Η καλή σύζυγος - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η καλή σύζυγος

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Η Μιλένα είναι μια μέσης ηλικίας νοικοκυρά και μητέρα, που ζει μια τακτοποιημένη ζωή στα προάστια του Βελιγραδίου.Είναι αφοσιωμένη στα συζυγικά της καθήκοντα κι όταν δεν έχει πρόβα στην τοπική χορωδία, περιποιείται τον εαυτό της, μαγειρεύει και δεξιώνεται τους φίλους της οικογένειας. Όμως μια ξεχασμένη βιντεοκασέτα θα ανατρέψει την ηρεμία της καθημερινότητάς της και η Μιλένα θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που θα συνταράξουν την ζωή όλων.

Η Καλή Σύγος είναι μια ταινία που έχει ως κεντρικό της πυλώνα την ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς της, Mirjana Karanović, η οποία ομολογουμένως, “αφήνεται” με εκπληκτικό τρόπο μπροστά από την κάμερα. Καθόλου τυχαία, η ταινία ξεκινά με αυτή γυμνή μπροστά από έναν καθρέφτη, ώσπου αρχίζει να μακιγιάρεται για ένα τραπέζι στο οποίο πρέπει να παραστεί. Ευθύς γίνεται αντιληπτή η αλληγορία της μάσκας μέσα στην ταινία, το προσωπείο που ενδύεται η πρωταγωνίστρια ενώ τα πάντα δείχνουν να είναι αβέβαια γύρω της στους ρόλους της ως μητέρα, ως σύζυγος και (τελικώς και παραμελημένα) ως γυναίκα. Και αυτή η “αμφίεση” της πρωταγωνίστριας είναι που τελικά κερδίζει το θεατή όταν όλα αρχίζουν σταδιακά να καταρρέουν στη ζωή της. Όταν μαθαίνει για κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας της, την πραγματική συμβολή του άντρα της στα χρόνια του πολέμου, τα καμώματα των παιδιών της.

Τα παραπάνω, όμως, φαντάζουν σχεδόν μη λειτουργικά ή χρησιμοποιούμενα με κλισέ τρόπο στα πλαίσια της ταινίας. Βλέπουμε ακόμα μια ταινία για ένα άτομο του οποίου η ζωή καταρρέει δίχως ουσιαστικά να υπάρχει μια γκρίζα απόχρωση ανάμεσα στο στωικό της άσπρο και στο γενικό μαύρο που επικρατεί στον περιβάλλοντά της χώρο. Μάλιστα, να κατανοήσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν θαμμένα μυστικά και πως η ίδια ως γυναίκα θυσιάζει τον εαυτό της προκειμένου να συνεχίσει να γυρνά ο κόσμος όπως γυρνά προς το παρόν. Αλλά τα πάντα είναι προβλέψιμα και ανιαρά στον Γολγοθά της. Εξ’ αρχής φανταζόμαστε προς τα που θα κυλήσει η πλοκή και πως, τελικά, θα ολοκληρωθεί με σχήμα κυκλικό.

Ένα βασικό παράπονο που δεν μπορώ να αφήσω απαρατήρητο σε σχέση με την εν λόγω ταινία, είναι η προσπάθειά της να καταγγείλει το μαύρο, πολεμικό παρελθόν της χώρας της. Προσπαθεί μεν να έχει τόνο κάπως καταγγελτικό, να δείξει ότι ως χώρα προσπαθεί να θάψει τα κατάλοιπα μιας σύρραξης που ακόμα την ταλανίζει αλλά δυστυχώς, ούτε πληροφορίες δίνει (έστω και μέσω exposition) για το τι ακριβώς συνέβη για εμάς τους ανιστόρητους, αλλά ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως δριμύ το κατηγορώ της. Ίσως με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καταδείξει την ίδια την αντιμετώπιση της χώρας μπροστά στο ζήτημα: ότι θάβουν ουσιαστικά, κάτω από το χαλί τα όσα συνέβησαν χωρίς ποτέ να τα πετάνε στον κάλαθο αχρήστων. Αν έχει ως εξής, τότε θεωρείται επιτυχημένη, μόνο που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.

Εν τέλει έχουμε μια ταινία όχι πρωτότυπη, ερμηνειοκεντρική, με τα πάνω της και τα κάτω της. Θα τη θέλαμε κάπως πιο σφιχτοδεμένη και όχι τόσο επαναλαμβανόμενη στα όσα καταδεικνύουν τα βάσανα, παρά τα οποία παραμένει μια Καλή Σύζυγος και περισσότερο τολμηρή στην κινηματογραφική της γλώσσα. Άνω του μετρίου πάντως, αλλά με επιφυλάξεις.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές