Καληνύχτα μαμά (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Καληνύχτα μαμά (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Στην περιγραφή της ταινίας από το πρόγραμμα του 55ου ΦΚΘ γίνεται λόγος για ένα ψυχολογικό θρίλερ. Σίγουρα πρόκειται περί αυτού, αλλά από τη μέση και μετά η ταινία φλερτάρει ανοιχτά με το σπλάτερ, πράγμα ίσως θα ήθελαν να γνωρίζουν εξ αρχής χθες και σήμερα ορισμένοι ανυποψίαστοι φίλοι του φεστιβάλ.

Δεν θα πω πολλά για την πλοκή γιατί, όπως είπε στην αρχή της σημερινής προβολής (2/11) και ο Severin Fiala ένας εκ των δύο σκηνοθετών (μαζί με τη Veronika Franz), είναι καλό να δείτε την ταινία χωρίς να έχετε υπόψη πολλά πράγματα.

HTFile

Μπορώ απλώς να πω ότι έχουμε δύο αδέρφια και τη μητέρα τους σε μία βίλα με φόντο την πανέμορφη αυστριακή φύση. Μέσα σε ένα κλίμα αγωνίας, μυστηρίου και άπειρων αναπάντητων ερωτημάτων τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια όχι μόνο δεν απαντώνται αλλά επιπλέον ανανεώνονται, η ταινία πραγματεύεται τις σχέσεις αυτών των προσώπων οι οποίες, ήδη τεταμένες, πρόκειται να φτάσουν στα άκρα. Κυρίαρχο είναι το ζήτημα της ταυτότητας, όπως δήλωσαν και οι σκηνοθέτες, αλλά και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, η σχέση μάνας-παιδιού και η διπλή οπτική που θα μπορούσε κανείς να ανιχνεύσει σ’ αυτή.

Μπορώ, επίσης, να μιλήσω για μια πολύ καλή κινηματογραφική απόδοση ιδεών που, κατά τα άλλα, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στο είδος του θρίλερ. Υπέροχη φωτογραφία, υπέροχες λήψεις της φύσης και αδιαμφισβήτητη η αγωνία και η έκπληξη  που προκαλείται στο θεατή λόγω ανατροπών.

Goodnight-Mommy

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των θεατών στη σημερινή προβολή, είναι σίγουρο ότι η ταινία απευθύνεται σε ένα κοινό εξοικειωμένο με το είδος και δύσκολα θα κέρδιζε την υπόλοιπη μερίδα του κόσμου που, όπως φάνηκε ξεκάθαρα,  έτυχε να παρευρεθούν. Επιπλέον υπήρξαν πολλά εύλογα ερωτήματα στο τέλος της προβολής σχετικά με ορισμένα σεναριακά σφάλματα, τα οποία, λόγω κάκιστης μεταφοράς στα αγγλικά από μία εδώ και χρόνια μέτρια μεταφράστρια του φεστιβάλ, δεν απαντήθηκαν καθόλου.

Παρεμπιπτόντως, αν και δεν θέλω να δώσω στοιχεία για την πλοκή, να σημειώσω ότι η απόδοση των διαλόγων στα ελληνικά έκρυβε κάποιες παγίδες τις οποίες δεν έλαβαν υπόψη οι υποτιτλιστές με αποτέλεσμα να γίνεται προβλεπόμενη η κατάληξη, τουλάχιστον στους πιο υποψιασμένους θεατές. Και, ως γνωστόν, ένα θρίλερ με προβλεπόμενη κατάληξη είναι χαμένο από χέρι.

94265672b2b81e9865d40d150382a572

Γενικώς θα έλεγα ότι πρόκειται για μια μέτρια ταινία, αλλά η συμπερίληψή στο πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι ένα πολύ θετικό γεγονός. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα θα έχει σίγουρα αρκετό ενδιαφέρον.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές