Interstellar του Christofer Nolan - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Interstellar του Christofer Nolan


Γράφει:

Πάντα ορίζουμε τον εαυτό μας με την δυνατότητα να ξεπεράσουμε το αδύνατο. Θυμόμαστε της στιγμές που πήγαμε ψηλότερα που σπάσαμε όρια, που φτάσαμε τα αστέρα. Με αυτήν την φράση ξεκινά το trailer του Interstellar του Christofer Nolan.

Στο Interstellar, που θα πει, το ταξίδι από ηλιακό σύστημα σε άλλο ηλιακό σύστημα, κάποιοι επιστήμονες ανακαλύπτουν μια νέα σκουλικότριπα, που θα επιτρέψει νέες εκπληκτικές δυνατότητες και μαγικά ταξίδια. Λίγο πολύ αυτά είναι όσα ξέρουμε για την υπόθεση της ταινίας.

Ξέρουμε όμως διάφορα άλλα ενδιαφέροντα facts όπως το ότι το project ανήκε αρχικά στον Steven Spielberg, που το εγκατέλειψε το 2012, και έτσι ο Jonathan Nolan που ήταν ο βασικός σεναριογράφος έβαλε στο project τον αδερφό του Christofer, που ανέλαβε και την σκηνοθεσία.

Στο Interstellar θα δούμε τους Matthew McConaughey, Anne Hathaway,  Jessica Chastain αλλά και γνώριμους στους αδερφούς Nolan όπως ο Michael Caine.

Τα ποστερ της  ταινίας τουλάχιστον εντυπωσιακά, με την φράση που ξεχωρίζει να είναι το “Mankind was born on Earth. It was never meant to die here.” Δείτε τα εντυπωσιακά poster της ταινίας

Δείτε το Εκτός Θέματος Αφιέρωμα – κριτική στο Interstellar

Τo προηγούμενα trailer:

Γιάννης Πατλάκας


Ο Nolan έκανε πάλι το θαύμα του. Και αυτό γιατί το 3ωρο έπος του σκηνοθέτη, ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί η καλύτερη ταινία του. Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς ήδη λέτε “Σαν το Inception, τίποτα”, “Η τριλογία του Dark Knight είναι αξεπέραστη”, και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Η διαφορά είναι ότι το Interstellar είναι κάτι άλλο. Και μην σας προβληματίζει το επιστημονικής φαντασίας θέμα του. Είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Τι συμβαίνει όμως στο “Insterstellar”; Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό. Ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα.

Ο Cooper (Matthew McConaughey), επιστρατεύεται από την μυστική πλέον NASA, να ηγηθεί της αποστολής. Στο πλευρό του, η κόρη του μέντορά του, καθηγητή Brand (Michael Keane), Amelia (Anne Hathaway). Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως θα ήταν αναμενόμενο.  Η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή, έτσι μία ώρα σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη, εκτός ηλιακού συστήματος, σημαίνει 10 χρόνια στη Γη. Έτσι μετά από ένα ατύχημα, ο Cooper αντιλαμβάνεται πως δεν θα επιστρέψει ποτέ στα παιδιά του.

Η κόρη του, Murph (Jessica Chastain), πικραμένη ακόμα για την φυγή του πατέρα της, μεγάλη πια, συνεχίζει υπό άλλο πρίσμα να θεωρεί τον πατέρα της υπαίτιο για την απουσία, και επειδή δεν θέλω να σας κάνω spoiler για το οτιδήποτε, σταματάω εδώ.

Το Interstellar εξιστορεί τις περιπέτειες μιας ομάδας εξερευνητών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την πιο σημαντική και ηρωική αποστολή στην ανθρώπινη ιστορία: να ταξιδέψουν, μέσω μιας πύλης στο χρόνο, πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς, για να ανακαλύψουν αν η ανθρωπότητα έχει μέλλον ανάμεσα στα αστέρια και σε άλλους πλανήτες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα αρνητικά. Η ερμηνεία του McConaughey, φάνηκε λίγο πιεσμένη, και δυστυχώς μας θύμισε πολύ, True Detective. Πέρα από αυτό, δε νομίζω ότι θα σας προβληματίσει κάτι άλλο.

Η διάρκεια ίσως μπορεί να θεωρηθεί μείον. 3 ώρες είναι πολλές, και ίσως να αποτελεί πείραμα του Nolan, καθώς είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία του.

Η αφήγηση της ιστορίας είναι αρκετά συνηθισμένη, και τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε ξαναδεί, και μας θύμισαν πολλά. Την “Επαφή” με την Jodie Foster ας πούμε. Ή ακόμα και το low-budget “Europa Report”. Σας το λέω αυτό για το θέμα της πρωτοτυπίας. Αλλά πιστέψτε με. Αυτά τα αρνητικά που μόλις ανέφερα, είναι αμελητέα.

interstellar-jessica-chastain-murph

Στα θετικά λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τις ερμηνείες. Ο McConaughey γίνεται ένας πολύ προσιτός χαρακτήρας. Τον συμπαθείς και ταυτίζεσαι. Η Hathaway είναι για ακόμα μία φορά μετρημένη, δεν εντυπωσιάζει βέβαια, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας. Βαρύ πυροβολικό αποδείχθηκε η Jessica Chastain, της οποίας κάθε λέξη είναι και ένας λόγος για να πάρει μία υποψηφιότητα για το Oscar ερμηνείας. Προς έκπληξη όλων μας, χαρήκαμε πολύ με Matt Damon, πάντα καταπληκτικός, αλλά και με Ellen Burstyn, σε έναν καταπληκτικό ρόλο, σχεδόν αγνώριστη.

Η ταινία ασχολείται με την ύπαρξη, την ελπίδα, την ανθρώπινη δύναμη, και γνώμονας όλων η αγάπη. Μπορεί να σας ακούγεται τετριμμένο. Αλλά μην ξεχνάτε. Την ιστορία την αφηγείται ο Nolan. Οπότε, τα πράγματα δεν είναι όσο απλά οφείλουν. Δεν πέτυχε να κάνει αυτό που κατάφερε στο Inception, δηλαδή 4 χρόνια μετά, ακόμα να ασχολούμαστε με την υπόθεσή του. Αυτό όμως που κατάφερε είναι να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό ποίημα, σε 3 ώρες που δεν θα καταλάβετε πως πέρασαν.

Είναι ήδη στα φαβορί για τις τεχνικές κατηγορίες των Oscar, ενώ οι φανατικοί την θέλουν υποψήφια και σε μεγάλες κατηγορίες, όπως καλύτερη ταινία, αλλά και για τις ερμηνείες, για παράδειγμα της Jessica Chastain.

Εμείς θα πούμε ένα μεγάλο “Μακάρι”, και θα σας προτρέψουμε να το δείτε.

Κωνσταντίνος Καραγάνης


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές