H Καλή Ζωή - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

H Καλή Ζωή

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Για εμάς τα… φρικιά της 7ης Τέχνης, το δεκαήμερο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι σαν να είμαστε στο λούνα παρκ και να μην ξέρουμε σε ποιο παιχνίδι να πρωτοανέβουμε. Τι κι αν χρειάζεται να σταθούμε σε ατελείωτες ουρές για ένα εισιτήριο ή να μελετάμε εξονυχιστικά τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες προκειμένου να διαλέξουμε τη σωστή ταινία; Τι πιο μαγευτικό από την «επετειακή» αγωνία του προγραμματισμού, όταν παίρνεις μολύβι και χαρτί και προσπαθείς να χωρέσεις όσες περισσότερες προβολές μπορείς στη μέρα σου;

Στην πρώτη μέρα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι Αποθήκες στο Λιμάνι γέμισαν, όπως κάθε χρόνο, αχόρταγους σινεφίλ έτοιμους να καταβροχθίσουν κάθε στιγμή του μεγαλύτερου πάρτι της πόλης. Στην Αποθήκη 1, λοιπόν, στη σκοτεινή αίθουσα “John Cassavetes”, έκανα και γω την πρώτη βουτιά στον ωκεανό των φετινών ταινιών, παρακολουθώντας την «Καλή Ζωή» (“La Belle Vie”) του Jean Denizot.

Ο γάλλος σκηνοθέτης, στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, διηγείται την ιστορία του 16χρονου Συλβέν, που μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Πιερ, διάγουν νομαδικό βίο, εξαιτίας μιας οικογενειακής διαμάχης για την κηδεμονία τους, που ανάγκασε τον πατέρα τους, Υβ, να γίνει φυγάς. Όταν οι αρχές τους εντοπίζουν, ο Συλβέν και ο πατέρας του αρχίζουν και πάλι να κρύβονται, ενώ ο Πιερ, μπουχτισμένος από το συνεχόμενο δεκαετές ανθρωποκυνηγητό, εξαφανίζεται. Απομονωμένος σε ένα νησί με τον πατέρα του, ο Συλβέν θα γνωρίσει τη Ζιλντά, το κορίτσι που θα τον κάνει να αναζητήσει τη ζωή που έχει στερηθεί.

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Ξαβιέ Φορτέν, ο οποίος συνελήφθη το 2009 για την απαγωγή των δύο του παιδιών, το φιλμ προσπαθεί -αλλά δεν πετυχαίνει- να αποτυπώσει τα συναισθήματα που γεννά στους ήρωες αυτή η ιδιότυπη καθημερινότητα. Η προσπάθεια, όμως, αποδεικνύεται ανεπαρκής, καθώς η ταινία αφήνει μετέωρα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της μητέρας στην ιστορία και τη σχέση με τους γιους της, με αποτέλεσμα το «χτίσιμο» των χαρακτήρων να μοιάζει κάπως ημιτελές. Ο Zacharie Chasseriaud, στο ρόλο του έφηβου Συλβέν, θυμίζει έντονα Emile Hirsch στα νιάτα του, με μια φρεσκάδα που σε αιχμαλωτίζει, παρόλο που η ερωτική του ιστορία είναι πιο άνοστη από το αναμενόμενο. Γυρισμένη στα Πυρηναία Όρη, η «Καλή ζωή» είναι κατά κύριο λόγο ένα κράμα υπέροχων τοπίων, που χάρη στα καρτ-ποσταλικά κάδρα και το φυσικό φωτισμό, καθώς και τις απαλλαγμένες από πολυπλοκότητες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δημιουργούν μια ντοκουμενταρίστικη χροιά σε ένα σενάριο με πολλές αδυναμίες.

Στο τέλος, η γεύση που είχα όταν βγήκα από την αίθουσα ήταν κάπως γλυκόπικρη. Ήταν, όμως, δύσκολο να ξεχωρίσω εάν ήταν εξαιτίας της ταινίας ή επειδή ήξερα ότι η πρώτη από τις δέκα ωραιότερες μέρες της χρονιάς, είχε τελειώσει. Καλό Φεστιβάλ!

Info: La Belle Vie (Η καλή ζωή), 8/11, 19:45, αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (Ολύμπιον) & 9/11, 14:30, αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» (Αποθήκη Δ)

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές