τους χαρακτήρες,όπου πέρα από το όνομα και τον τίτλο έχει και μια σύντομη περιγραφή, γιατί δεν γίνεται να διαβάσεις ένα βιβλίο της Austen χωρίς να φτιάξεις στην λευκή σελίδα ένα διάγραμμα με τους χαρακτήρες και την μεταξύ τους σχέση. Τα ονόματα είναι πολλά.

love-and-friendship3

 Η Lady Susan δεν είναι μια ηρωίδα νέα, αθώα, γεμάτη ρομαντικές ιδέες. Είναι μια έμπειρη γυναίκα που ξέρει να χειρίζεται τους ανθρώπους γύρω της ,και κυρίως τους άνδρες, και ξέρει πάρα πολύ καλά τον τύπο του ιδανικού γαμπρού. Πλούσιος, κουβαρντάς και ολίγον τι χαζούλης. Η Kate Beckinsale είναι φανταστική στο ρόλο. Είναι θανατηφόρα όμορφη και ταυτόχρονα απίστευτα έξυπνη και αριστοκρατική. Ένας από τους καλύτερους ρόλους της.

Το Love & Friendship είναι σατυρικό, διασκεδαστικό, με γρήγορους διάλογους υπό τους ήχους του πιάνου και αποδεικνύει περίτρανα  ότι ο Whit Stillman το έχει ακόμα. Ποτέ  η Austen δεν ήταν σε τόσο καλά χέρια.

love-and-friendship1


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές