Inside Out (Τα μυαλά που κουβαλάς) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Inside Out (Τα μυαλά που κουβαλάς)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Παιδάκια στην ηλικία αλλά και στην ψυχή ετοιμαστείτε. H επόμενη ταινία της Pixar μετά από ένα χρόνο χωρίς ταινία της, είναι πλέον εδώ. Συγκεκριμένα το πολυαναμενόμενο Inside Out, θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ στην Ελλάδα θα έρθει με καθυστέρηση την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη. Εμείς βέβαια μόλις το είδαμε σε προβολή Εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το Inside Out στηρίζεται στην υπόθεση ότι μέσα στο μυαλό του καθενός μας έχουμε τα πέντε βασικά συναισθήματα τα οποία ελέγχουν το μυαλό μας. Έτσι ο φόβος, η χαρά, ή λύπη, η απέχθεια και ο θυμός θα είναι οι οι πρωταγωνιστές της ταινίας, βρισκόμενοι στο μυαλό ενός μικρού κοριτσιού  που μόλις άρχισε το σχολείο, με την χαρά να κυριαρχεί σε μία ιδανική και ήρεμη ζωή που έχει η μικρή. Μία μετακόμιση όμως από την Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο θα κάνει το κορίτσι να χάσει τους φίλους του και όλα όσα ήξερε. Η χαρά θα προσπαθήσει να κρατήσει την μικρή χαρούμενη, όμως τα συναισθήματα θα κάνουν κάποιο λάθος που θα έχει συνέπειες στην συμπεριφορά του κοριτσιού, και ένα ταξίδι θα ακολουθήσει στο εσωτερικό του μυαλού, με τα συναισθήματα να προσπαθούν να φτιάξουν την κατάσταση, ενώ γνωρίζονται με την μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Pete Docter (Monsters Inc) και οι Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black και  Mindy Kaling είναι κάποιοι από τους ηθοποιούς που δανείζουν τις φωνές τους στους ήρωες. 

Η Pixar όπως είπαμε και στην αρχή άργησε να βγάλει ταινία και έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στην σοδειά του 2014. Η αναμονή όμως του 2015 με το Inside Out και αυτή την περίεργη ιδέα με τα συναισθήματα, μοιάζει άξιζε την υπομονή των fans. Ως γνωστόν οι ταινίες της Pixar απευθύνονται κυρίως σε μικρούς. Ποιος όμως από μας δεν απόλαυσε το Toy Story ή το Up; Ειδικά το τελευταίο ήταν μία από τις πλέον ώριμες ταινίες της Pixar που πλέον δεν αρκείται στα εντελώς παιδικά και απλοϊκά σενάρια, όπως αυτά της Disney, αλλά επενδύει στην φαντασία, δίνοντας αρκετά μεγάλο βάθος στις ταινίες της, που βέβαια παραμένουν πολύ διασκεδαστικές.

Ομολογώ ότι η ιδέα ότι κάποια συναισθήματα ζουν στο μυαλό μας και το ελέγχουν, δεν μου πολυάρεσε. Και όντως στην αρχή της ταινίας μου φάνηκε ενοχλητική καθώς τα πολλά κλισέ δεν μπόρεσαν να αποφευχθούν. Όμως όσο προχωράει η ταινία, βλέπουμε ότι τόσο βαθαίνει το νόημα της που για παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων είναι από τα πιο βαθιά που έχουμε δει.  Χωρίς να δώσω spoilers (προσοχή ίσως να δώσω κάποια μικρά) θα πω ότι η ταινία εστιάζει στο ότι δεν πρέπει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας και πως ακόμη και η λύπη είναι μέσα στο πρόγραμμα και καλό είναι να εκδηλώνεται, καθώς αλλιώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ζωή μας. Παιδική ταινία και εξάρει την λύπη θα μου πείτε;  Μάλιστα ναι! Και αυτό είναι και το κατόρθωμα της Pixar που ξεφεύγει από τις “είναι όλα όμορφα στον κόσμο μας” ταινίες και γι’ αυτό και μόνο αξίζει συγχαρητήρια.

Μα θα πάω να δω μια ταινία για τα συναισθήματα που ζουν στο μυαλό μας θα ρωτούσε ο εαυτός μου πριν λίγες ώρες. Ναι θα του απαντήσω τώρα έχοντας δει την ταινία για δύο λόγους. Πρώτον θα την αγαπήσεις όπως το Toy Story και το Up αλλά ίσως ακόμα πιο πολύ, και δεύτερον είναι το Oscar animation για το 2016…

Inside-Out1-700x300


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές