Inception - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Inception


Γράφει:

Τα τελευταία χρόνια ο Nolan φαίνεται να έχει οπλίσει το σκηνοθετικό του εξάσφαιρο και να πυροβολεί ακατάπαυστα, βρίσκοντας κάθε φορά κέντρο στο στόχο του. Εδώ μας παραδίδει το sci-fi action thriller του υπό τον τίτλο «Inception». Ένας «κλέφτης του υποσυνείδητου» (LeonardoDiCaprio) βγάζει τίμια το ψωμί του υποκλέπτοντας απόρρητες πληροφορίες από τα όνειρα του κοσμάκι. Δουλειά ρουτίνας για το Λίο μέχρις ότου βρεθεί μπροστά στην απόλυτη πρόκληση: Όχι να υποκλέψει αλλά να εμφυτεύσει μια ιδέα στο υποσυνείδητο του στόχου. Μπροστά στην υπόσχεση η αποστολή αυτή να του δώσει το κλειδί της επιστροφής στο σπίτι του και στα παιδιά του, ο Λίο συλλέγει την ομάδα του (Gordon-Levitt, Page, Hardy) και όλοι μαζί ανασκουμπώνονται για μπόλικες όνειρο-βουτιές. Φυσικά, όπως προβλέπει ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε σεναριακής πλοκής, τα πράγματα δεν θα πάνε όπως προβλέπονταν. Μια σειρά από απρόσμενες εξελίξεις και μια σειρά από κρυμμένα μυστικά και πρόσωπα (MarionCotillard) από το παρελθόν και το υποσυνείδητο του Λίο θα έρθουν να ανατρέψουν τα σχέδια.

Εντάξει, απλό φαίνεται. Ο «στόχος» κοιμάται και η ομάδα διεισδύει στο υποσυνείδητο του για να εμφυτεύσει μια ιδέα. Για την ακρίβεια δεν κοιμάται μόνο ο στόχος αλλά και κάποιο από τα μέλη της ομάδας, το οποίο μοιράζεται το όνειρο μαζί με το στόχο, ενώ το όνειρο βασίζεται στο σχέδιο ενός τρίτου μέλους, του «αρχιτέκτονα», ο οποίος κατασκευάζει υποσυνειδησιακούς λαβυρίνθους, για να μπερδεύει τις προβολές του υποσυνείδητου του ατόμου που κοιμάται, έτσι ώστε να μην επιτεθούν στον άλλον που κοιμάται μαζί του, στον αρχιτέκτονα και στην υπόλοιπη ομάδα. Βέβαια εντάξει και να σκοτωθεί κάποιος μέσα στο όνειρο δεν τρέχει κάτι, απλά ξυπνάει, όπως το ίδιο συμβαίνει και άμα ενώ κοιμάται δεχθεί ένα «kick», δηλαδή μία ώθηση από μικρό ύψος. Το θέμα είναι βέβαια να μην έχει κοιμηθεί κανείς μέσα στο όνειρο του, γιατί εκεί αλλάζει επίπεδο ονείρου, και σε όσο πιο χαμηλό επίπεδο βρίσκεται τόσο κινδυνεύει να υποπέσει σε «limbo», δηλαδή σε μία υποσυνειδησιακή άβυσσο, από την οποία πολύ δύσκολα βγαίνει, ακόμα και αν του δώσει κάποιος ένα kick, καθώς αυτό θα πρέπει να συγχρονιστεί με τα αντίστοιχα kicks σε κάθε προηγούμενο ονειρικό στάδιο, πράγμα ολίγον τι πολύπλοκο, καθότι ο ονειρικός χρόνος αυξάνεται γεωμετρικά σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο για κάθε επιπρόσθετο επίπεδο ονειροφαντασίας. Το θέμα είναι να έχει κανείς πάντα ένα «totem», δηλαδή ένα αντικείμενο του οποίου τη χαρακτηριστική αίσθηση αφής αναγνωρίζει μόνο αυτός, ούτως ώστε να μπορεί να αντιληφθεί άμεσα εάν βρίσκεται στο όνειρο κάποιου άλλου, αλλά για το δικό του όνειρο αυτό δεν είναι και πολύ σιγουράκι, καθώς το υποσυνείδητό του γνωρίζει το totem του όσο και ο ίδιος. Εναλλακτικά, μπορεί να τσεκάρει αν θυμάται πως ήρθε εκεί που έφτασε, αν και με χρόνια εκπαίδευση μπορεί να ανακαλεί τα γεγονότα ενός ονείρου προηγούμενου σταδίου, κατά τον ίδιο τρόπο που σε εγρήγορση ανακαλεί τα γεγονότα ενός ονείρου.

inception-1024

Δεν πιστεύω να μπερδεύτηκε κανείς…. Προς παρηγοριά όσων κάπου βλεφάρισαν λίγο, ο Christophre Nolan δούλευε το σενάριο της ταινίας κάπου στα εννιά χρόνια. Ακόμα περισσότερο, όταν η ταινία προβλήθηκε στην Ιαπωνική τηλεόραση, οι υπεύθυνοι προγράμματος αποφάσισαν να ενσωματώσουν επεξηγηματικά μηνύματα στα άκρα της εικόνας, ούτως ώστε να αναφέρεται κάθε φορά σε ποιο επίπεδο ονείρου βρισκόμαστε μέσα στην ταινία. Τέλος, όσον αφορά την επεξήγηση του φινάλε της ταινίας, μόνο το IMDB, στην κατηγορία FAQsτης ταινίας, παραθέτει τέσσερεις διαφορετικές θεωρίες.

Αφού, λοιπόν, η ταινία αυτή καταλήγει να θέλει πάνω από μία θέαση για να συλλάβει κανείς μία υποτυπώδη ροή στα γεγονότα, τί είναι αυτό που την κάνει τόσο δημοφιλή και αγαπητή; Πρώτον και κύριον είναι, ενδεχομένως, αυτή ακριβώς η πολυπλοκότητα, η οποία ιντρίκαρε το κοινό και έδωσε τροφή για περαιτέρω συζήτηση και σχολιασμό. Γιατί, η πολυπλοκότητα του inception, δεν είναι αυτή που σε κάνει να κλείσεις την ταινία στην μέση αλλά αυτή που σε κάνει να θες να τη ξαναδείς, για να συμπληρώσεις μόνος σου το παζλ. Δεύτερον, η μοναδική ικανότητα του Nolan να ενσωματώνει γνωστά εμπορικά στοιχεία (δηλ. δράση, πιστολίδια, κυνηγητά, εφέ) σε projectsπου κάθε άλλο παρά πρόχειρα, επιφανειακά και πιασάρικα είναι. Και φυσικά το cast. «Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», λέει το ρητό και γι’ αυτό άλλωστε όλο το πρωταγωνιστικό team του inception, εκτός από τον Λίο, συμμετέχει και σε κάποια από τα Batmanτου Nolan. Ο DiCaprio, ως άλλος κινηματογραφικός Μήδας, τα τελευταία χρόνια μετατρέπει σε χρυσάφι ό,τι ρόλο αγγίζει. Δίπλα του τοποθετήθηκε μια ανερχόμενη βασίλισσα, η MarionCotillard. Και εν συνεχεία οι δυο τους πλαισιώθηκαν από μία άψογα λειτουργική ομάδα συμπρωταγωνιστών.

inception1

Με το inceptionο Nolan μας παρέδωσε μια ταινία τόσο ιδιαίτερη και πρωτότυπη σεναριακά αλλά και τόσο ξεχωριστή και χαρακτηριστική στο ύφος και το στυλ της, που πιστεύω ότι για χρόνια θα αποτελεί σημείο αναφοράς και θα διαθέτει για πολύ καιρό το δικό της φανατικό κοινό.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές