Jane Got a Gun - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Jane Got a Gun

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Jane Got a Gun ή αλλιώς οταν η Natalie Portman συνάντησε το western. Η νέα ταινία του Gavin O’Connor προτείνει ένα επικίνδυνο ταξίδι στην αμερικάνικη ύπαιθρο του μακρινού 1870 όπου παρακολουθούμε τις ανέλπιδες προσπάθειες της Jane Hammond να επιβιώσει η ίδια και η κόρη της από τα νύχια των αδυσώπητων κακοποιών που την καταδιώκουν. Με βάση τον παραπάνω σκοπό θα σχηματιστεί ένα τουλάχιστον περίεργο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στην Jane, τον νυν άντρα της και τον τέως αρραβωνιαστικό και αγαπημένο της προσβλέποντας στην λύτρωση από τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος.

maxresdefault

Το Jane Got a Gun παρουσιάζει μια μάλλον τυπική πλοκή μιας ταινίας western… Υπάρχει η συμμορία των κακών που καταδυναστεύει τους καλούς πρωταγωνιστικούς ήρωες, υπάρχουν οι άγριες συμπλοκές μεταξύ τους, υπάρχουν άλογα να τρέχουν σαν τρελά σε ηλιόλουστα χωμάτινα τοπία, υπάρχουν όπλα, υπάρχει αίμα…υπάρχει όμως και ένα αρκετά ενδιαφέρων σεναριακό twist ρόλων. Όπως προδίδεται από τον ίδιο το τίτλο η ταινία στήνεται γύρω από μια γυναίκα που πολεμά, γύρω από την δυναμική, αποφασισμένη, παράτολμη Jane που αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι στη ανδροκρατούμενη ληστρική συμμορία που επιμένει να της καταστρέφει τη ζωή. Εκεί που οι άντρες της ζωής της σταματούν νικημένοι, έτοιμοι να παραδοθούν στο θάνατο μετά από μια άξια αλλά άνιση μάχη, η Jane συνεχίζει να αντιμάχεται τον φόβο, προστατεύοντας μέχρι τέλους εκείνους αλλά και όλα όσα αγαπά και θεωρεί πως της ανήκουν. Η φιγούρα της πρωταγωνίστριας παρουσιάζεται στιβαρή, ακλόνητη από ανθρώπινα πάθη όπως ο πλούτος, η ζήλια, ο φόβος ή ο εγωισμός, πάθη στα οποία οι ανδρικές πρωταγωνιστικές φιγούρες της ταινίας πολύ συχνά υποκύπτουν.

Η πλοκή ξετυλίγεται μέσα από την γραμμική, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, κινηματογράφηση του O’Connor η οποία διακόπτεται περιστασιακά από διαφωτιστικά, για το παρελθόν της αφήγησης, flashbacks. Με εξαίρεση την αρκετά καλή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Natalie Portman, που όμως δεν ξεφεύγει από την τυπική εκφορά της ηθοποιού χαρίζοντας μας μια υποκριτική υπέρβαση, το χολιγουντιανό cast της ταινίας δεν φαίνεται να αποδίδει στο μέγιστο των ικανοτήτων του με έναν μάλλον μουδιασμένο Joel Edgerton στον ρόλο του οργισμένου προστάτη, έναν χλιαρό Ewan McGregor στον ρόλο του αρχηγού συμμορίτη και τέλος έναν διακοσμητικό Noah Emmerich στο ρόλο του ετοιμοθάνατου συζύγου. Και ενώ η ταινία οδεύει προς φινάλε κρατώντας τον θεατή ικανοποιημένο αλλά κάπως βαριεστημένο έρχεται αυτό που θα αποκαλούσαμε ως το αναπόφευκτο “happy ending” των αμερικάνικων χολιγουντιανών παραγωγών. Το σημείο αυτό αποτελεί με βεβαιότητα την αχίλλειο πτέρνα της ταινίας εφόσον ισοπεδώνει το συναισθηματικό βάθος των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, καταστρέφει την πολυπλοκότητα της σεναριακής δομής ενώ αφυδατώνει την πλοκή από το παραμικρό στοιχείο καινοτομίας και παραγωγικού αιφνιδιασμού.

Πραγματοποιώντας ένα απολαυστικό όσο και αναπάντεχο φεμινιστικό κρεσέντο το Jane Got a Gun ξαφνιάζει ευχάριστα τον θεατή, κερδίζοντας την προσοχή του, που τελικά προδίδεται από το απελπιστικά κοινότυπο, ανούσιο και ανεδαφικό φινάλε το οποίο φαίνεται να θέτει ένα βεβιασμένο και άδικο τέλος στις βαθύτερες και ταυτόχρονα λεπτές ανησυχίες του σεναρίου καθώς και στις δικές μας αρχικές φιλοδοξίες για ένα western ανώτερης αισθητικής και εννοιολογικής αξίας.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές