Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2017: Η γη και η σκιά (La tierra y la sombra) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2017: Η γη και η σκιά (La tierra y la sombra)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Βρισκόμαστε στην Κολομβία, όπου άνδρας επιστρέφει στο σπίτι του μετά από πολλά χρόνια. Εκεί ζει η γυναίκα του, με την οποία δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις, ο γιος του, που είναι βαριά άρρωστος με αναπνευστικά προβλήματα, η νύφη του και ο μικρός εγγονός του, που τους συναντά για πρώτη φορά. Ουσιαστικά πηγαίνει εκεί για να βοηθήσει στις εργασίες του σπιτιού και να φροντίζει τον εγγονό του, ενώ η γυναίκα και η νύφη του εργάζονται σε φυτείες ζαχαροκάλαμου.

Οι συνθήκες όμως είναι τραγικές, το περιβάλλον εξαιρετικά ανθυγιεινό και προσπαθεί να πείσει τους αγαπημένους του να φύγουν μαζί του. Βρίσκει όμως σημαντικά εμπόδια: αφενός την γυναίκα του, που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει την γη της και τον ίδιο του τον γιο, που επίσης πεισματικά, αν και η ζωή του κινδυνεύει, αρνείται να αφήσει πίσω την μητέρα του. Καθώς, όμως, η κατάσταση του επιδεινώνεται η λύση της φυγής φαίνεται πως είναι μονόδρομος, μια απόφαση δύσκολη, που όμως έρχεται αργά…

La-tierra-y-la-sombra-06

Το “Η γη και η σκιά”, η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του César Acevedo από την Κολομβία, είναι μια δραματική ταινία, με αργούς ρυθμούς και ελάχιστους διαλόγους. Φόντο της το περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης των αγροτών στην Κολομβία, θέμα της η αφοσίωση στους ανθρώπους που αγαπάς άλλα και η μάχη για την επιβίωση σε ένα αρκετά δυσμενές περιβάλλον.

Το φιλμ μας αφηγείται μια πολύ όμορφη ιστορία, μας προσφέρει κάποιες πολύ όμορφες στιγμές, ωστόσο έχει και κάποια αρνητικά στοιχεία. Ο υπερβολικά αργός ρυθμός σε κάποια σημεία κουράζει τον θεατή, κάποιες σκηνές φαίνεται πως δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στην ιστορία, πέρα από το να εξυπηρετήσουν το δέσιμο μεταξύ των χαρακτήρων, ενώ άλλες είναι μάλλον συμβολικές χωρίς όμως η ταινία να κινείται γενικότερα σε μεταφορικά πλαίσια και με τον θεατή να προσπαθεί να τις αποκωδικοποιήσει.

Είναι μια ταινία, που απαιτεί υπομονή από τον θεατή, ωστόσο οι σινεφίλ θα την συμπαθήσουν.

42a35505dabe860dcdeb51f92d5be768_XL

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές