Η Νονά (The Godmother) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Νονά (The Godmother)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Μία από τις γνωστές του έρευνες, που συνηθίζαμε να βλέπουμε μέσα από την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», παρουσίασε στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. Τίτλος του «Η Νονά» και θέμα του η ματρόνα (με την καλή έννοια) της Ευρώπης, Άνγκελα Μέρκελ. Η ταινία επιχειρεί να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές της ζωής της καγκελαρίου της Γερμανίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί πολιτικά την κρίση που ξέσπασε πριν από μερικά χρόνια –και ξέσπασε πάνω στα κεφάλια της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και φυσικά της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ από την αρχή ξεκαθαρίζει την οπτική του γωνία από το πόσο απόλυτα ελληνικό είναι, καθώς ακόμη και οι τίτλοι αρχής είναι στην ελληνική γλώσσα (σε αντίθεση με τα περισσότερα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ). Και ήταν ακριβώς όπως το περιμέναμε. Δημοσιογραφικό, ολίγον τι λαϊκίζον, χωρίς σκηνοθετικές υπερβολές, αλλά με ένα υπέροχο μοντάζ, που δένει διαγγέλματα της Μέρκελ, θεατρικές παραστάσεις, συνεντεύξεις, πορείες και παρελθόντα ναζιστικά ή απολυταρχικά καθεστώτα, η «Νονά» δεν μας λέει τίποτε παραπάνω από αυτά που ήδη ξέραμε. Ο ίδιος ο δημιουργός σημείωσε ότι πρόθεσή του ήταν να αποτινάξει την ενοχή των Ελλήνων για την κατάσταση που βιώνουμε και να θέσει τις πραγματικές διαστάσεις των ευθυνών για την κρίση: με άλλα λόγια, την ευθύνη της γερμανικής πολιτικής, που έτι μία φορά, σαν άλλο χιτλερικό κύμα διαλύει κάθε μικρότερη δύναμη της Ευρώπης, μέχρι η κατάρρευση να γυρίσει μπούμερανγκ στην ίδια της τη χώρα.

Υπό τους ήχους της διασκευασμένης μουσικής του Nino Rota από τους Active Member, παρακολουθούμε την πολύ καλά σχεδιασμένη αντιμετώπιση της Γερμανίδας καγκελάριου απέναντι στα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδικά κινεί τα νήματα «πουλώντας» προστασία για να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα. Χωρίς ιδιαίτερα αποκαλυπτική διάθεση, αλλά πιο πολύ με μία έρευνα που συγκεντρώνει περιληπτικά όσα θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος για την παγκόσμια οικονομική κρίση στην αληθινή τους διάσταση, η «Νονά» του Κούλογλου δεν εντυπωσίασε, αλλά ούτε απογοήτευσε.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές