Iron Man - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Iron Man

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , , , , ,

Γράφει:

O Tony Stark είναι ένας βαθύπλουτος επιχειρηματίας, συν-ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης βιομηχανίας όπλων στην Αμερική, που του άφησε κληρονομιά ο πατέρας του και απίστευτα ευφυής. Αυτά είναι τα “καλά” στοιχεία του, αφού την ίδια στιγμή μιλάμε για έναν αμετανόητο playboy, καλοπερασάκια, που δεν χάνει ευκαιρία για κοσμικά πάρτι, γυναίκες και ποτό. Ύστερα από μια επίδειξη οπλικών συστημάτων στο Αφγανιστάν μια ομάδα ενόπλων τον απαγάγει με απαίτηση να τους κατασκευάσει έναν πύραυλο. 

Συνεργάτης του εκεί ο Yinsen, ένας γιατρός που θα τοποθετήσει έναν ηλεκτρομαγνήτη στο στήθος του, για να συγκρατεί τα θραύσματα που τον χτύπησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης απαγωγής του και να εμποδίσει να φθάσουν στην καρδιά. Μαζί θα σχεδιάσουν την απόδραση τους από το κρησφύγετο των τρομοκρατών, θα χρησιμοποιήσουν τα εξαρτήματα του πυραύλου που υποτίθεται πως θα τους έδιναν και θα δημιουργήσουν την αλεξίσφαιρη στολή, που θα φορέσει ο Stark και θα αποτελέσει το διαβατήριο τους προς την ελευθερία.

Η επιστροφή του Stark στην Αμερική συνοδεύεται πλέον από μια τεράστια αλλαγή στην ζωή του, αφού αναθεωρεί τον τρόπο σκέψης του και αποφασίζει να επενδύσει σε ένα project εναλλακτικής μορφής ενέργειας, που είχε παγώσει η εταιρεία του, άλλα και στην βελτίωση της στολής του Iron Man, του οποίου την ταυτότητα θα υιοθετήσει. Αυτά βέβαια έχοντας απέναντι του, τον συνεργάτη του Obadiah Stane.

Σαν project η κινηματογραφική μεταφορά του Iron Man είχε ξεκινήσει το 1990, ανεπιτυχώς όπως καταλαβαίνεις κι εσύ και χρειάστηκε να έρθει το 2006 για να αγοράσει και πάλι τα δικαιώματα η Marvel, να δώσει τη σκηνοθεσία στον Jon Favreau και να κάνει κίνηση ματ στην επιλογή του πρωταγωνιστή της: Robert Downey Jr. ο ιδανικότερος ίσως άνθρωπος για να υποδυθεί τον χαρακτήρα του Tony Stark, αφού ανάμεσα στους δύο (έστω κι αν ο Stark είναι προϊόν φαντασίας) βρίσκεις αρκετά κοινά. Ο Robert Downey Jr. κερδίζει κατά κράτος όλους τους υπόλοιπους συντελεστές σε μια ταινία, που θα μπορούσες άνετα να χαρακτηρίσεις one man show με πρωταγωνιστή εκείνον.

Όχι ότι οι υπόλοιποι ήταν κακοί. Κάθε άλλο. Οι ερμηνείες των Gwyneth Paltrow, Terence Howard και Jeff Bridges είναι καλοστεκούμενες, χωρίς όμως να προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Και μεταξύ μας, αυτό το “κάτι παραπάνω” δεν το περιμένεις σε ένα blockbuster όπως το Iron Man. Σε τέτοιες ταινίες η έμφαση δίνεται στα εφέ και στην σκηνοθεσία, που σου προσφέρονται απλόχερα με τη συνοδεία ωραίων στιχομυθιών μαζί με επικές ατάκες από τον κεντρικό ήρωα. Αν κάτι μπορεί να κάνει μια τέτοιου είδους ταινία να ξεχωρίσει είναι το σενάριο της, το να αποδείξει πως δεν πρόκειται απλά για μια επίδειξη των εξελίξεων της τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται στο σινεμά, άλλα υπάρχει και ένα σεναριακό υπόβαθρο σε όλα αυτά.

Στο πρώτο Iron Man το σενάριο δεν απογοητεύει άλλα δεν εντυπωσιάζει κιόλας. Άλλα ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια “εισαγωγή” τόσο της κινηματογραφικής παρουσίας του συγκεκριμένου ήρωα της Marvel, όσο και των Avengers, αφού σε αυτή την ταινία γίνεται και η πρώτη αναφορά στην ομάδα υπερηρώων ΑΣΠΙΔΑ (SHIELD) και έχουμε και την πρώτη εμφάνιση του πράκτορα Coulson, που υποδύεται ο Clark Gregg.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές