Logan - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Logan

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

H τελευταία κατά πάσα πιθανότητα επιστροφή του Hugh Jackman στον ρόλο του Wolverine. Η ιστορία του Logan, είναι σίγουρα η πιο προσωπική ιστορία Xmen που έχουμε δει και μία από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες από το σύμπαν των υπερηρώων της Marvel γενικότερα, με την ταινία να δανείζεται ιδέες από τα comic Old Man Logan και Χ-23. Το σενάριο θέλει τον Logan να είναι μεγάλος πλέον σε ηλικία, και με τις δυνάμεις του να έχουν εξασθενήσει και την καθημερινότητά του να περιλαμβάνει οδήγηση με την λιμουζίνα του παίρνοντας κούρσες αλλά και την φροντίδα του γέρου Charles Xavier (Professor X) σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρα κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

screenshot-from-2016-10-20-151939

Η ταινία αποτελεί ένα κράμα western με δράματος και ταινία δράσης, με την σκηνές μάχης να μην λείπουν και τη βία να είναι ίσως παραπάνω από όσο χρειάζεται, χωρίς να είναι ωστόσο το κεντρικό κομμάτι της ταινίας, καθώς η δραματουργία της και οι ανθρώπινοι της χαρακτήρες κερδίζουν για πρώτη φορά σε ταινία του είδους την ταυτότητα υπερήρωα των χαρακτήρων. Ο Wolverine έτσι στην ταινία υπάρχει μόνο στα comics, που έναν ευφυέστατο τρόπο γίνονται μέρος της ταινίας και κλειδί της πλοκής της, με τον Logan να είναι ο χαρακτήρας μας πλέον. Ένας άνθρωπος κουρασμένος από την ζωή του που έχει αποσυρθεί με μοναδικό στόχο να συγκεντρώσει λίγα χρήματα που θα του προσφέρουν ένα ιδανικό μέρος για να περάσει τα χρόνια του μακριά από την δράση.

Θυμηθείτε το πρώτο Johnny Cash trailer:

O James Mangold σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, δήλωσε για ακόμη μια φορά την αγάπη του για τα κομικς αλλά και την αγάπη του για ιστορίες που έχουν κάτι να πουν. Έτσι λοιπόν το σενάριο του Logan χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό σε πλοκή ή καινοτομία, καταφέρνει να ξεφύγει από τα στάνταρ των ταινιών που έχουμε δει μέχρι τώρα εστιάζει στους ανθρώπους και σε ανθρώπινες ιστορίες, χωρίς να πέφτει σε πολλά κλισέ και χωρίς ο Logan ή ο Professor X να πρέπει να σώσουν για άλλη μια φορά τον κόσμο από κάποιον ακατανόητο κακό όπως στην τελευταία προσθήκη στις X-Men ταινίες, το Apocalypse. Επίσης είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους ήρωες μας, γερασμένους και τρωτούς αλλά και με την διάθεση να απαντήσουν ερωτήσεις για το μήνυμα της ζωής τους, την υστεροφημία τους και τελικά με τον Wolverine να έρχεται αντιμέτωπος κυριολεκτικά με τον ίδιο του τον εαυτό.

Σε όλα αυτά βοηθάνε και οι ερμηνείες που είναι ένα επίπεδο πάνω από ερμηνείες που βλέπουμε συνήθως σε ταινίες του είδους, παρασυρόμενες από το σενάριο και με την μικρή Dafne Keen στον ρόλο της Laura να λάμπει. Ακόμη και αχνά πολιτικά μηνύματα έχουμε στην ταινία.

screenshot-from-2016-10-20-151914

Πολύς λόγος έγινε επίσης για το γεγονός της επιλογής της ταινίας έστω και εκτός συναγωνισμού, στο Διαγωνιστικό της Berlinale. Το ερώτημα παραμένει αν ταινίες με υπερήρωες μπορούν να χωρέσουν σε καλλιτεχνικά Φεστιβάλ ή και στα Οσκαρς. Ο σκηνουθέτης Mangold, έθεσε καλά το θέμα της επιλογής του να κάνει μια τέτοια ταινία: “Οι μεγάλες ταινίες, σαν και αυτήν εδώ θα γίνουν έτσι κι αλλιώς με πολλά χρήματα από μεγάλα στούντιο. Γιατί λοιπόν να μην προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ταινίες μέσα σε αυτό το περιβάλλον που θα έχουν να διδάξουν κάτι τον κόσμο που θα της δει, και θα είναι καλύτερες ταινίες”. Σίγουρα αυτό δεν απαντά το ερώτημα του κατά πόσο ανήκει το Logan σε Φεστιβάλ κινηματογράφου, σίγουρα όμως είναι προς την σωστή κατεύθυνση του πόσο καλές και βαθιές ιστορίες μπορούν να δώσουν οι κομικ-ταινίες στο μέλλον αν σταματήσουν να κυνηγούν το franchise, επενδύοντας στην δραματουργία.

Σημείωση: Η έκδοση του Logan που είδαμε στην Berlinale, δεν είχε κάποια post-credit σκηνή, η οποία αναμένεται όμως να προστεθεί στην έκδοση της ταινίας που θα βγει στις αίθουσες


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές