Leviathan - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Leviathan


Γράφει:

Ο  “Leviathan” του Andrei Zvyagintsev, προβλήθηκε στις Κάννες, και ήδη έγινε το talk-of του φεστιβάλ.

Η ταινία πρόκειται για μία τραγική δραματική ιστορία διαπλοκής και διαφθοράς σε μία συντηρητική Ρωσία, με αναγωγές στην παλαιά διαθήκη, και επηρεασμένη από τον Elia Kazan. Ξεκινάει σαν ένα λογικά κλιμακούμενο δράμα, για έναν ασήμαντο σχετικά τύπο, που τα βάζει με την κυβέρνηση. Γρήγορα όμως εξελίσσεται, σε έναν αγώνα μάχης ανάμεσα σε εκείνον, και σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ότι θα μπορούσε να φανταστεί. Απλά να σας πούμε ότι η τελευταία του σκηνή, σχολιάζεται και συγκρίνεται ήδη με τα τελευταία λεπτά της “Θυσίας” του Tarkovsky.

O “Leviathan”, τόσο υποκριτικά όσο και σκηνοθετικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλόδοξος, με εκουσίως χαμηλή ταχύτητα στην αφήγηση, η οποία αυξάνετε όταν η δραματουργία της ταινίας το απαιτεί. Δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει μαζικούς συμβολισμούς και μελοδραματικές πινελιές, όπου αρχικά μπορεί να ξαφνιάσουν τον θεατή, αλλά ίσως να τον ακολουθήσουν και μετά τους τίτλους τέλους.

Στα της υπόθεσης τώρα: Ο Kolia (Alexei Serebriakov), μηχανικός αυτοκινήτων, ζει μαζί με την δεύτερη γυναίκα του Lilya (Elena Lyadova), και τον έφηβο γιο του, από τον πρώτο του γάμο, Roma (Sergey Pokhodaev), σε ένα πανέμορφο, αλλά σχετικά φτωχό, σπίτι στην εξοχή της βορειοδυτικής Ρωσίας. Η ήσυχη ζωή όμως της οικογένειας κλονίζεται, όταν ο ανέντιμος δήμαρχος Vadim (Madyanov) επιθυμεί τη συγκεκριμένη έκταση γης, για να χτίσει τη δική του βίλλα. Απαλλοτριώνει την περιοχή, και αγοράζει την έκταση σε εξευτελιστική τιμή. Αλλά ο Kolia ζητά βοήθεια από τον παλιό του φίλο Dimitri (Vladimir Vdovichenkov), ο οποίος εργάζεται τώρα πια σαν δικηγόρος στη Μόσχα, και καταφθάνει με αδιάσειστες αποδείξεις σχετικές με την παράνομη αυτή ενέργεια του δημάρχου, υποσχόμενος στον φίλο του, ότι θα τον αναγκάσει να αποσύρει την προσφορά του. Σύντομα όμως γίνεται φανερό, ότι ο Dimitri, δεν έχει σκοπό να βοηθήσει τον φίλο, αλλά να βγει ο ίδιος κερδισμένος από όλη αυτή την ιστορία.

Ο “Leviathan”, προσπαθεί να δείξει έναν κόσμο ο οποίος κυβερνάται από μεθυσμένους, καταθλιπτικούς και έκρυθμους άντρες. Υπάρχουν πολλές σκηνές διάσπαρτες μέσα στο φιλμ, που το αποδεικνύουν. Αλλά δεν στέκεται μόνο εκεί. Κάνει εμφανή αναφορά σε θέματα εξουσίας, ειδικά σε μία σκηνή όπου, κάποιοι από τους ήρωες ενώ βρίσκονται για κυνήγι, σημαδεύουν για πρακτική πορτραίτα ισχυρών αντρών της Ρωσίας, από τον Μπριεζνιεφ, μέχρι τον Γκορμπατσωφ. Σχολιάζει επίσης και το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, με τις αντίστοιχες σκηνές δικαστηρίων, στις οποίες ο πρόεδρος φλυαρεί χωρίς νόημα περί των διαδικασιών. Όλα αυτά γιατί η ταινία θέλει να δείξει πως τα πάντα ορίζονται και το χρήμα και τη δύναμη που αυτό επιφέρει.

Ο Kolia θα βρεθεί στο μέσο μίας καταιγίδας από φιλοδοξίες που δεν έχει καν ο ίδιος. Είναι ένας φτωχός άνθρωπος που έχει τα επιθυμητά: μία όμορφη γυναίκα και ένα όμορφο σπίτι, τα οποία εποφθαλμιούν έξυπνοι δικηγόροι, πλούσιοι πολιτικοί, υπερόπτες κληρικοί. Ο Kolia βρίσκεται στο έλεος εξελίξεων που δεν μπορεί να κοντρολάρει, σε σκηνές που αριστοτεχνικά συμβαίνουν εκτός πλάνου, αλλά μπορείς εύκολα να εικάσεις τι έχει συμβεί.

Ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι η ταινία του αναφέρεται επιμέρους στον κλασικό Λεβιάθαν του Hobbes, σχετικά με τις επιπτώσεις της αποποίησης συγκεκριμένων φυσικών ελευθεριών από την κυρίαρχη εξουσία, ώστε η κοινωνία να λειτουργεί ομαλά.

Σε γενικές γραμμές τα θέματα της ταινίας είναι πολλά, και παρουσιάζονται ρεαλιστικά, πάντα σε συνάρτηση με τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος φαίνεται ανίκανος να αντιδράσει. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.  Ουσιαστικά όμως αυτό που επιδιώκει είναι να ενώσει και να δείξει ωμά το τι συμβαίνει. Ξεκινά λοιπόν από την Ρωσία, αλλά από ένα σημείο και μετά, το σύνορα γίνονται πιο αχνά και αδιόρατα, σαν τα γεγονότα αυτά καθαυτά να μας αφορούν όλους.

Ήδη η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες που είδαμε στις Κάννες.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές