Λευκοί Άνθρωποι (White People) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Λευκοί Άνθρωποι (White People)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Μία από τις ταινίες του φετινού ΦΚΘ που διαγωνίζεται για τον Αλέξανδρο είναι και η ταινία Λευκοί Άνθρωποι .
Μετά από το βραβευμένο της ντεμπούτο She Monkeys (2011),  η Σουηδέζα σκηνοθέτις Lisa Aschan επιστρέφει με μια ταινία τρόμου. Ή, τουλάχιστον, αυτό διαβάσαμε πριν δούμε την ταινία. Πρόκειται για την προσωρινή φυλάκιση ανθρώπων που, μην έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα, δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής σε μια χ χώρα και αναγκάζονται να επιστρέψουν στη δική τους. Η κοινωνία της χ χώρας προβλέπει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής σε δυστοπικού τύπου φυλακές, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν. Εμείς παρακολουθούμε τη σύλληψη και κράτηση της πρωταγωνίστριας, για την ταυτότητα και ιστορία της οποίας μαθαίνουμε μόνο τα απαραίτητα. Συγκεκριμένα ότι έχει μια κόρη από την οποία την χώρισαν διά της βίας.
maxresdefault
Μέσα στην ιδιαίτερη αυτή φυλακή είναι δύο τα στρατόπεδα, ως συνήθως. Από τη μία οι κρατούμενοι, που προσπαθούν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο να διαχειριστούν το γεγονός της κράτησής τους και, από την άλλη, οι φύλακες, που προσπαθούν να διαφυλλάξουν την ασφάλεια όλων και, παράλληλα, την ασφάλεια της φυλακής. Μένοντας, ωστόσο, και οι ίδιοι εκεί, περνώντας την καθημερινότητά τους εκεί και φορώντας απρόσωπες στολές, αντίστοιχες με αυτές των κρατουμένων είναι κι εκείνοι φυλακισμένοι με τον τρόπο τους.
Η διαφορά με τη φυλακή όπως την ξέρουμε είναι ότι δεν ασκείται βία,  ή, τέλος πάντων, η ένταση ανιχνεύεται κυρίως στο διάχυτο αίσθημα της απώλειας ελευθερίας. Όλοι και όλες ανεξαιρέτως παλεύουν να “δραπετεύσουν” από κάτι/κάποιον που τους εξουσιάζει και να κερδίσουν τη ζωή τους. Δολοπλοκίες συναισθηματικές και όχι μόνο επιστρατεύονται προκειμένου να πατήσει ο καθένας και η κάθε μία πάνω στη ζωή των υπολοίπων και να πετύχει το στόχο του/της. “Επί πτωμάτων”, που λένε.
Ποιο είναι, τελικά, το κόστος της ελευθερίας; Και πώς γίνεται κανείς ελεύθερος; Πάνω απ’ όλα, όμως, πού τελειώνουν τα όρια της ελευθερίας του καθενός για να αρχίσουν τα όρια της ελευθερίας του άλλου; Η ταινία ανοίγει ζητήματα καθολικού χαρακτήρα και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως αυτό της εξουσίας, της ιεραρχίας και της ηθικής πτώσης και τοποθετείται ξεκάθαρα: για να ελευθερωθώ εγώ κάποιος πρέπει να δεσμευθεί.
 Det_vita_folket
Σύμφωνα με την Aschan, η οποία αναφέρει ως πηγή έμπνευσής της τη Λάμψη, “κάθε σκηνή της ταινίας έχει να κάνει με αυτόν που τρώει και αυτόν που τρώγεται. Η βασική αρχή είναι ότι όσο περισσότερη πίεση δέχεσαι, τόσο πιο ειλικρινής θα είσαι με την φύση σου. Σε τι μεταμορφώνεσαι όταν ξαφνικά δεν νιώθεις ασφαλής; Όταν σε πετάν μακριά από τη ζώνη προστασίας σου;”
Η ενδιαφέρουσα πλην πρωτότυπη θεματολογία, οι πολλές θετικές κριτικές της πρώτης κινηματογραφικής απόπειρας της Aschan, η υποτιθέμενη εσάνς θρίλερ αλλά και η συμμετοχή της Pernilla August εγείρουν, ομολογουμένως, προσδοκίες. Προσωπικά οι δικές μου προσδοκίες κάθε άλλο παρά ικανοποιήθηκαν. Δεν ένιωσα πουθενά το ελάχιστο κλίμα τρόμου – προφανώς δεν θεωρώ τρομακτική μια σκηνή όπου απλώς ανοίγει ένα μπουκάλι με θόρυβο  – και γενικώς δεν ένιωσα πολλά. Η ταινία είναι αρκετά φλατ για το δικό μου γούστο, πράγμα που ίσως θα μπορούσα να δικαιολογήσω αν είχαμε να κάνουμε με άλλο θέμα. Αλλά η συγκεκριμένη είχε την προοπτική να είναι μια πάρα μα πάρα πολύ καλή ταινία και, αν με ρωτάτε, δεν την εκμεταλλεύτηκε.
7b49ff284a58546e40841c808807923d-vita
Φυσικά η ταινία είναι αρκετά προσεγμένη σε πολλά σημεία. Για παράδειγμα η σκηνοθέτιδα έχει κάνει εξαιρετικές διακριτικές επιλογές, κάθε μία με τα δικά της υπόρρητα σχόλια, όπως η απόφαση να μην αναφερθεί ούτε το όνομα της χώρας στην οποία βρισκόμαστε, ούτε το όνομα της χώρας προέλευσης των κρατουμένων. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τον τίτλο της ταινίας δεν μου φαίνεται τυχαίο.
Σε κάθε περίπτωση εσείς μπορείτε να διαμορφώσετε άποψη και αύριο στις 14:45 στη Φρίντα Λιάππα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές