I, Olga Hepnarova - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

I, Olga Hepnarova

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

H Olga είναι μια νεαρή έφηβη γεμάτη αναζητήσεις αλλά και προβλήματα. Θέλει απεγνωσμένα να φύγει από την οικογένειά της, το σχολείο της, ακόμα και ολόκληρη την κοινωνία. Είναι το θύμα bulling μιας κοινωνίας των 70’s στην Τσεχοσλοβακία, που δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι το bulling και έτσι δεν νιώθει την Olga, με αποτέλεσμα εκείνη να βρίσκει παντού μοναξιά. Δεν θέλει να μιλάει στον κόσμο, δεν χαιρετά καν τους γνωστούς της, δε μπορεί να στεριώσει σε δουλειές, είναι αντικοινωνική και μόνο όταν θα αρχίσει να μένει μόνη της θα αρχίσει να ανοίγεται και να εξερευνεί την σεξουαλικότητά της, δεχόμενη την έλξη που νιώθει για άλλες γυναίκες. Οι σχέσεις της ωστόσο θα είναι περιστασιακές και θα την οδηγήσουν σε περαιτέρω απογοήτευση και μοναξιά που θα είναι μάλλον το τελειωτικό χτύπημα για την εύθραυστη προσωπικότητά της.

Οι X Petr Kazda και Tomás Weinreb μετά από χρόνια έρευνας της ιστορίας της πραγματικής Olga Hepnarova, της τελευταίας γυναίκας που εκτελέστηκε δημόσια στην Τσεχοσλοβακία και μετά από την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο  Everything is Crap, φτιάχνουν μια βιογραφική ταινία για την Olga, τον μεγαλύτερο αντιήρωα του Τσέχικου σινεμά στην ιστορία και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Screenshot from 2016-02-08 22:46:03

Οι σκηνοθέτες στηρίζονται πολύ στην ταλαντούχα νέα ηθοποιό τους, την Michalina Olszanska, η οποία μαγνητίζει με την ερμηνεία της κάθε frame της ταινίας από την αρχή μέχρι το τέλος. Το βλέμμα της, τα μάτια της, η εξωτερική της εμφάνιση, τα ρούχα της και το περπάτημά της, μας δείχνουν ότι έχει γίνει ένα με τον χαρακτήρα που ερμηνεύει και περνά με επιτυχία ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές του μεγάλου δράματος, έχοντας το βαρύ φορτίο να υποδυθεί ένα τόσο μοναχικό και αμίλητο χαρακτήρα, καταφέρνοντας μάλιστα να φτάσει μέχρι το τέλος της ταινίας χωρίς αχρείαστες ερμηνευτικές υπερβολές.

Η Olszanska, καθοδηγείται από το δίδυμο των σκηνοθετών, που το I, Olga Hepnarova αποτελεί την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία. Αν και η σκηνοθεσία τους είναι σε κάποια σημεία χωρίς ιδιαίτερο βάθος, έχουν ένα σενάριο στιβαρό και μια ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα να πουν, ενώ καταφέρνουν να διαχειριστούν άριστα μια αρκετά μεγάλη παραγωγή που μας μεταφέρει στα 70’s μιας κομουνιστικής χώρας, με πιστευτό τρόπο. Η επιλογή του ασπρόμαυρου χρώματος, φαίνεται να τους δικαιώνει καθώς αυξάνει την ένταση και την δραματουργία της ταινίας, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα επί της οθόνης τον εσωτερικό κόσμο της πρωταγωνίστριας.

201608820_2_IMG_FIX_700x700

Το θέμα της ταινίας και η προσέγγιση των δημιουργών θέτει πολλά ερωτήματα, κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο συν της, πέρα από την καλή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας. Συγκεκριμένες σκηνές της ταινίες αποτυπώνουν αριστοτεχνικά την απελπισία αλλά και την αμφιβολία της πρωταγωνίστριας, με χαρακτηριστικές να είναι αυτές που την βλέπουμε μόνη της στο βρώμικο σπίτι της να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση στο κρεβάτι της, σκηνή που φέρνει στο μυαλό τον Ρασκόλνικοφ του Ντοστογιέφσι. Μόνο που στην περίπτωση της Olga δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δολοφονία, αλλά την κοινωνία και την αδιαφορία της προς μια γυναίκα που έχει μεν πολλά ψυχολογικά προβλήματα, έχει όμως και την διάθεση να δουλέψει πάνω σε αυτά, βρίσκοντας όμως παντού εμπόδια, σε μια προβληματική τουλάχιστον κοινωνία. Το τραγικό τέλος της έρχεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στα θέματα που ανοίγει η ταινία, ενώ μοιραίος είναι ο παραλληλισμός με ιστορίες bulling που μας έχουν απασχολήσει πρόσφατα.

Το I, Olga Hepnarova, ήταν η ταινία έναρξης στο Πανόραμα της Berlinale.

201608820_3_IMG_FIX_700x700

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές