Ο Διερμηνέας (The Interpreter) - O "Toni Erdmann" ανακαλύπτει το ολοκαύτωμα στην #Berlinale2018 (κριτική ταινίας) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Διερμηνέας

(The Interpreter)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 113
Χώρα: Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Ο 80χρονος Ali Ungar βρίσκει ένα βιβλίο γραμμένο από έναν πρώην αξιωματικό των SS στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειές του όταν υπηρετούσε στην Σλοβακία. Συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που σκότωσε τους γονείς του κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. Παίρνει ένα τραίνο και βρίσκεται στο σπίτι του αξιωματικού, αποφασισμένος να τον σκοτώσει και να πάρει εκδίκηση. Αντί όμως για αυτόν θα βρει μπροστά τον τον 70χρονο γιο του, Georg, έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό.

Ο Georg, που απέφευγε τον πατέρα του μια ζωή, μετά την παιδική του ηλικία, αποφασίζει ότι θέλει να μάθει περισσότερα για εκείνη την εποχή και προτείνει στον Ali να γίνει ο διερμηνέας του σε ένα ταξίδι στην Σλοβακία. Οι δύο ηλικιωμένοι άντρες είναι τα άκρως αντίθετα, ο Ali χαμηλών τόνων, λιγομίλητος και σοβαρός, ο Georg από την άλλη με μια διάθεση για ζωή, πλακατζής και γλετζές, σαν να είναι μια συνέχεια του χαρακτήρα του Toni Erdmann, καθώς ο Georg δεν είναι άλλος από τον Peter Simonitschek που έγινε γνωστός παγκοσμίως για αυτόν τον ρόλο.

Στο ταξίδι τους οι δύο άντρες θα ανακαλύψουν μια χώρα που έχει ξεχάσει το παρελθόν, με τα γεγονότα να είναι πλέον μνήμες αναμεμειγμένες με φαντασία και εικασίες. Ταυτόχρονα οι δυο τους αναπτύσσουν μία περίπλοκη σχέση φιλίας.

Η νέα ταινία του Martin Sulík, επισκέπτεται το παρελθόν της Σλοβακίας στον Β παγκόσμιο πόλεμο αλλά και μετά από αυτόν μέχρι και την πτώση του κομμουνισμού, με τον κεντρικό χαρακτήρα Ali, να μας ξεναγεί μέσα από την ιστορία του που ξετυλίγεται κατά την διάρκεια της ιστορίας στην ιστορία του τόπου, τις συνήθειες και τα τραύματά που παρά τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει μένουν ανοιχτά, κάτι που σύμφωνα και με τον σκηνοθέτη είναι προφανές αν κοιτάξει κάποιος τον αυξανόμενο αριθμό των αρνητών του ολοκαυτώματος στην χώρα αλλά και την γενική αύξηση της επίδρασης του σύγχρονου φασισμού και ναζισμού.

Παρά το βαρύ φορτίο που έχει να μας αποδώσει το Interpreter, o Peter Simonischek βρίσκεται εκεί και ειδικά στο πρώτο μέρος της ταινίας αποτελεί ένα alter ego του χαρακτήρα που τον έκανε διάσημο, του Toni Erdmann, τόσο πολύ μάλιστα που ο ρόλος φαίνεται σαν να έχει γραφτεί γι’αυτόν αφού κάποιος έχει μόλις τελειώσει την προβολή της ταινίας της Maren Ade. H ελαφρότητα του Georg θα σταματήσει βέβαια από κάποιο σημείο της ταινίας και μετά, όταν τα πράγματα θα σοβαρέψουν και ούτε ο ίδιος θα μπορέσει να αντέξει τις αποκαλύψεις για τον πατέρα του και το ποιόν του, κάτι που βεβαίως περίμενε όμως δε μπορούσε να φανταστεί.

Η ταινία έχει να δώσει δύο εξαιρετικά ταλαντούχους βετεράνους πρωταγωνιστές σε συγκλονιστικές ερμηνείες και ένα συμπαθητικό σενάριο που όμως θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο βάθος καθώς παρά τους καινούριους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες η ιστορία μοιάζει ξαναειπωμένη. Πρόκειται πάντως μία καλή πρόταση για ένα ευρή κοινό, πέρα από το Φεστιβαλικό.

To Interpreter θα προβληθεί και στην Ελλάδα τον προσεχή καιρό, και το Cinefreaks έχει εξασφαλίσει συνεντεύξεις με τον σκηνοθέτη και τον Peter Simonischek.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές