L' odeur de la mandarine (Το άρωμα του μανταρινιού) (Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

L’ odeur de la mandarine (Το άρωμα του μανταρινιού) (Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Καλοκαίρι του 1918. Ο πόλεμος μαίνεται για λίγους μήνες ακόμα, αλλά για τον Charles και την Angèle έχει ήδη τελειώσει. Αυτός, αξιωματικός του ιππικού, έχει ήδη χάσει το ένα του πόδι. Εκείνη, οικιακή νοσοκόμα, μόλις έχασε στο μέτωπο τον μεγάλο της έρωτα, τον πατέρα του μικρού της κοριτσιού. Νιώθοντας την ανάγκη να σταθούν και πάλι όρθιοι, συνδέονται με μια χαρούμενη οικειότητα που τους επαναφέρει στη ζωή. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η υπόθεση του “L’ odeur de la mandarine”, μιας ταινίας που υμνεί την δύναμη των ανθρωπίνων σχέσεων να συνεχίσουν να ανθίζουν μέσα και γύρω από τον θόρυβο των κανονιών και την τρέλα του πολέμου.

Η ταινία του Gilles Legrand αποτελεί καθαρά μια συναισθηματική σπουδή πάνω στις διαφορετικές διακυμάνσεις του έρωτα που ταλανίζουν τον εκάστοτε εραστή από την σαγήνη στην απογοήτευση, από την ζήλια στην αποπλάνηση και από το πάθος στην ευτυχία και πολλές φορές στον πόνο. Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες της ταινίας είναι δύο άνθρωποι λαβωμένοι από τον πόλεμο, δύο άνθρωποι με αναπηρίες σωματικές ή συναισθηματικές, που γρήγορα εντοπίζουν ο ένας στα μάτια του άλλου τις κοινές τους αδυναμίες που τους ενώνουν και ταυτόχρονα τους χωρίζουν. Στο κοινό ταξίδι που επιχειρούν ο Charles και η Angèle ο αισθησιασμός του ερωτικού στοιχείου είναι διάχυτος παντού: στα κάδρα των προσώπων τους, στην φωτογραφία των γήινων και συνάμα απόκοσμων φυσικών τοπίων που τους πλαισιώνουν, στον τρόπο που κοιτάζονται, που γελούν μαζί ξανά, που προσφέρουν ο ένας στον άλλο τον εαυτό του. Η αμφισημία, η αινιγματικότητα και η σαγήνη του έρωτα μοιάζει να έχει διαποτίσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ταινίας που ως εκ τούτου βρίθει υπερβολών και αντιφάσεων τόσο στην ηθοποιία όσο και στο σενάριο με τρόπο όμως που δεν ενοχλεί τον θεατή ο οποίος μεθυσμένος συνεπαίρνεται από τα ερωτικά καπρίτσια του Charles και της Angèle που ξετυλίγονται μπροστά του σε πλάνα υψηλής αισθητικής ωρίμανσης.

L’odeur de la Mandarine, un film de Gilles Legrand, avec Olivier Gourmet (Charles de Rochecline), Georgia Scalliet (Angèle Far), Dimitri Storoge (Léonard), Hélène Vincent (Émile), Fred Ulysse (Firmin), Marine Vallée (Louise Gouiraud), Romain Bouteille (le notaire), Michel Robin (le curé), Alix Bénézech (Louison), Urbain Cancelier (le sergent), Nicolas Legrand (soldat 1), Léopold Legrand (soldat 2), Yannick Courbe (soldat 3)

Στο σύνολο της η σκηνοθεσία του Legrand είναι γεμάτη συμβολισμούς, συσχετισμούς και παρομοιώσεις με κορυφαίο παράδειγμα την σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Η πλοκή της ταινίας χτίζεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την σχέση των πρωταγωνιστών με την φύση και με ζώα υψηλής συναισθηματικής ευφυΐας όπως το άλογο ή το ελάφι υφαίνοντας έναν λεπτό αλλά κυρίαρχο συσχετισμό ανάμεσα στον τρόπο που τα συγκεκριμένα άγρια και περήφανα ζώα εξημερώνονται από τον άνθρωπο και στον τρόπο που οι άνθρωποι ουσιαστικά “εξημερώνουν” ο ένας τον άλλο μέσω της αγάπης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Charles και η Angèle εσκεμμένα πληγώνουν, ταλαιπωρούν, επιβραβεύουν και χαροποιούν ο ένας τον άλλο σε μια αμφίρροπη σχέση αποπλάνησης, που προσομοιάζει αυτή του επιβήτορα με το άλογο του, με τους ρόλους μεταξύ τους να εναλλάσσονται συνεχώς, βλέποντας έναν ευαίσθητο Charles να παλεύει να βρεί τον πληγωμένο ανδρισμό του και μια δυναμική Angèle να φλερτάρει με τον ρόλο του αρσενικού καμουφλάροντας με διάφορους τρόπους την θηλυκή ενέργειά της.

Ο Olivier Gourmet (“Ο υπουργός”, “Chocolat”) στον ρόλο του Charles παρουσιάζει έναν αξιοπρεπή, βαθιά συναισθηματικό άνδρα που μέσω του έρωτα ξαναγεννιέται στο πλευρό της αξιοπρεπέστατης, φρέσκιας και εξίσου απολαυστικής ερμηνείας της Georgia Scalliet, ηθοποιού της Comédie-Française. Το “L’ odeur de la mandarine” ταλαντεύει άκρως αισθησιακά τον θεατή μέσω μιας εύθυμης και έντεχνα σαρκαστικής διάθεσης στα βαθύτερα ψυχικά τραύματα που αφήνει ο πόλεμος στους ανθρώπους και γιατρεύονται μόνο μέσα από την δύναμη της αγάπης και τον πόνο του έρωτα.

Το “L’ odeur de la mandarine” έκανε πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου την Πέμπτη 7 Απριλίου και θα προβληθεί για δεύτερη φορά την Κυριακή 10 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 16.00.  

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές