- Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Knight of Cups


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Ο Rick είναι ένας σκλάβος του Hollywood και της βιομηχανίας του. Είναι εθισμένος στην επιτυχία, ταυτόχρονα όμως αισθάνεται ότι η ζωή του είναι κενή όσο ποτέ. Έτσι ενώ έχει διανύσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, θα προσπαθήσει να βρει το νόημα που έχει χάσει γινόμενος ένας περιπλανόμενος ιππότης που ψάχνει την ευτυχία. Ο Knight of Cups του τίτλου, ο οποίος έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι αυτή που μόλις είπαμε, του ιππότη που ψάχνει την ευτυχία και το νόημα στην ζωή του, του Knight of Cups όπως αυτός εμφανίζεται σε μία κάρτα ταρώ, όταν εκείνος επισκέπτεται μια “ειδικό”. Η άλλη ανάγνωση της έχει να κάνει πιθανότατα με μια σκηνή στην οποία ο πρωταγωνιστής περιγράφει την ζωή του μέχρι εκείνη την στιγμή σε σχέση με των προγόνων του, κρατώντας ένα ποτήρι με αλκοόλ και λέγοντας ότι και εκείνος είναι ένας ιππότης, όχι αληθινός όμως, αλλά των ποτηριών. 

download

Όλα αυτά τα χρόνια ζω τη ζωή κάποιου που δεν ήξερα καν” λέει από την αρχή κιόλας της ταινίας ο πρωταγωνιστής, προ-ιδεάζοντας για το τι θα ακολουθήσει. Η έβδομη ταινία του μεγάλου αλλά αμφιλεγόμενου Terrence Malick, έχει ότι και η προηγούμενη  The Tree of Life, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2011. Ο Mallick έρχεται συνεπώς στο Βερολίνο με voice over και ελάχιστους διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών, με ηχηρά ονόματα όπως τους Cate Blanchett, Christian Bale, Imogen Poots, Natalie Portman, ενώ εμφανίσεις στην ταινία κάνει το μισό Hollywood. Ενδεικτικά να αναφέρω τους Isabel Lucas, Teresa Palmer, Joe Manganiello, Antonio Banderas. 

Η προηγούμενη ταινία του Mallick, το Tree of Life, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα με πρωταγωνιστή τον Brad Pitt, προσέλκυσε πολύ κόσμο στις αίθουσες, με τους περισσότερους να νομίζουν ότι μιλάμε για κάποια mainstream ταινία. To ίδιο λάθος δεν θα πρέπει να κάνουν στο Knight of the Cups το μη μυημένο κινηματογραφικό κοινό, καθώς διαφορετικά θα αρχίσει να καταριέται τον Αμερικάνο σκηνοθέτη χωρίς λόγο. Οι ιδιαίτερες χωρίς διαλόγους και με πολύ voice over με τις σκέψεις των πρωταγωνιστών – ταινίες του Mallick, είναι κάποια από τα πιο περίεργα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των τελευταίων χρόνων. Όμορφες εικόνες, σκεπτικοί χαρακτήρες που αναζητούν νόημα στην ζωή τους, ειδυλλιακά τοπία, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ταινιών αυτών. Ο εσωτερικός κόσμος του πρωταγωνιστή ζωντανεύει στην οθόνη με έναν τρόπο όμορφο και κομψό, παρά την έλλειψη διαλόγων, πλάνων στις εκφράσεις του ή άλλων τεχνικών που θα χρησιμοποιούσε σχεδόν οποιοσδήποτε άλλος σκηνοθέτης για να δώσει τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή του. Ο Malick τα καταφέρνει αυτά με μη συμβατικές εικόνες, όμορφη μουσική και τον Christian Bale να κάνει ένα αρκετά καλό voice over σε χρέη κάτι σαν αφηγητή.

32-1024x573

Αυτή βέβαια είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Ο Malick τα καταφέρνει όλα αυτά μεν και παρουσιάζει μια ταινία όχι τόσο βαθιά όσο το Tree of Life, αλλά σε παρόμοιο μοτίβο. Από την άλλη όμως αιωρείται το ερώτημα γιατί ο σκηνοθέτης έχει επιλέξει την συγκεκριμένη τεχνοτροπία που ενοχλεί μεγάλο μέρος του κοινού. Γιατί να έχει τόσο προβεβλημένους ηθοποιούς και να μην τους δίνει να πουν μια κουβέντα. Να μην τους λέει καν πως να παίξουν. Λίγο πολύ ο Malick το μόνο που χρειαζόταν από τους πρωταγωνιστές του ήταν να είναι εκεί. Είτε ο Bale και η Portman να ήταν είτε οποιοδήποτε άλλοι ηθοποιοί, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Το Knight of Cups, δεν είναι απλά μια ταινία σκηνοθέτη, είναι μόνο αυτό και όσο κι αν προσπάθησε ο Bale να μας μεταπείσει στην συνέντευξη τύπου, η πρώτη ερώτηση που απευθύνθηκε στους ηθοποιούς είναι ενδεικτικό του τι κατάλαβαν οι περισσότεροι από την ταινία. Η ερώτηση ήταν αυτή ακριβώς: “Τι καταλάβατε εσείς οι ηθοποιοί από την ταινία;”. Τα γέλια είναι καλά μεν, για πολλούς όμως, και μένα μαζί τους, είναι τραγικό να μην ξέρουν οι ηθοποιοί σου τι ακριβώς θα γυρίσεις και τι ακριβώς είναι η ταινία που θα κάνεις, άσχετο αν το αποτέλεσμα είναι τελικά καλαίσθητο. Έτσι η ίδια ταινία ακριβώς για μένα θα ήταν μακράν καλύτερη αν ο εσωτερικός κόσμος και το ταξίδι του πρωταγωνιστή δινόταν με διαλόγους, ένταση και πάθος και όχι με ένα άψυχο voice over.

Το Knight of Cups έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο, όπου Malick έχει τη Χρυσή Άρκτο το 1999 για το The Thin Red Line. Η Sarah Green και ο Nicolas Gonda είναι οι παραγωγοί. Δυστυχώς το σκηνοθέτης δεν παραβρέθηκε για να μας λύσει κάποιες από τις απορίες μας για την ταινία του.

Δείτε βίντεο από την παρουσία των δύο πρωταγωνιστών στην Berlinale.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές