Κρίσα (Krisha) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κρίσα (Krisha)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Μετά από δέκα χρόνια απουσίας η αλκοολική Κρίσα επιστρέφει για ένα οικογενειακό δείπνο την ημέρα των Ευχαριστιών. Οι δαίμονες του παρελθόντος, όμως, καιροφυλακτούν απειλώντας να καταστρέψουν κάθε εορταστική διάθεση. Το μαύρο πρόβατο της οικογένειας είναι πίσω στο μαντρί και, όσο κι αν σε πρώτο επίπεδο η οικογενειακή αγκαλιά μοιάζει ανοιχτή, το πεδίο μάχης δεν θα αργήσει να σχηματιστεί αφήνοντας πίσω πολλούς συναισθηματικούς τραυματίες.
Πρόκειται για ένα οικογενειακό πορτρέτο, μέσα στο οποίο σκιαγραφείται η εξάρτηση και οι εύθραυστες οικογενειακές δομές. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη μέσα στην ταινία ανιχνεύονται αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Για την ακρίβεια ο ίδιος κάνει την ταινία με μέλη της οικογένειάς του, κάποια επαγγελματίες ηθοποιοί κάποια όχι. Ο καθένας/η καθεμιά, πάντως, παίζει τον εαυτό του/της και εμείς σίγουρα βρίσκουμε κάπου εκεί δικά μας στοιχεία.

αρχείο λήψης

Να πάρω πρώτα τα θετικά. Πρώτον, το θέμα της ταινίας αποτελεί ένα πάρα μα πάρα πολύ γόνιμο έδαφος και η σκηνοθετική προσέγγιση το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Τι είναι οικογένεια, από τι φτιάχνεται και πόσο ανθεκτική είναι στο χρόνο και στις περιστάσεις; Πόσο προσαρμοζόμαστε ο καθένας και η καθεμία για να χωρέσουμε στο σχήμα της και πόσο το σχήμα αυτό διαμορφώνεται από τις ιδιαιτερότητές μας; Όσο προχωρά η αφήγηση αποκαλύπτονται σταδιακά οι πληγές πολλών από τους χαρακτήρες και όλες ανεξαιρέτως έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς που επιβάλλει το οικογενειακό καλούπι και τον τρόπο του καθενός να πορεύεται με αυτούς.

Είναι πολλά τα πληγωμένα άτομα που μαζεύονται γύρω από το τραπέζι των Ευχαριστιών. Φυσικά η τραγικότερη φιγούρα είναι η Κρίσα. Πράγμα που με φέρνει στο δεύτερο πολύ θετικό στοιχείο της ταινίας, τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η μπερδεμένη, παραλυμένη ψυχοσύνθεση του συγκεκριμένου χαρακτήρα. Όχι περιγραφικά, όχι στην πλοκή, όχι (μόνο) με την πολύ καλή ερμηνεία της Krisha Fairchild (για την οποία η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ‘τυπάρα’) αλλά με την ίδια την πρώτη ύλη, τα σκηνοθετικά πλάνα τα οποία, με συνεχή χρονικά πισωγυρίσματα και γρήγορες εναλλαγές γίνονται βαθιά εσωτερικά. Αξιοποιείται στο έπακρο ένα κλασικό “πρέπει” των οικογενειακών συγκεντρώσεων, το μαγείρεμα, το οποίο έχει αναλάβει φέτος η ίδια σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει το χώρο της στο τραπέζι. Η εύθραυστη ψυχολογία της και το άγχος τόσο για την επιτυχία της γαλοπούλας όσο και για ό,τι αυτή συνεπάγεται αποτυπώνονται με εναλλασσόμενα, σπασμωδικά κοντινά πλάνα από τα υλικά στην κουζίνα και από την κουζίνα στο πρόσωπο της Κρίσα.

KRISHA

Βέβαια, όσο προχωρά η ταινία και παίρνουμε τις ελάχιστες πληροφορίες που μας δίνονται για το παρελθόν της, ακριβώς αυτή η συναισθηματική αποτύπωση χάνει το μέτρο και τον σκοπό της και, κατά τη γνώμη μου, οδηγεί σε αντίθετα σχεδόν αποτελέσματα. Αυτό που πριν λεγόταν με έναν τόσο ωραία υπαινικτικό τρόπο, τώρα λέγεται με έναν πολύ αμερικάνικα κραυγαλέο τρόπο, παρά το ότι η τεχνοτροπία μένει ίδια. Επιπλέον το διττό “τέλος” (με όσα εισαγωγικά μπορεί να πάρει η λέξη) , αν και πάρα πολύ ωραία ιδέα, φαντάζει τραβηγμένο από τα μαλλιά, με μια ένταση που, τουλάχιστον εμένα, δεν με έπεισε. Και, λόγω του θέματος, θα έπρεπε να με πείσει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια καλή ταινία που, απλώς, μου έδωσε το μισό από αυτό που πιστεύω ότι θα μπορούσε να μου δώσει. Σε αυτό το μισό ανήκει η καταπληκτική σκηνή με τη γαλοπούλα που πέφτει στο πάτωμα, πεμπτουσίωση της παράλυσης που φέρνει μια ηλίθια απόκλιση από το συμβατικό, και, νωρίτερα, η σκηνή της άφιξης της μητέρας της Κρίσα, την οποία θεωρώ εξαιρετικά γυρισμένη και to the point από όλες τις πλευρές.

Krisha_Still04
Η ταινία προβλήθηκε στο South by Southwest Film Festival όπου και απέσπασε το Βραβείο της Eπιτροπής και το Βραβείο Κοινού. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο Φεστιβάλ των Καννών. Από εκεί, στο δικό μας 56ο ΦΚΘ.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές