In the Heart of the Sea - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

In the Heart of the Sea

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Ron Howard (“A Beautiful Mind”) έρχεται η ιστορία των ανθρώπων που πάλεψαν για την επιβίωσή τους για 90 ολόκληρες μέρες στην καρδιά του ωκεανού.

Ειρηνικός Ωκεανός, 1820. Το φαλαινοθηρικό πλοίο “Essex”, με τους 21 άνδρες του, ξεκινάει την αποστολή του με στόχο να φτάσει πέρα από τον γνωστό κόσμο. Στη μέση του Νότιου Ειρηνικού, όμως, το πλοίο τους δέχθηκε επίθεση από μία γιγαντιαία φάλαινα, αφήνοντας το πλήρωμα στη θάλασσα για 90 ημέρες και πάνω από χίλια μίλια μακριά από το σπίτι.

635489050853520002-whale-HEART-SEA-MOV-jy-3338-.1

Οι άνδρες, με τρία μικρά σωστικά σκάφη, θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τη Νότια Αμερική, ενώ όσο περνούν οι μέρες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες , την πείνα, τις ασθένειες και ο καθένας θα αναγκαστεί να παλέψει με κάθε τρόπο για την επιβίωσή του. Αυτό που οι  21 άνδρες του πληρώματος πρόκειται να αντιμετωπίσουν θα γίνει μία από τις  μεγαλύτερες αληθινές ιστορίες που έχουν ειπωθεί ποτέ.

Βασισμένο στο βιβλίο του Nathaniel Philbrick, In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex. 

Σοφία Πατλάκα

To δεύτερο trailer:

HgCpB

Η ταινία, παρά την πρώτη εντύπωση που δίνεται, δεν αποτελεί τη σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά του κλασσικού λογοτεχνικού έργου Moby Dick. Αντιθέτως, είναι η μεταφορά του bestseller In the Heart of the Sea του συγγραφέα Nathaniel Philbrick, που στρέφεται γύρω από την πραγματική ιστορία του Essex, ενός φαλαινοθηρικού σκάφους που καταστράφηκε ολοσχερώς εξ αιτίας μιας τεράστιας λευκής φάλαινας γύρω στα 1820.  Η πραγματική ιστορία του Essex και του αποδεκατισμένου πληρώματός του (τα μέλη του οποίου κατέφυγαν σε φριχτές πρακτικές στην προσπάθειά τους να σωθούν, όπως ο καννιβαλισμός και άλλες), είναι αυτή στην οποία έδωσε κινηματογραφική υπόσταση ο Ron Howard, βασιζόμενος στο καλογραμμένο σενάριο του Charles Leavitt και ταυτόχρονα είναι η ίδια που είχε εμπνεύσει τον Herman Melville να γράψει τον λογοτεχνικό κολοσσό Moby Dick.

Το πρόβλημα όμως, έγκειται στο ζήτημα της – ομολογουμένως άδικης όσο και αναπόφευκτης – σύγκρισης μεταξύ της ταινίας του Howard και του αριστουργήματος του Melville. Προτείνω να μην μπείτε καν σε αυτήν τη διαδικασία. Άλλωστε η σκηνοθετική ματιά του Howard είναι αρκετά δυναμική ώστε να δημιουργεί ένα αυθύπαρκτο φιλμ με θέμα του την επιβίωση και την πάλη ανάμεσα στη φύση και το ανθρώπινο στοιχείο. Οι ρυθμοί της ταινίας δεν είναι αυτοί της καταιγιστικής περιπέτειας, αλλά προσεγγίζουν περισσότερο αυτούς του «Μaster and Commander» του Peter Weir, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι λείπει η δράση. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι βέβαια στην ταινία, είναι αυτό των ερμηνειών. Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι αντάξιοι των ρόλων που τους έχουν ανατεθεί και απογειώνουν την ιστορία, ανεβάζοντας τους τόνους όπου χρειάζεται. Η ταινία μπορεί σε κάποια σημεία να εκπέμπει ένα αίσθημα ψυχρότητας, αλλά ο Chris Hemsworth, ο Benjamin Walker και ο Tom Holland μας υπενθυμίζουν τρεις καλούς λόγους για τους οποίους αξίζει να τη δει κανείς.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι η ταινία δεν θα πρέπει να ειδωθεί ή να κριθεί ως μια “action movie” αλλά ως μια ταινία που λέει την αρχαιότερη ιστορία επιβίωσης όλων: αυτήν του ανθρώπου απέναντι και μέσα στη φύση. Συνεπώς θέλει υπομονή και προσοχή για να την αφήσουμε να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια μας και να την απολαύσουμε όπως της αξίζει.

Κατερίνα Κιαγιά


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές