Ειμαρμένη: δείγμα ενός wannabe weird Ελληνικού κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ειμαρμένη: δείγμα ενός wannabe weird Ελληνικού κινηματογράφου


Γράφει:

Ένας νεαρούς, ταλαντούχος ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας είχε σίγουρα μια άτυχη ημέρα. Αρχικά μετά από κάτι ανάμεσα σε έντονο καυγά και παθιασμένο σεξ χωρίζει με την κοπέλα του. Έπειτα πέφτει θύμα κλοπής. Δύο φορές. Κι ενώ περιφέρεται σαν άστεγος στην Αθήνα, ανεβαίνει σε ένα πλοίο, συναντά έναν δάσκαλο και μαθαίνει την ιστορία ενός αγίου, σε ένα απομακρυσμένο νησί. Πηγαίνει εκεί και προσπαθεί να μάθει το μυστικό του, μια αναζήτηση, όμως, με άσχημη κατάληξη για αυτόν.

Αυτή είναι, μάλλον, η υπόθεση της ταινίας Ειμαρμένη, η περιπλάνηση του συγγραφέα. Για άλλους μπορεί να είναι η προσπάθεια ενός δημοσιογράφου να καλύψει την υπόθεση του φόνου του. Αυτό μάλιστα αναφέρεται στην επίσημη σύνοψη της στο πρόγραμμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Δεν γνωρίζω αν αυτή είναι η σύνοψη, που δόθηκε στους διοργανωτές από τον δημιουργό, άλλα δεν βλέπουμε τίποτα τέτοιο. Ο δημοσιογράφος είναι ένας δευτερεύων ρόλος, η δουλειά του βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

Έτσι κι αλλιώς η Ειμαρμένη του Α.Ι. Μαριανού είναι μια μπερδεμένη ταινία, χωρίς συγκεκριμένο ύφος. Με πλάνα, που εναλλάσσονται αλλοπρόσαλα, με διαλόγους φασαριόζικους, χωρίς ουσία, με ένα cast ενδιαφέρον ως προς την δημοτικότητα των συμμετεχόντων, που όμως περιορίζεται απλά στην επωνυμία του και σε καμία περίπτωση δεν σώζει την παρτίδα. Το μόνο, που μπορεί να θυμάται κανείς από ένα φιλμ, που ακροβατεί ανάμεσα στο cult, το σουρεαλιστικό και το weird, είναι η πολύ ωραία… άρθρωση του πρωταγωνιστή της.

Η ταινία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τάσης, που υπάρχει σε πάρα πολλούς Έλληνες δημιουργούς, να προσπαθούν να ενταχθούν στον χώρο του weird κινηματογράφου. Δεν ξέρω αν οφείλεται στην φήμη, που κέρδισαν δημιουργοί, όπως ο Λάνθιμος ή η Τσαγγαρή, και στο τι θα μπορούσαν να εισπράξουν σε φήμη. Μπορεί επίσης, να θεωρούν πως με αυτό το ύφος, θα ξεχωρίσουν μέσα στον σωρό (;) των ελληνικών ταινιών.

Η αλήθεια είναι όμως, πως αυτό που μας λείπει – εν τέλει – δεν είναι τόσο το ξεχωριστό, όσο το απλό, απαλλαγμένο από υπερβολές, ελληνικό σινεμά.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές