La Chambre Bleue - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το μπλε δωμάτιο

(La Chambre Bleue)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Γάλλος Mathieu Amalric έχει πάρει φωτιά! Μέσα σε αυτή την κινηματογραφική χρονιά, που κοντεύει πλέον να τελειώσει, τον είδαμε ως πιστό μπάτλερ της αδικοχαμένης Madame D. (Tilda Swinton) στο The Grand Budapest Hotel του Wes Anderson, πρωταγωνίστησε στο γαλλικό ερωτικό θρίλερ των Arnaud και Jean-Marie LarrieuΟ Έρωτας Είναι το Τέλειο Έγκλημα”, καθώς και στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού του David IvesΗ Αφροδίτη με τη Γούνα”, στο πλευρό της Emmanuelle Seigner και σε σκηνοθεσία Roman Polanski.

Μέσα σε όλα αυτά, συμμετέχει δίνοντας τη φωνή του στο Bird People της Pascale Ferran, που θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες στην κατηγορία ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα’ (Un Certain Regard), και – το σημαντικότερο – κατάφερε να ολοκληρώσει την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του La Chambre Bleue, η οποία επίσης θα διαγωνιστεί για το ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα’. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βέλγου συγγραφέα Georges Simenon.

«-Πες μου Julien, αν γινόμουν ελεύθερη θα γινόσουν κι εσύ ελέυθερος;

Ένας άνδρας. Μια γυναίκα. Ένα δωμάτιο. Ο έρωτας. Η επιθυμία.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα κάνουν έρωτα στα κρυφά, μέσα σε ένα δωμάτιο. Μετά, ανταλλάσσουν λόγια αγάπης. Ο άνδρας τουλάχιστον φαίνεται να τα πιστεύει. Αφού σήμερα, μετά τη σύλληψή του, ο Julien ψάχνει τις λέξεις για να απαντήσει στις ερωτήσεις της αστυνομίας και του δικαστή.

Τι έχει συμβεί; Για τι είδους έγκλημα κατηγορείται;»

Μάρω Κακοσίμου


Το La Chambre Bleue χειροκροτήθηκε έντονα από το Γαλλικό κοινό της αίθουσας, ενώ οι πρωταγωνιστές του βρισκόταν στη πρεμιέρα που έκανε η ταινία στις Κάννες.

Το πιο χαρακτηριστικό πράγμα στην ταινία, είναι η διάρκειά της που χαρακτηρίζεται αρκετά μικρή, μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά, σίγουρα η μικρότερη του οfficial selection ( διαγωνιστικό και Un Certain Regard). Είναι όμως τόσο χαρακτηριστικό γιατί ο σκηνοθέτης Mathieu Amalric, καταφέρνει μέσα σε αυτό το χρόνο να πει μια ολοκληρωμένη και υπερπλήρη ιστορία, πλούσια σε εξέλιξη, αλλαγή συναισθημάτων, και ανάπτυξη των χαρακτήρων, πράγμα που δεν το βλέπουμε σε πολλές άλλες φλίαρες ταινίες του Φεστιβάλ με μεγάλη διάρκεια.

Το Μπλέ Δωμάτιο, είναι ένα δωμάτιο που συναντιόνται δύο παράνομοι εραστές, και οι δύο παντρεμένοι. Εκεί θα ζουν μία φλογερή ερωτική ζωή που δεν μπορούν να την έχουν στους γάμους τους, όπως όμως όλες οι παράνομες σχέσεις, τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να έρθουν, με τον άντρα της γυναίκας να αρχίζει να υποπτεύεται τι έχει γίνει. Η ταινία παίζει πολύ με flashback, καθώς από την αρχή βλέπουμε ότι οι δύο πρωταγωνιστές κατηγορούνται για κάτι και καταθέτουν σχετικά με την σχέση τους σε αστυνομικούς. Δεν θα πω για τι κατηγορούνται τελικά, αλλά η ζωή τους θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη, με τον κεντρικό χαρακτήρα που είναι ο άντρας, να προσπαθεί να αποφύγει την σχέση αυτή, χωρίς όμως να τα καταφέρνει με την γυναίκα να του στέλνει μηνύματα που σε κάποια φάση γίνονται όλο και πιο περίεργα. Τι θα μπορούσε να σημαίνει το “Ξέρεις εσύ” που του στέλνει σε κάποια φάση. Είναι εκβιασμός, υπενθύμιση; Και για ποιο λόγο το στέλνει; Θα δούμε στην πορεία της ταινίας που θα μας φτάσει μέχρι την δίκη των εραστών σε ένα άλλο μπλέ δωμάτιο, αυτό του δικαστηρίου πλέον.

Πέρα από το καλογραμένο σενάριο και την στιβαρή σκηνοθεσία, από το Μπλέ δωμάτιο θα πρέπει να κρατήσουμε σίγουρα και την ερμηνεία του πρωταγωνιστή του – σκηνοθέτη του Mathieu Amalric.

Γιάννης Πατλάκας


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές