Las Elegidas (Κάννες Κριτική) - Μία συγκλονιστική ιστορία trafficking - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Las Elegidas (Κάννες Κριτική) – Μία συγκλονιστική ιστορία trafficking

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Η ταινία του  David Pablos από το Μεξικό είναι μία ξεχωριστή ταινία που κατέχει ένα περίεργο ρεκόρ για το Φεστιβάλ των Καννών το 2015. Ήταν η μόνη ταινία του διαγωνιστικού (προβλήθηκε στο Un Certain Regard) από την Λατινική Αμερική και μόνη Ισπανόφωνη, σε ένα Φεστιβάλ φέτος που φαίνεται να είναι αρκετά μονόπλευρο με πολλές αλλά όχι καλές ταινίες από συγκεκριμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Το Las Elegidas ή “Η επιλεγμένη” όπως μεταφράζεται στα Ελληνικά είναι μια τραγική ιστορία trafficking. Σε μία μικρή πόλη του Μεξικό ο Ulises και η Sofia θα αρχίσουν να αναπτύσσουν μια γλυκιά σχέση με αισθήματα ο ένας για τον άλλον. Θα ολοκληρώσουν την σχέση τους, θα την επισημοποιήσουν με τους γονείς τους και όλα μοιάζουν  να πηγαίνουν καλά. Όμως η οικογένεια του Ulises είναι μια οικογένεια ανθρώπων trafficking και μαφίας και όλες οι κοπέλες που έρχονται στο σπίτι τους από τους γιους του, δεν είναι οι εκλεκτές τις καρδιάς τους αλλά επιλεγμένες από την οικογένεια μελλοντικές σκλάβες του έρωτα.

Screen-Shot-2015-04-24-at-1.12.47-PM-700x394

O Μεξικάνος David Pablos έγραψε για την ταινία του ένα ώριμο και πολύ πλήρες σενάριο. Αν η τεχνική που χρησιμοποιεί η οικογένεια του Ulises για να φτιάχνει τις μελλοντικές της πόρνες δεν είναι αληθινή ιστορία ή δική του εμπειρία, τότε θα πρέπει να μιλάμε για πραγματικά καλό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση ο Pablos φαίνεται να έχει ψάξει θέματα trafficking καθώς και θέματα ψυχολογίας των γυναικών σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι η μικρή, μόλις 14 χρονών Σοφία, θα βρεθεί από την αγκαλιά του αγαπημένου της Ulises στο πορνείο που έχει ο πατέρας του, με τον ίδιο τον Ulises να μην είναι αηδιασμένος από την οικογένειά του και να προειδοποιεί την αγαπημένη του για το τι πρόκειται να συμβεί, χωρίς όμως να μπορεί να το αποτρέψει. Δύο τραγικοί χαρακτήρες θα βρεθούν από την μία στην κόλαση της εμπορίας λευκής σαρκός και κάτω από αφόρητη ψυχολογική πίεση και από την άλλη στην συμφωνία με τον διάβολο που κάνει ο Ulises με τον πατέρα του να του φέρει άλλη κοπέλα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική, ώστε να αφήσει εκείνος ελεύθερη την Sofia, που εκείνος αγαπά πραγματικά.

Η ταινία θα προσφέρει ένα μεγάλο κοντράστ συναισθημάτων με τα θύματα του trafficking Sofia και στην συνέχεια Marta, είναι εκείνες που θα υποστούν την φρίκη του να είσαι σκλάβα του σεξ, την πίεση, το σοκ, τον ψυχολογικό πόλεμο. Όμως ο πιο δραματικός χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο Ulises. Έχει κάνει το λάθος να έχει γεννηθεί σε μία οικογένεια που ακόμα και εκείνον τον πιέζει, με τον μικρό να δέχεται μια σκληρή τιμωρία όταν προσπαθεί να βοηθήσει την αγαπημένη του Sofia, και στην συνέχεια να παίζει και πάλι τον ρόλο αυτού που θα αποπλανήσει μια νέα κοπέλα για να την σώσει. Εκείνος νομίζει ότι κάνει τα πάντα για να την σώσει, όμως στην πραγματικότητα ο πατέρας του τον μετατρέπει με τον τρόπο του σε ένα ακόμα τέρας που ακόμα και όταν πετύχει τους στόχους του, δύσκολα θα έχει ευκαιρία να επανορθώσει και να ζήσει με την αγαπημένη του ή τελικά οποιαδήποτε γυναίκα.

Δυστυχώς το πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον σενάριο δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη σκηνοθεσία και ερμηνείες. Πολλές δραματικές σκηνές θα μπορούσαν να είναι πιο δυνατές, ενώ ο σκηνοθέτης φαίνεται να φοβάται να μας δείξει κάτι το σκληρό, βρίσκοντας όμως έξυπνους τρόπους να το υπονοήσει. Οι ερμηνείες και κυρίως αυτή του άψυχου Ulises είναι που δεν αφήνουν την ταινία να γίνει ένα μικρό αριστούργημα για το trafficking. Είναι όμως και πάλι μία από τις καλύτερες ταινίες του Un Certain Regard.

Las-Elegidas-David-Pablos

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές