Jack - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Jack

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Αν και είναι μόλις δέκα ετών, ο Jack είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και τον μικρό αδελφό του Manuel και αυτό τον γεμίζει με υπερηφάνεια. Η ανύπαντρη μητέρα τους εργάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και βγαίνει έξω συχνά τη νύχτα. Πατέρας δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Μια μέρα, ο Manuel καίει τον εαυτό του με καυτό ενώ κάνει μπάνιο, ενώ και ο Jack κατηγορείται για το περιστατικό. Αυτό είναι αρκετό για τις κοινωνικές υπηρεσίες να πάνε τον Jack σε ίδρυμα, όπου θα αρχίσει να γνωρίζει τι σημαίνει bulling. Όταν μετά από την σύντομη του παραμονή στο ίδρυμα, το σκάει, φθάνει πίσω στο σπίτι του, μόνο για να βρει τη μητέρα του είναι και πάλι απούσα. Έτσι θα αρχίσει μία αναζήτηση σε όλο το Βερολίνο και τους γνωστούς και φίλους της, ώστε να την βρει και να επανενώσει την οικογένειά του, την ίδια ώρα που θα καταζητείται ώστε να επιστρέψει πίσω στο ίδρυμα.

Screenshot from 2014-02-09 01:24:37

Αν η ερμηνεία του Forest Whitaker στο Two men in Twon έχει ένα αντίπαλο στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου αυτό ακούει στο όνομα Ivo Pietzcker, τον μικρό που παίζει τον Jack με τόση δεξιότητα σαν να ήταν ένας μεγάλος ηθοποιός με βραβεία και διακρίσεις στις αποσκευές του. Το Jack έχει πολύ σωστά το όνομα του πρωταγωνιστή του για τίτλο, καθώς μιλάμε για ένα one man show. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος τον μικρό άντρα, καθώς η συμπεριφορά του και στην υποκριτική, αλλά και σεναριακά είναι η συμπεριφορά ενός πολύ ώριμου παιδιού που παρά τα τρελά συμβάντα που του συμβαίνουν εξαιτίας της απούσας μητέρας του, έχει λογική στις κινήσεις του. Μπορεί να μαγειρεύει, να συντηρεί τον μικρό του αδελφό, να γυρίζει μόνος του ολόκληρη την Γερμανική πρωτεύουσα, και τελικά να παίρνει μόνος του την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, στο λυτρωτικό και απόλυτα ταιριαστό τέλος της ταινίας.

Edward Berger και Nele Mueller – Stöfen σκιαγραφούν την αναζήτηση των δύο παιδιών για τη μητέρα τους που είναι ταυτόχρονα λακωνική και ευαίσθητη, ποιητική και γεμάτη κατανόηση για τον πόνο και τη μοναξιά των αγοριών. Ο θεατής συμπάσχει με τον Jack και τον αδελφό του, τον καταλαβαίνει, τον ακολουθεί σε κάθε του κίνηση, καταλαβαίνει τον τρόπο που σκέφτεται και μετά από λίγο έχει τρομερή αγωνία να δει την κατάληξη του δράματος για αυτό το ευφυέστατο παιδάκι και τον μικρό του αδελφό.

Ο Jack έχει την δική του ηθική και οπτική γωνία που αυτή είναι που αγαπά ο θεατής. Δεν τον ενοχλεί που πιάνει  την μητέρα του με άντρα πάνω στο σεξ, με αυτήν να σηκώνεται γυμνή να του βάλει να φάει, την καταλαβαίνει και την αγαπά. Εδώ να σημειώσουμε ότι η μητέρα στην αρχή της ταινίας είναι συμπαθής παρουσία, παρά το συγκεκριμένο συμβάν που μόλις έκανα spoil. Τον Jack δεν τον ενοχλεί να κλέψει ή να κοιμηθεί σε ένα παρατημένο αυτοκίνητο από την στιγμή που πεινάει και δεν έχει τα κλειδιά του σπιτιού του. Ο Jack παρά το ότι είναι 10 χρονών θα λειτουργήσει σαν πατέρας για τον μικρότερο αδελφό του.

Πρωτότυπη, συγκινητική, με μεγάλη ερμηνεία από το μικρό “Jack” και με ένα soundtrack που ταιριάζει απόλυτα και δραματοποιεί ακόμη περισσότερο στις κατάλληλες στιγμές, το Jack κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού και βλέπει με αισιοδοξία την Berlinale.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές