Inversion: μια (σύντομη) επανάσταση μιας γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Inversion: μια (σύντομη) επανάσταση μιας γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

H Niloofar είναι μια γυναίκα 35 ετών, που ζει με την μητέρα της στην Τεχεράνη. Δουλεύει σε ένα εργαστήριο ραπτικής, που διατηρεί στην πόλη, ενώ πρόσφατα συναντήθηκε ξανά με έναν παλιό της έρωτα, έναν άνδρα με τον οποίο ξεκίνησε να βλέπεται ξανά. Τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης, όμως, στην Ιρανική πρωτεύουσα, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση της μητέρας της, η οποία υποφέρει από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί: η γυναίκα πρέπει να φύγει μόνιμα εκτός Τεχεράνης.

Τα μεγαλύτερα αδέρφια της και χωρίς την δική της γνώμη αποφασίζουν πως η Niloofar είναι εκείνη, που θα πρέπει να φύγει μαζί με την μητέρα τους, καθώς – όπως υποστηρίζουν – είναι η μόνη, η οποία δεν έχει σημαντικές υποχρεώσεις, που να την κρατούν πίσω στην Τεχεράνη. Καθώς βλέπει όλα τα σχέδια της να ανατρέπονται, ίσως για πρώτη φορά στην ζωή της σηκώνει ανάστημα και αντιδρά σε αυτή την απόφαση, γεγονός που γίνεται αφορμή για να της ασκηθεί έντονη ψυχολογική πίεση, από τους συγγενείς της. Μόνη διέξοδος ο αγαπημένος της, μέχρις ότου διαπιστώσει όμως, πως της έκρυβε πως εδώ και λίγες εβδομάδες, ζει μαζί με τον γιο του.

inversion_behzadi_photo7

Το Inversion (Varoonegi) του Behnam Behzadi είναι μια ταινία, που θίγει το όχι και τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο των μουσουλμανικών κοινωνιών, όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής και τις σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους παίρνουν γι’ αυτές είτε οι γονείς τους είτε τα μεγαλύτερα αδέρφια. Η Niloofar είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη στις υποχρεώσεις, που επωμίστηκε χωρίς την δική της επιλογή, και που σε ένα κομβικό σημείο της ζωής της θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα υπομείνει αυτή την μοίρα ή θα κάνει την επανάσταση της. Επιλέγει το δεύτερο, όταν ήδη έχουν ξεπεραστεί αρκετά όρια. Όμως και πάλι έρχεται αντιμέτωπη με ένα άλλο είδος δέσμευσης, το να έχει την ευθύνη μιας οικογένειας, και κάπως έτσι η όψιμη επανάσταση της φθάνει σύντομα στο τέλος της και αποφασίζει να ακολουθήσει την πορεία, που κάποιοι άλλοι χάραξαν για εκείνη.

Η αλήθεια είναι πως στην συγκεκριμένη ιστορία δεν βλέπουμε την αυστηρότητα, που μαθαίνουμε πως υπάρχει σε αντίστοιχες άλλες ιστορίες παρόμοιων κοινωνιών. Οπωσδήποτε, η ηρωίδα μας υποχρεώθηκε να δεχθεί αποφάσεις τρίτων για εκείνη, ωστόσο η πίεση που της ασκήθηκε ήταν περισσότερο ψυχολογική, το μόνο που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν το να μην έχουν επαφές μαζί της άλλα μέλη της οικογένειας της, και να βρει κάπου αλλού να μείνει. Της δόθηκε – έστω και με δυσκολία – το δικαίωμα επιλογής. Φαίνεται όμως, πως στο κρίσιμο σημείο, η Niloofar δεν έκανε το τολμηρό βήμα, από δική της ατολμία να ζήσει μια κατάσταση διαφορετική, από εκείνη που ζούσε μέχρι σήμερα. Το Inversion είναι μια ιστορία προσωπικής επανάστασης, που έληξε σύντομα με ευθύνη του ίδιου του “επαναστάτη”.

Ο Behnam Behzadi, μιλώντας στο κοινό, που παρακολούθησε την προβολή της ταινίας του στα πλαίσια του Un Certain Regard στο Φεστιβάλ των Καννών, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ανεξάρτητος κινηματογραφιστής στο Ιράν, το ότι δουλεύει μόνος του με μόνη υποστήριξη εκείνη, που του προσφέρουν οι ηθοποιοί και το συνεργείο του. Στην ταινία του, λοιπόν, είπε πως επένδυσαν όλη την αγάπη τους για το σινεμά. Και η αλήθεια είναι πως όντως στο Inversion βλέπεις το αποτέλεσμα της δουλειάς ανθρώπων, που αγαπούν αυτό, που κάνουν και δεν δουλεύουν διεκπαιρεωτικά. Πρόκειται για ένα καλογυρισμένο φιλμ, με όμορφες ερμηνείες και χωρίς αχρείαστη φλυαρία, που λέει συνοπτικά και με σαφήνεια την ιστορία του.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές