Inside the Mind of Favela Funk - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Inside the Mind of Favela Funk

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Το κράτος και η κυβέρνηση της Βραζιλίας κλείνουν τα μάτια και αγνοούν ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τη χώρα. Με τις βασικές δομές να είναι απλώς απούσες, οι περισσότερες φαβέλες μοιάζουν με πραγματικούς λαβυρίνθους εγκαταλελειμμένων ερειπίων. Παρόλα αυτά η ζωή εκεί όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και πολύ δραστήρια. Η Fleur Beemster και η Elise Roodenburg έριξαν τον προβολέα στην ξεχωριστή Φαβέλα Φανκ και σκιαγράφησαν μια πραγματικότητα που σίγουρα θα εκπλήξει όλους αυτούς που μέχρι πρότινος δεν είχαν δει τι κρύβεται πίσω από το Άγαλμα του Χριστού και την εξωτική Βραζιλία. Το 18ο Φεστιβάλ Ταινιών Τεκμηρίωσης της Θεσσαλονίκης σας βάζει Μέσα στο Μυαλό του Φαβέλα Φανκ.

Η μουσική μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να αποτελέσει τρόπο έκφρασης σε κάθε κοινωνία. Στην φαβέλα του Φανκ δεν είναι τα βιώματα των ανθρώπων που ξεχωρίζουν αλλά η φωνή του λαού που βρυχάται ζητώντας μόρφωση ακόμη κι αν δεν ξέρει ότι το κάνει. Διότι αυτό ακριβώς είναι που ξεσκεπάζει το σκηνοθετικό δίδυμο από τις Κάτω Χώρες. Μία υποκουλτούρα που περιστρέφεται γύρω από την μουσική αντανακλώντας το επίπεδο της κοινωνίας. Μία μουσική που υποβαθμίζει ολοκληρωτικά το γυναικείο φύλο και αμαυρώνει την μαγεία της ερωτικής επαφής.. λατρεύεται από την πλειοψηφία της φαβέλας. Ναρκωτικά πυροβολισμοί και ληστείες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στις παραγκουπόλεις. Η νεολαία μοιάζει πλήρως εκτροχιασμένη, ανήμπορη να ξεφύγει από ένα σύμπαν που θλίβει στην όψη του κι όλα αυτά αναμφίβολα τέμνονται στην μαύρη γραμμή της σχολικής αποχής.

Οι γοητευτικές παρουσίες που μοιράστηκαν την καρέκλα του σκηνοθέτη εστιάζουν ξεκάθαρα σε ένα ξεχωριστό είδος μουσικής που γεννήθηκε σε μια σκοτεινή πλευρά της Βραζιλίας. Χτίζουν ένα φιλμ 76΄ λεπτών κινηματογραφώντας μία βίαιη έκφραση την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν.. μουσική. Δεδομένα πρόκειται για στίχους κατώτατου επιπέδου, όπου οι βρισιές και το σεξ μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Εντούτοις οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε ότι προτίμησαν το μονοπάτι του τραγουδιού από την λεωφόρο της εγκληματικότητας για να εκφράσουν την οργή τους. Αισίως η εκτόνωση ήρθε για ν’ ακούσει στους ήχους της μουσικής και όχι των πυροβολισμών.
Το μικρόφωνο μπροστά από την κάμερα μοιράζονται νέοι της Φαβέλας του Φανκ. Εξομολογούνται πως είναι ο κόσμος μέσα από τα δικά τους μάτια, τι ρόλο παίζει η “πουταρία” φανκ” στην κοινωνία τους αλλά και μερικούς από τους κινδύνους που ελλοχεύει η καθημερινότητα στη φαβέλα.

Το Μυαλό της Φαβέλας του Φανκ ήρθε για να δώσει φωνή σε ένα πρόβλημα που χρίζει εσπευσμένα αντιμετώπισης. Μεταδίδει εκ των έσω μια πτυχή της Βραζιλίας που ναι μεν ήταν γνωστή καιρό τώρα, αλλά σε μια πιο επιφανειακή μορφή. Επιχειρεί να διεισδύσει στα μύχια του θέματος χωρίς φλυαρεί και να κουράζει τον θεατή.
Η Fleur Beemster, μία εκ των δύο σκηνοθέτιδων, τίμησε με την παρουσία της το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά το πέσιμο της αυλαίας, σηκώθηκε από την θέση της κι ανέλαβε δράση. Έπιασε το μικρόφωνο και συνομίλησε για αρκετά λεπτά με τους θεατές, δίνοντας απαντήσεις και λεπτομέρειες σχετικά με το ευαίσθητο θέμα που άγγιξε διαμέσου του φιλμ. Μεταξύ άλλων εξέφρασε την θλίψη της για το βιοτικό-κοινωνικό επίπεδο που κυριαρχεί στην Βραζιλία ολοκληρώνοντας έτσι ένα κοντράστ συναισθημάτων αφού λίγα λεπτά πριν δεν έκρυψε την χαρά της που κατάφερε να βρεθεί στην όμορφη Ελλάδα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές