It happened one night - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

It happened one night

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η ιστορία ξεκινάει μία νύχτα πολύ πριν από τα Οσκαρ…. Αλλά καταλήγει σε αυτά! Το 1934, η πρωταγωνίστρια του έργου, η Claudette Colbert έτρεξε να παραλάβει ένα από τα 5!! Όσκαρ που κέρδισε η εν λόγω ταινία και να φύγει για διακοπές!!!Μάλιστα, παρ’όλο που δε συμπαθούσε τον σκηνοθέτη και κατά τη διάρκεια όλων των γυρισμάτων ήταν σε συνεχή αντιπαράθεση μαζί του και γκρίνιαζε διαρκώς, διότι δεν ήθελε να γυρίσει την ταινία, τον ευχαρίστησε και παραδέχτηκε ότι σε αυτόν όφειλε το Όσκαρ πρώτου γυνακείου ρόλου.

Ένας συνδυασμός από τα ιερά τέρατα του κινηματογράφου….Ο Frank Capra, μεγάλος σκηνοθέτης, ο Clark Gable και η Claudette Colbert, ηθοποιοί άλλης εμβέλειας από αυτή που συναντάμε πλέον στο σινεμά…Ο αμερικάνικος κινηματογράφος της δεκαετίας του ’30, στο απόγειό του και στις δόξες του, κάτι που κάνει τις αντίστοιχες δικές μας ταινίες εκείνης της εποχής να ωχριούν… Η ταινία είχε προταθεί για 5 όσκαρ και πήρε και τα πέντε!!Για εκείνη την εποχή που οι υποψηφιότητες ήταν ελάχιστες, πέντε ήταν υπερβολικά πολλές και δείχνει και το πόσο αγαπήθηκε από το κοινό, τους κριτικούς και την Ακαδημία των Όσκαρ! Είχε, λοιπόν, 5 υποψηφιότητες στις πέντε βασικές κατηγορίες: Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, Α’ ανδρικός ρόλος, Α’ γυναικείος ρόλος και διασκευή σεναρίου. Αυτό το ρεκόρ, το έχουν ισοφαρίσει μόνο άλλες 2 ταινίες, “Η Φωλιά του Κούκου” και η “Σιωπή των Αμνών”.

Η ιστορία, λοιπόν, έχει ως εξής: μια κακομαθημένη κοπέλα από πλούσια οικογένεια, η Έλι Άντριους,  η Claudette Colbert , το σκάει από το σπίτι της επειδή θέλει να γίνεται πάντα το δικό της αλλά και για να πάει κόντρα στον πατέρα της. Το πρόβλημα είναι πως η Έλι θέλει να παντρευτεί έναν νεαρό Playboy, που κατά βάθος δεν τον αγαπά, απλά και μόνο για να κάνει το καπρίτσιο της!Ο πατέρας της διαφωνεί και έτσι η Ελι παίρνει το λεωφορείο για τη Νέα Υόρκη, για να πάει να βρει τον καλό της!Ο πατέρας της δίνει εντολή στην αστυνομία να την εντοπίσουν και δίνει και αμοιβή σε όποιον την βρει! Στο λεωφορείο, δίπλα από την Έλι, κάθεται ο Πίτερ Γουόρν, ο Clark Gable , ο οποίος είναι ένας δημοσιογράφος άνεργος, που ψάχνει μία ιστορία να πιαστεί και να βγάλει την είδηση της χρονιάς! Όταν συνειδητοποιεί ποια είναι η κοπέλα και τι δημοσιότητα μπορεί να φέρει η ιστορία της, την προσεγγίζει πιο στενά…Όμως, κανείς από τους δύο δεν έχει υπολογίσει πως θα γίνει στόχος του φτερωτού θεού…. Ερωτεύονται λοιπόν, παράφορα, το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο με τις δηλητηριώδεις ατάκες στο στόμα και ο χαλαρός, αστείος αλλά και πονηρός  δημοσιογραφάκος… κανείς από τους 2 δεν θέλει να το παραδεχτεί αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί στη δύναμη του θεού έρωτα;ποιος δεν υποκύπτει τελικά;

Αυτή η ταινία, είναι ο ορισμός της σωστής ρομαντικής κομεντί,όχι της χαζής, γλυκανάλατης ρομαντικής ταινίας, αλλά της αυθεντικής,πλαισιωμένη με ατάκες αληθινές, βγαλμένες από τη ζωή, διανθισμένη με πολύ χιούμορ αλλά και συναίσθημα. Τα συναισθήματα των 2 πρωταγωνιστών, (διότι οι δευτεραγωνιστές είναι η αλήθεια δεν προβάλλονται ιδιαίτερα), δίνονται με έναν τρόπο πολύ αληθινό στον θεατή και τον αγγίζουν άμεσα.

Και για το κλείσιμο, λίγες πληροφορίες για την παραγωγή. Ο Φρανκ Κάπρα,  το 1934, αναλαμβάνει να γυρίσει την ταινία, που στηρίζεται σε ένα κείμενο του Samuel Hopkins Adams, με παραγωγό την Columbia. Κάνει πρόταση στον Clark Gable, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος και δέχεται να συμμετέχει και μετά από άρνηση της Μπέτι Ντέιβις, η οποία ήταν τότε στις δόξες της, για τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο, απευθύνεται στην Κόλμπερτ. Η Paramount, δέχεται να δανείσει την ηθοποιό στην Columbia( η οποία σαν μικρή εταιρεία παραγωγής, είχε την πολιτική να δανείζεται από άλλες εταιρείες, μεγαλύτερης εμβέλειας, ηθοποιούς).

Η Κόλμπερτ, όμως, αντιδρά, γιατί θέλει να πάει διακοπές!και διότι τότε ήταν στην εποχή της ακμής και των καπρίτσιων της! Αντιπροτείνει όμως το εξής(πιστεύοντας ότι δε θα το δεχτούν): ζητάει 50.000 δολάρια και απαιτεί να έχουν τελειώσει τα γυρίσματα σε τέσσερις εβδομάδες για να μπορέσει να φύγει για διακοπές. Ο Κον(διευθυντής παραγωγής της Columbia), όμως, το δέχεται!

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η πρωταγωνίστρια είναι όσο πιο εκνευριστική γίνεται, ενώ αντίθετα ο Γκέιμπλ είναι πολύ διασκεδαστικός και συνεργάσιμος! Σε αυτή την ταινία, ο Κάπρα, βγάζει έναν άλλο εαυτό στον πρωταγωνιστή, πολύ διαφορετικό από το προφίλ που θα δούμε το 1939, στο Όσα Παίρνει ο άνεμος. Είναι πολύ προσιτός, αστείος και φιλικός. Παρ’όλη την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Κόλμπερτ, το αποτέλεσμα είναι φοβερό, ένας συνδυασμός αυθάδειας μικρού παιδιού και  ερωτισμού ώριμης γυναίκας, που αποτυπώνεται τόσο όμορφα στην οθόνη και σε παρασύρει!

Μία, λοιπόν,  από τις οσκαρικές ταινίες, που κάθε σινεφίλ πρέπει να έχει στη λίστα του και στη συλλογή του!

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές