Imperium / Αυτοκρατορία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Imperium / Αυτοκρατορία

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Nate Foster, ένας νέος, ιδεαλιστής πράκτορας του FBI, διεισδύει υποδυόμενος τον νεοναζί σε μια ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση. Ένας φιλόδοξος, ανερχόμενος αναλυτής που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του να γίνει όσο το δυνατόν πειστικότερος με τη νέα του ταυτότητα, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τις αληθινές του αρχές καθώς βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον επικίνδυνο υπόκοσμο του νεοναζισμού.

Οι ταινίες που έχουν ως θέμα τους τον φασισμό στη σύγχρονη κοινωνία και τις ανάλογες οργανώσεις που τον πρεσβεύουν αφορούν σε ένα θέμα που, δυστυχώς, δεν σταματά να μας απασχολεί. Αλλά πρέπει να επιτελέσουν και έναν σοβαρό σκοπό, να πάρουν θέση σε σχέση με αυτόν και να γίνουν όσο πιο διερευνητικές μπορούν σχετικά με τα αίτια και τα αιτιατά του όλου ζητήματος. Να μην υπεραπλουστεύουν, αλλά απ’ την άλλη ούτε και να υπεραναλύουν τα “γιατί” που σπρώχνουν το άτομο στο να ακολουθήσει μια τέτοια ιδεολογική πορεία. Με βάση τα παραπάνω, η Αυτοκρατορία θεωρείται μια ταινία που επιτελεί το σκοπό της στο έπακρον, και αυτό επειδή παίρνει στα σοβαρά το θέμα της, χωρίς να καταφεύγει σε καρικατούρες.

Πρώτα απ’ όλα, είναι μια ταινία που μιλά με επιχειρήματα. Δε φοβάται να διεισδύσει στην επιχειρηματολογία της ακροδεξιάς, να δείξει ότι έχει δει και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνονται δύο πράγματα: ο τρόπος με τον οποίο γεννιέται στο άτομο ο ρατσισμός και το πως γίνεται αργότερα η πλύση εγκεφάλου. Γίνεται λόγος για “ανθρώπους της δράσης” και για ιδεαλιστές που προσπαθούν να σώσουν την Αρύα Φυλή από οποιαδήποτε ξενική εισβολή, για τους σιωνιστές που κρύβονται πίσω απ’ όλα, για τις θεωρίες συνωμοσίας, εν γένει, οι οποίες ποτίζουν τον εγκέφαλο του υποψήφιου μισαλλόδοξου. Παράλληλα, η άλλη πλευρά, αυτή των αστυνομικών, εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές που έχουν αναλάβει την υπόθεση, παρουσιάζονται να αδιαφορούν για αυτά τα στοιχεία, θεωρώντας τους ως γραφικούς ή ακίνδυνους. Σας θυμίζει κάτι όλη αυτή η εικόνα;

Πέραν της ισχυρής ρητορικής της, η ταινία απαρτίζεται από ένα ρυθμό γεμάτο ένταση, που σε κρατά σε αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό, από ένα μοντάζ γεμάτο γρήγορα cuts, και, κυρίως, από μια φανταστική ερμηνεία από πλευράς Daniel Radcliffe. Ξεπερνά τον εαυτό του στο ρόλο του ιδεαλιστή αστυνομικού σε μυστική αποστολή που προσπαθεί να διαλευκάνει μια υπόθεση ενώ παράλληλα τραμπαλίζεται ανάμεσα στην ακεραιότητα των πιστεύω του και στα ευφυολογήματα των (πραγματικά τρομακτικών σε επίπεδο παρουσίασης) νεοναζί τους οποίους καλείται να κατανοήσει προκειμένου να έχει αίσια έκβαση η υπόθεση.

Σε 110 λεπτά, η συγκεκριμένη ταινία έχει επιτελέσει το σκοπό της, έχει πάρει, έστω απλοικά, μια θέση ενάντια στην ξενοφοβία και έχει ερμηνεύσει με άριστο τρόπο τη “βιβλιογραφία” της. Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση που δε φοβάται να κάνει το ένα παραπάνω βήμα και να μπει στη φωλιά του φιδιού προκειμένου να το αντιμετωπίσει, άσχετα αν αυτός είναι ο ρόλος του θεατή και όχι της ταινίας.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές