In This World - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

In This World

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η προσφυγική κρίση σε αντίθεση με ότι ίσως νομίζουν πολλοί, δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Πρόκειται για κάτι που άρχισε κυρίως μετά τον βομβαρδισμό του Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς, με εκατοντάδες ανθρώπους να αναγκάζονται να φεύγουν από τα ερείπια για να βρουν το μέλλον τους στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι των νησιών θυμούνται, και η κατάσταση με το προσφυγικό δεν είναι νέα γι’ αυτούς, ενώ Πάτρα, Ηγουμενίτσα και άλλες πόλεις ήταν τότε το πέρασμα στην Δύση μέσω πλοίων. Το σινεμά έχει κάνει πολλές προσπάθειες να πει ιστορίες προσφύγων όλο αυτό το διάστημα από 2001 και μετά και φυσικά και πριν από αυτό.

Το In This World είναι  μια τέτοια προσπάθεια που μας πάει στον Φεβρουάριο του 2002 και στο ταξίδι προσφύγων από το Αφγανιστάν στο Λονδίνο. Η ταινία του Michael Winterbottom είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και ακολουθεί μια δομή ντοκιμαντερίστικη, με τους χαρακτήρες να παίζουν λίγο πολύ τον εαυτό τους και με τα γυρίσματα να έχουν γίνει ακριβώς στις περιοχές του δρόμου των προσφύγων. Μάλιστα το In This World είναι η δεύτερη ταινία σχετική με το προσφυγικό που κερδίζει την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου μετά το φετινό Fire at Sea.

protectedimage

Η ταινία αρχίζει από το Shamshatoo, μια πόλη στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν, όπου έχει στηθεί ένας καταυλισμός προσφύγων μεγάλος σαν πόλη, με πάνω από 53000 πρόσφυγες να διαμένουν εκεί σε απάνθρωπες συνθήκες. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε αρχικά κατά τον πόλεμο του Αφγανιστάν με την Σοβιετική Ένωση το 1979, πόλεμος που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία. Το 2001 με την αμερικάνικη επίθεση στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο καταυλισμός γέμισε και πάλι. Εκεί συναντούμε  την οικογένεια του Αφγανού Enayat. Η οικογένεια αποφασίζει να στείλει εκείνος και τον ξάδερφο του, Jamal, στο Λονδίνο όπου θα ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Το ταξίδι των δύο θα είναι παράνομο και οι διακινητές έχουν βρεθεί και έχουν ήδη παραλάβει αρκετά χρήματα για το ταξίδι μέσα από το Ιράν και μέχρι την Τουρκία.

Το ταξίδι θα είναι δύσκολο και οι δύο νεαροί (ο μικρός Jamal είναι 12 χρονών) θα βρεθούν να περπατάνε σε βουνά για να περάσουν σύνορα, να κλείνονται σε φορτηγά για να περάσουν σε άλλες χώρες παράνομα, μέχρι και σε κοντέινερ που ταξιδεύουν μέρες στην θάλασσα. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι του ταξιδιού και η ζωή των προσφύγων ξεδιπλώνεται επί της οθόνης σε ένα οδοιπορικό σε Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράν, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και τελικά στην Μεγάλη Βρετανία και το Λονδίνο.

Πρόκειται για μια ταινία που γυρίστηκε με την συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών που έζησαν την προσφυγιά και με ένα γενικό σενάριο να συμπληρώνεται από πολλούς αυτοσχεδιασμούς από τους πρωταγωνιστές, κάτι που κάνει την ταινία κάτι ανάμεσα σε δράμα και ντοκιμαντέρ. Μάλιστα η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στις περιοχές που αναφέρονται σε αυτήν, έχοντας τον αρχικό τίτλο, “The Silk Road” και με τους υπεύθυνους σε Πακιστάν και Ιράν να νομίζουν ότι πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-οδυπορικό στον δρόμο του μεταξιού, ώστε να επιτρέψουν τα γυρίσματα. Μάλιστα ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν M1187511 που είναι ο αριθμός της αίτησης ασύλου που έκανε στο Λονδίνο ο πραγματικός Jamal.

Ο σκηνοθέτης έχει επιλέξει ένα περίεργο ντοκιμαντερίστικο στυλ και μια φωτογραφία που δεν βοηθά στην δραματουργία της ταινίας, που θα μπορούσε να είναι καλύτερη σαν ένα δράμα. Όμως ακόμα και έτσι το In This World είναι μια καλή ταινία που έγινε 13 χρόνια πριν και παραμένει άκρως επίκαιρη και σήμερα, με την κατάσταση στο Αφγανιστάν να μην έχει αλλάξει και τους πρόσφυγες από την χώρα να θεωρούνται δυστυχώς οικονομικοί μετανάστες.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές