"Jesus" - Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Διαγωνιστικό) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

“Jesus” – Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Διαγωνιστικό)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Έχουν περάσει 4 χρόνια από το ντεμπούτο του Fernando Guzzoni στην 7η τέχνη. Τότε ήταν που ο Χιλιανός σκηνοθέτης κατάφερε να κλέψει κάθε εντύπωση στο Φεστιβάλ του San Sebastian με το “Dog Flesh” αποσπώντας μάλιστα και το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Φέτος μπαίνει και πάλι σε φεστιβαλική τροχιά ερχόμενος από το βορεινό Τορόντο και το γνώριμο, για τον ίδιο, San Sebastian στην δική μας Θεσσαλονίκη με την νεότερη δημιουργία του “Jesus“.

5-jesus_web

Ένας ατίθασος νέος από το Santiago της Χιλής, μεγαλώνει περιπλανώμενος στα δύσβατα μονοπάτια της εφηβίας. Τα μουσικά tattoo που κοσμούν τον λαιμό του μαρτυρούν το αληθινό πάθος του για χορό και τραγούδι παρά την εφήμερη ευχαρίστηση που του προσφέρουν τα ναρκωτικά, τα “σκουπίδια” του internet και το σεξ σε δημόσιους χώρους. Επιφανειακές συγκινήσεις που αντανακλούν την απουσία της οικογένειας. Ο νεαρός Χεσούς ζει με την σκιά του πατέρα του, Έκτορ, που είναι μονίμως απών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Εκ πρώτης όψεως ο πιτσιρικάς δείχνει να απολαμβάνει την παρουσία του στο χορευτικό συγκρότημα που ανήκει, βαθύτερα όμως αναζητά λόγω ύπαρξης, κοινωνική αποδοχή και προσωπική ικανοποίηση. Τα πάντα όμως επρόκειτο ν’ αλλάξουν όταν ο Χεσούς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια περιπέτεια με αμφίβολο και δυσοίωνο τέλος..

4-jesus_web

Ο Fernando Guzzoni δίνει σάρκα και οστά σε ένα σενάριο που συνέθεσε ο ίδιος. Αφηγείται μια ιδιαίτερη ιστορία από την πλευρά του θύτη κι όχι του θύματος, ως είθισται στο κινηματογραφικό στερέωμα. Ο Χιλιανός δημιουργός τοποθετεί την κάμερα του μπροστά από κοινωνικά προβλήματα που πηγάζουν από το χάσμα των γενεών. Εκείνης δηλαδή που ενηλικιώθηκε την περίοδο της βίαιης δικτατορίας του Augosto Pinochet συγκριτικά με την τωρινή που μεγαλώνει εντελώς -στην άλλη άκρη- χωρίς καμιά ηθική πυξίδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το φιλμ διατηρεί έναν ουσιαστικό νατουραλισμό κυρίως χάρη στις ερμηνείες και το ντοκιμαντεριστικό ύφος. Το παραπάνω γεγονός εντούτοις είναι που του δίνει έναν αργό ρυθμό δύσκολο να κρατήσει σε εγρήγορση τον θεατή.

jesus_-_rire

Από την άλλη όμως βλέπουμε μια πολύ δυνατή ερμηνεία από τον πρωταγωνιστικό δίδυμο. Nicolás Durán και Alejandro Goic σε ρόλους πατέρα και υιού αντίστοιχα καταφέρνουν να κερδίσουν τον δέκτη από την πρώτη κιόλας σεκάνς. Ρεαλισμός και δραματικότητα χαρακτηρίζουν δυο εξαιρετικές ερμηνείες που ανεβάζουν την ποιότητα της ταινίας κατακόρυφα..

2-jesus_web

Επί της ουσίας, το “Jesus” δεν είναι το έργο που θα τρυπώσει στα άδυτα της μνήμης σας μέχρι τα βαθιά γεράματα και εικάζω πως δεν θα είναι κι εκείνο που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο. Σε καμία των περιπτώσεων δεν αφήνω να εννοηθεί πως τα 83 λεπτά της ταινίας του Fernando Guzzoni θα σας αποξενώσουν και θα σας αφήσουν αδιάφορους μπροστά στην ιδιαίτερη ιστορία που αναπτύσσεται στην μεγάλη οθόνη. Μπορεί το νωχελικό τέμπο του “Jesus” να μην επιτρέπει μεγάλες συγκινήσεις.. μολοταύτα αξίζει την ξεχωριστή ματιά της σαγηνευτικής Θεσσαλονίκης..

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές