Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης (United States Of Love) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης (United States Of Love)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Πολωνία, 1990. Το πρώτο χαρούμενο έτος ελευθερίας, αλλά και αβεβαιότητας για το μέλλον. Τέσσερις φαινομενικά ευτυχισμένες γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών αποφασίζουν ότι έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουν τις ζωές τους και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους.

Η Αγκάτα είναι μια νεαρή μητέρα, παγιδευμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο, η οποία ψάχνει καταφύγιο σε μια ακόμη αδιέξοδη σχέση. Η Ρενάτα είναι μια μεγαλύτερη σε ηλικία δασκάλα, η οποία παρακολουθεί γοητευμένη την γειτόνισσα της, Μαρζένα. Η τελευταία είναι μια παλιά νικήτρια καλλιστείων και νυν δασκάλα αερόμπικ, της οποίας ο σύζυγος εργάζεται στη Γερμανία. Τέλος, η Ίζα είναι διευθύντρια σχολείου και ερωτευμένη με τον πατέρα μιας μαθήτριάς της.

201609089_2_-_h_2016

Η νέα ταινία του Tomasz Wasilewski είναι γεμάτη γυναίκες, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη ταινία του Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η ιστορία ακολουθεί τέσσερις γυναίκες σε μια σπονδυλωτή ταινία. Η πρώτη είναι ερωτευμένη με τον παπά της ενορίας της, ενώ είναι ταυτόχρονα παντρεμένη και η σεξουαλική της διέγερση είναι αυξημένη, ποθώντας σωματικά αλλά ταυτόχρονα μη θέλοντας να μείνει κοντά στον άντρα της, και όλα αυτά σε μια κοινωνία με την θρησκεία σε πολύ κεντρικό ρόλο. Η δεύτερη είναι η διευθύντρια του σχολείου της περιοχής, που διατηρεί σχέση με έναν γιατρό, από τον οποίο θα βιώσει την απόρριψη, κάτι που θα την κάνει να ψάξει για το σεξ κυριολεκτικά στον δρόμο. Η τρίτη είναι η ιστορία μιας ηλικιωμένης δασκάλας, που φαίνεται ότι θα χάσει την δουλειά της, την ίδια ώρα που νιώθει απέραντη μοναξιά και προσπαθεί απελπισμένα να προσεγγίσει την γυμνάστρια γειτόνισσά της, για την οποία αρχίζει να νιώθει μια μυστηριώδη έλξη.

201609089_1_IMG_FIX_700x700

Στην ταινία, αντίθετα με το τι θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αναφορές στην εποχή, πέρα από κάποια ποστερς και ελάχιστους διαλόγους, η ιστορία θα μπορούσε να είναι τοποθετημένη ίσως και στο σήμερα, ειδικά για κάποιον που δεν γνωρίζει πολλά για την Πολωνία σαν χώρα. Ο σκηνοθέτης έχει πλάσει τέσσερις γυναικείους χαρακτήρες, από τους οποίους όμως μόνο οι δύο έχουν ενδιαφέρον στην μυθολογία που χτίζεται γύρω τους. Μάλιστα η ιστορία της ηλικιωμένης γυναίκας προσφέρει κάποιες πολύ όμορφες στιγμές, έχοντας μια ιδιαίτερη γλυκύτητα για το πως παρουσιάζει την μοναξιά και την ανάγκη για επικοινωνία. Τα κοινά χαρακτηριστικά στις τρεις ιστορίες είναι δύο: πρώτο οι καλές ερμηνείες από τις γυναίκες ηθοποιούς, που προέρχονται όλες τους από το θέατρο και δεύτερο η σεξουαλική επιθυμία και η απελευθέρωση της. Πέρα όμως από τις ερμηνείες και κάποιες καλές στιγμές, η ταινία δεν βγάζει ολοκληρωμένο νόημα, οι τρεις χαρακτήρες και οι ιστορίες συνδέονται πολύ λίγο και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ταινία με αρκετά καλές προθέσεις, καλές ερμηνείες, αλλά χωρίς ξεκάθαρο στόχο και τελικά με απλοϊκά μηνύματα και  σενάριο.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές