Journey to the Shore (Ταξίδι στην άλλη όχθη) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Journey to the Shore (Ταξίδι στην άλλη όχθη)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Η νέα ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη, Kiyoshi Kurosawa, ενσωματώνει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας και της αισθητικής της πατρίδας του. Πρόκειται για ένα εσωτερικό, λυρικό ερωτικό ταξίδι το οποίο μέσα από δραματικούς τόνους, ταρκοφσκική αισθητική και διανοητική αφαίρεση ταλαντεύει τον θεατή ανάμεσα στο θνητό και το αθάνατο, το φθαρτό και το άφθαρτο, το πραγματικό και το ονειρικό, το φως και το σκοτάδι. Το Ταξίδι στην άλλη όχθη ξεκινά με την επιστροφή του Yusuke(Tadanobu Asano) από την χώρα των νεκρών και εξιστορεί το ταξίδι-δήλωση μετανοίας που πραγματοποιεί με την σύζυγο του, Mizuki (Eri Fukatsu), σε μέρη-σταθμούς και πρόσωπα-κλειδιά που στιγμάτισαν την πορεία του αυτόχειρα Yusuke τα τελευταία τρία χρόνια της υποτιθέμενης ανυπαρξίας του.

journey

Ο γυρισμός του Yusuke εισάγει τον θεατή, από την αρχή της ταινίας, σε ένα μεταφυσικό, μυστικιστικό κόσμο όπου η λογική και ο ορθολογισμός καταρρίπτονται με τα ηνία να αναλαμβάνει η πίστη και η διαίσθηση. Για την ακρίβεια το σύνολο της ταινίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σπουδή που υμνεί την αθανασία της ανθρώπινης ψυχής η οποία ενδυόμενη ένα σαρκικό περικάλυμμα δημιουργεί αέναα μέσα στους αιώνες διανοητικά έργα και πράξεις με απώτερο σκοπό την τελείωση, την επανένωση δηλαδή με την αρχική καθαρή της κατάσταση. Όπως είναι εμφανές το ταξίδι που προτείνει ο Kurosawa είναι άκρως φιλοσοφικό και πνευματικό, μια τολμηρή μεταθανάτια ενδοσκόπηση που σαγηνεύει με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα της, αφήνοντας ταυτόχρονα τα εμφανή σημάδια της στον υλικό κόσμο των ανθρώπων. Αν και ο σκηνοθέτης είναι ευρέως γνωστός για την ενασχόληση του με ταινίες τρόμου, στο συγκεκριμένο έργο του επιτυγχάνει μια άκρως ενδιαφέρουσα παρέμβαση σε θρησκευτικά και υπερφυσικά ζητήματα όπως η “mitoru”, η πορεία δηλαδή του ανθρώπου προς τον θάνατο, και πως αυτή συσχετίζεται με την συγχώρεση των ανθρώπινων παθών και τελικά την απόδοση μιας δεύτερης ευκαιρίας επανόρθωσης των κακώς κείμενων πεπραχθέντων.

2

Η κινηματογράφηση του Kurosawa διατηρεί τα χαρακτηριστικά και τόσο γοητευτικά στοιχεία της όπως τον αργό αλλά δυναμικό ρυθμό εναλλαγής των πλάνων, την αυξομείωση της έντασης του φυσικού φωτός ως μέσο συναισθηματικής σκιαγράφησης των χαρακτήρων της ταινίας , την προσεγμένη φωτογραφία που απεικονίζει ιδιαίτερα φυσικά τοπία ασκώντας υποδόρια μια λεπτή περιβαλλοντική κριτική, την σιωπηλή ατμοσφαιρικότητα με την οποία ενδύονται τα περισσότερα κάδρα και υποδαυλίζεται συνειδητά μέσω της λυρικής και απόκοσμης μουσικής επένδυσης καθώς και τα εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικά ή εντροπικά κτήρια που υποδηλώνουν την σήψη και την παρακμή των ανθρώπων με τους οποίους συσχετίζονται.

Το τρυφερό, μελαγχολικό και τόσο αλληγορικό Ταξίδι στην άλλη όχθη προβλήθηκε στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών για το 2015 χαρίζοντας στον Kurosawa το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε μια ταινία που αποτελεί μια ελεγεία στην αγάπη και την δύναμη της ανθρώπινης ψυχής να δημιουργούν εσωστρεφείς, μεταφυσικούς σχεδόν ιερούς μικρόκοσμους που διαρρηγνύουν την πραγματικότητα στα όρια του συνειδητού αγγίζοντας την αιώνια ελευθερία, την αθανασία.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές