Το πεπρωμένο της Jupiter/ Jupiter Ascending - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το πεπρωμένο της Jupiter/ Jupiter Ascending

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η αλήθεια είναι πως ο Andy και η Lana Wachowski, δημιουργοί της τριλογίας Matrix είχαν κολλήσει λίγο σε αυτό. Η τελευταία τους πραγματικά αξιομνημόνευτη ταινία είναι το V for Vendetta το μακρινό 2005 κι από εκεί και πέρα ήρθε το τραγικό συγκριτικά Speed Racer το 2008 και το αξιοπρεπές μεν, άλλα στην σκιά των μεγάλων δημιουργιών των Wachowski Cloud Atlas το 2012. Το ερχόμενο καλοκαίρι όμως αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ το επόμενο project, που ακούει στο όνομα Jupiter Ascending.

Πρωταγωνιστές εδώ η Mila Kunis, ο Channing Tatum και ο Sean Bean σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με μπόλικα εφέ και κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, από αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι δύο δημιουργοί. Η Jupiter Jones είναι μια απλή καθημερινή κοπέλα, που βλέπει τον έναστρο ουρανό και μαγεύεται από αυτόν. Δεν ξέρει όπως τι βρίσκεται πέρα από αυτόν και θα το μάθε κάτω από άβολες συνθήκες. Ο Caine έρχεται στην Γη για να τη σώσει από μια απόπειρα δολοφονίας και να την κάνει όχι μόνο να αναθεωρήσει το μέγεθος του σύμπαντος άλλα την θέση της σε αυτό. Γιατί η απόπειρα δολοφονίας, μόνο τυχαία δεν ήταν, άλλα οργανωμένη από τη Βασίλισσα του Σύμπαντος, που η κυριαρχία της τίθεται σε κίνδυνο από την ύπαρξη της Jupiter.

Ανέστης Χατζηδιάκος

Τα προηγούμενα δύο trailer της ταινίας:

Τρία χρόνια μετά το υπερφιλόδοξο “Cloud Atlas” τ’αδέλφια Watchovski, που στο παρελθόν μας χάρισαν την τριλογία του “Matrix”, επιστρέφουν με μια νέα χορταστική διαστημική σαπουνόπερα. H  νέα τους ταινία  « Το Πεπρωμένο της Jupiter» διαθέτει όλα τα συστατικά μιας  ακριβής sci-fi παραγωγής, στερείται εμφανώς όμως του φιλοσοφικού υπόβαθρου που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δουλειές του σκηνοθετικού και συγγραφικού διδύμου.

Αφετηρία της πλοκής είναι μια νεαρή, γήινη καθαρίστρια η Jupiter, η οποία προς μεγάλη της έκπληξη μαθαίνει πως αποτελεί την επόμενη νόμιμη διάδοχο στο θρόνο μιας διαγαλαξιακής δυναστείας εξωγήινων που βασιλεύει στο σύμπαν, καθώς φαίνεται πως ούτε στο μακρινό μέλλον  δεν θ’απαλλαγούμε από τον κουρασμένο θεσμό της βασιλείας. Από εκεί και πέρα ξετυλίγεται μια ιδιαιτέρως περίπλοκη μυθολογία που ο θεατής παρακολουθεί το ίδιο σαστισμένος με την πρωταγωνίστρια.

Τα εξαιρετικά ψηφιακά εφέ και τα πανάκριβα σκηνικά βοηθούν τους Watchovski να στήσουν ένα θεαματικό σύμπαν, το μπερδεμένο σενάριο όμως και οι καταιγιστικοί ρυθμοί της σκηνοθεσίας δεν βοηθάνε το κοινό ούτε να το κατανοήσουν, ούτε να το απολαύσουν. Είναι προφανής η φιλοδοξία τους να δημιουργήσουν ένα νέο “StarWars” ωστόσο το αποτέλεσμα παραπέμπει περισσότερο σε τηλεοπτική σειρά φαντασίας που οι δημιουργοί της προσπάθησαν  να χωρέσουν όλο το πρώτο κύκλο στο πιλοτικό επεισόδιο.

Η απουσία επίσης ενός ισχυρού πρωταγωνιστή δεν βοηθάει πολύ στο να συγκροτηθεί ένα κέντρο βάρους για το αχανές υλικό. Οι αποδεδειγμένες υποκριτικές ικανότητες της Mila Kunis εδώ δυστυχώς υποχρησιμοποιούνται, καθώς  ηρωίδα της περιορίζεται στο να απορεί για όσα συμβαίνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια της και να παρακολουθεί  μια παρέλαση χαρακτήρων να απαγγέλλει εκτενείς μονολόγους που της εξηγούν την πλοκή. Ο Chaning Tatum από την άλλη στο ρόλο του προστάτη της, είναι απλά ο Chaning Tatum. Η παρουσία του φαίνεται να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως δόλωμα για το παραδοσιακά αδιάφορο  θηλυκό κοινό που βλέπει  sci-fi μόνο όταν επιμένει κάποιος άντρας συνοδός.

 Οι λάτρεις του είδους ενδεχομένως δεν θα πλήξουν, όσοι όμως προσδοκούν από τους Watchovski τον έντονο μελλοντολογικό προβληματισμό που επέδειξαν στο «Matrix» ή την υπαρξιακή ανησυχία που επέδειξαν στο “Cloud Atlas” απλά θ’απογοητευτούν.

Γιώργος Καστέλλης


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές