Le meraviglie (Τα Θαύματα) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Le meraviglie (Τα Θαύματα)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Το Le Meraviglie, το ιταλικό φιλμ που διαγωνίζεται φέτος στις Κάννες, είναι το δεύτερο φιλμ της καριέρας της Ιταλίδας σκηνοθέτιδας Alice Rohrwacher.

«Τι χαρά να είμαι στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ήλπιζα να επιλεγεί η ταινία μου, μου είχαν πει ότι οι πιθανότητες ήταν καλές, αλλά σκεφτόμουν ότι θα πήγαινε ίσως στο ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα’ ή το ‘Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών’, ποτέ στο διαγωνιστικό. Είμαι τόσο χαρούμενη!», δήλωσε η Rohrwacher εκφράζοντας την έκπληξή της.

Η ταινία είναι γυρισμένη από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Οκτωβρίου στο Sorano, Sovana και Bagni di San Filippo στην Τοσκάνη. Αφηγείται την ιστορία του καλοκαιριού τεσσάρων αδερφών, με επικεφαλής τη μεγαλύτερη Gelsomina, όνομα ιστορικό για τον ιταλικό κινηματογράφο (είναι το όνομα του χαρακτήρα της Giulietta Masina, στο La Strada του Fellini).

Μάρω Κακοσίμου


le-meraviglie-monica-bellucci

Μία ιστορία για μία οικογένεια στον τόπο διαμονής της το καλοκαίρι, όπως είπε η σκηνοθέτης. Αυτό είναι το The Wonders της Alice Rohrwacher που έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Ο πατέρα Wolfgang, γερμανικής καταγωγής, η δωδεκάχρονη κόρη που κάνει κουμάντο την επιχείρηση της οικογένειας, η μητέρα, που λίγο πολύ παίζει ρόλο πυροσβέστη και ειρηνοποιού, και οι άλλες τρεις μικρότερες αδερφές.

Το ήρεμο και απομονωμένο από τον κόσμο καλοκαίρι στο αγρόκτημα της οικογένειας, με την μελισσοτροφία, τα ζώα και τα ξέγιαστα μπάνια στη θάλασσα, θα έρθει να ταράξει η νεράιδα Monica Belucci που θα γυρίζει ένα διαφημιστικό για ένα διαγωνισμό για τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Η κόρη θέλει να συμμετέχει η οικογενειακή επιχείρηση με τις μέλλισες στον διαγωνισμό, ενώ ο πατέρας είναι εντελώς αρνητικός με οτιδήποτε έχει σχέση με τον έξω κόσμο. Στο μεταξύ η οικογένεια, που τα βγάζει πολύ δύσκολα οικονομικά θα έχει την επίσκεψη του Martin, ενός παιδιού από την Γερμανία, που δεν μιλάει Ιταλικά και είναι υπό παρακολούθηση μετά από μικροεγκλήματα που διέπραξε.

le-meraviglie

 

Η ταινία της Rohrwacher είναι ένα ποίημα εικόνων, συναισθημάτων και απλότητας. Αν την είχα δει σε θερινό κινηματογράφο θα την είχα πραγματικά λατρέψει. Το Ιταλικό καλοκαίρι με την θάλασσα, την ξέγνοιαστη οικογένεια, αλλά και την παραδοσιακή δουλειά στην φύση δεν είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά στο σινεμά σε τέτοια τουλάχιστον έκταση, καθώς η σκηνοθέτης θέλει να μας βάλει για τα καλά στο παιχνίδι της ζωής στην φύση. Οι όμορφες εικόνες όμως δεν μένουν ασυνόδευτες καθώς η μικρή πρωταγωνίστρια, με μία ερμηνεία-διαμάντι για παιδί κλέβει την παράσταση ερμηνευτικά, από τον επίσης πολύ καλό Sam Louwyck, που βρίσκουμε στον ρόλο του πατέρα. Να σημειώσουμε ότι ο Φλαμανδός ηθοποιός έμαθε Ιταλικά, ενώ βελτίωσε και την προφορά του στα Γερμανικά για τις ανάγκες της ταινίας, ενώ στην ταινία ακούμε επιπλέον και Γαλλικά, μεταξύ των γονιών, όταν εκείνοι δεν θέλουν να τους καταλάβουν τα παιδιά τους.

Η ταινία έχει και αρκετές στιγμές που χρησιμοποιεί χιούμορ, με το κύριο συναίσθημα βέβαια να είναι μία νοσταλγία για τον τρόπο ζωής της οικογένειας και την φυσικότητα και αμεσότητα που εκπέμπουν οι χαρακτήρες. Στα θετικά να κρατήσουμε το πολύ καλό σενάριο, την παρουσία της Monica Belucci σε έναν μικρό ρόλο και τα δύσκολα γυρίσματα της ταινίας με την χρήση πραγματικών μελισσών κατά την διάρκειά της.

Γιάννης Πατλάκας


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές