Je suis FEMEN (Είμαι οι ΦΕΜΕΝ) (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Je suis FEMEN (Είμαι οι ΦΕΜΕΝ) (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

«Ο περισσότερος κόσμος ακούγοντας για φεμινισμό θα περίμενε να βλέπει γυναίκες σαν κι εμένα» λέει η Anna Hutsol η οποία εμπνεύστηκε το κίνημα των ΦΕΜΕΝ και έφερε σε επαφή τα πρώτα μέλη. «Ο στόχος, όμως, είναι να διαμαρτύρονται και κοπέλες που αν δεν ήταν εδώ, θα ήταν σε εξώφυλλα, πάρτι και εκπομπές. Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι τα σύμβολα του σεξ έχουν άποψη και πεποιθήσεις και αγωνίζονται γι’ αυτές».

ec9a1f43527c06fe893f7221e9ea5b6fd6455d1b

Πρόκειται για το γνωστό φεμινιστικό κίνημα που ιδρύθηκε στην Ουκρανία το 2008, με βάση, πλέον, το Παρίσι. Ξεκίνησε από γυναίκες που, όντως, εξωτερικά φαίνονται να μην έχουν καμία απολύτως πολιτική σκέψη, κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τα κοινά κ.ο.κ. Άλλο ένα παράδειγμα του ότι η εικόνα εξαπατά. Έχουμε να κάνουμε με μία πολύ δυναμική και ισχυρή πολιτική και κοινωνική δράση, με διαμαρτυρίες, καλλιτεχνικές δράσεις και όπλο, πάντα, τη γυναικεία γύμνια. Όπως λέει και η Hutsol αυτό που διαφοροποιεί τις FEMEN από άλλα φεμινιστικά κινήματα είναι ότι επιζητούν την συμμετοχή όλων των γυναικών ανεξαιρέτως, χωρίς να αποκλείουν καμία επειδή δεν έχει διαβάσει σχετικά βιβλία ή για άλλους τέτοιους λόγους.

Εμείς παρακολουθούμε, λοιπόν, στο ντοκιμαντέρ Είμαι οι ΦΕΜΕΝ, την εξέλιξη του ολιγομελούς αρχικά κινήματος μέχρι σήμερα μέσα από τα μάτια της Oksana Shachko. Γνωρίζοντας εκείνη γνωρίζουμε τις πολύπλευρες προσωπικότητες των ΦΕΜΕΝ και την βαθιά συνειδητοποίησή τους σχετικά με κάθε δράση που αποφασίζουν να κάνουν. Η Oksana είναι η καλλιτέχνις της παρέας, αγαπά να κάνει αγιογραφίες και, πριν αρχίσει να διαβάζει και να προβληματίζεται πολιτικά, ήταν έτοιμη να πάει σε μοναστήρι!

femen_6

Χάρη σε ένα ψηφιδωτό από σκηνές της ζωής και της δραστηριότητάς της, μέσα από την αφήγηση τη δική της και της μητέρας της, μαθαίνουμε πληροφορίες και εξοικειωνόμαστε σιγά σιγά με την εικόνα των εξαγριωμένων γυμνών σωμάτων, μπροστά στην οποία οι περισσότεροι σαστίζουν. Αυτό που λένε οι ίδιες για τον αγώνα τους είναι ότι μάχονται κατά της ανδροκρατίας, η οποία εκδηλώνεται στη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών, στα καταπιεστικά πολιτικά καθεστώτα και στη θρησκεία. Μέσω της ιδέας του γνωστού πια σεξτρεμισμού και με όπλο το γυμνό τους στήθος μάχονται για το δικαίωμα των γυναικών να έχουν άποψη για τις αδικίες, πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, που συμβαίνουν στον κόσμο.

Οι στόχοι τους πολλοί. Από το κράτος και παρακράτος της Λευκορωσίας, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, τις απήγαγε και τις κακοποίησε, μέχρι τον Πούτιν, τη θρησκευτική «δικτατορία», τον ζωολογικό κήπο του Κιέβου που σκοτώνει τα ζώα του.

VATICAN-ITALY-FEMEN-PROTEST

Μετά από κάθε δράση ακολουθούν, συνήθως, οι συλλήψεις. Αλλά ό,τι κάνουν είναι πάντα ειρηνικό, και πρέπει να το πούμε αυτό. Μπορεί να σοκάρουν, να ξαφνιάζουν και να θυμίζουν στον κόσμο δυσάρεστες αλήθειες αλλά πάντοτε διαμαρτύρονται ειρηνικά. Παρ΄ όλα αυτά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του έπεσαν πολλές φορές θύματα ξυλοδαρμού, απαγωγής, απειλών, παρακολούθησης, ακόμη και στημένης ενοχοποίησης για κατοχή όπλων. Πίσω από αυτά, όπως λένε οι ίδιες, κρύβεται μία συνωμοσία των Ουκρανικών και Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ξυλοκοπήσουν άγρια τα αγαπημένα τους άτομα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη δράση τους.

Από το 2012 η Inna Shevchenko εγκαταστάθηκε στο Παρίσι προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό κέντρο εκπαιδεύοντας γυναίκες ακτιβίστριες. Σήμερα ο αριθμός των ΦΕΜΕΝ έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ υπάρχει και διαδικτυακή σελίδα όπου οι υποστηρικτές τους ενημερώνονται για τις δράσεις τους και αγοράζουν αντικείμενα ΦΕΜΕΝ στηρίζοντας χρηματικά τον αγώνα τους.

filesdelakroua_785956326

Το ντοκιμαντέρ δομείται από πολύ καλοφτιαγμένες εικόνες κινηματογραφικών προδιαγραφών και εύστοχες λήψεις που σχολιάζουν ό,τι δεν έχει ειπωθεί. Χαρακτηριστική, θεωρώ, η σκηνή κατά την οποία οι ΦΕΜΕΝ επισκέπτονται το Λούβρο και στέκονται απέναντι από τη γυμνόστηθη “Ελευθερία” του Ντελακρουά. Κατά τα άλλα, βαθιά αφυπνιστικό και ενημερωτικό, το φιλμ πετυχαίνει σε κάποιες ευτυχείς στιγμές να αποτυπώσει και την άλλη πλευρά, τις ποικίλες αντιδράσεις του κόσμου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας των ΦΕΜΕΝ. Ταυτόχρονα συντελεί στην εξοικείωση με ένα κίνημα που συντίθεται από πολλά αντιθετικά και ετερόκλιτα στοιχεία και που, παίζοντας με στερεότυπα και κοινωνικές ισχύουσες, καταφέρνει να επικοινωνήσει μια δομημένη και στέρεα αντίληψη των πραγμάτων και να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές