Οι Γαμπροί της Ευτυχίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι Γαμπροί της ΕυτυχίαςΓράφει:

Η αγαπημένη ταινία του 1962 “Οι γαμπροί της Ευτυχίας” αναβιώνει στις ελληνικές αίθουσες μέσα από ένα remake σε σκηνοθεσία Στράτου Μαρκίδη.  

Ο Βαγγέλης (Κώστας Αποστολάκης) είναι ένας οικογενειάρχης από την Κρήτη, που είναι παντρεμένος με τη Λίνα (Μπέσυ Μάλφα). Μαζί τους, όμως, μένει και η γεροντοκόρη αδερφήτου Βαγγέλη, η Ευτυχία. Για να την ξεφορτωθεί ο Βαγγέλης αποφασίζει ότι ο μόνος τρόπος είναι να την παντρέψει. Αμέσως, λοιπόν, ξεκινά η αναζήτηση γαμπρού για την Ευτυχία, μία αποστολή που αρχικά φαίνεται ακατόρθωτη. Ο γαμπρός όμως που θα εμφανιστεί και θα διεκδικήσει την Ευτυχία δεν είναι μόνο ένας αλλά… τρεις!

f2_10plat1

Δύο εκατομμύρια ευρώ, μία κομπίνα και ένα ταξίδι με πολλά απρόοπτα σε μία ξεκαρδιστική κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Χρύσα Ρώπα, Κώστα Αποστολάκη, Κώστα Ευρυπιώτη, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Κατερίνα Γερονικολού, Τάσο Παλατζίδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Ορφέα Παπαδόπουλο.

2

Μία σύγχρονη προσαρμογή της κλασικής ταινίας, όπου πρωταγωνίστησαν οι μοναδικοί Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης και Νίκος Ρίζος. 

Σοφία Πατλάκα

Πενήντα και βάλε χρόνια μετά την δημιουργία της πρωτότυπης ταινίας του Σωτήρη Καψάσκη,  ο  Στράτος Μαρκίδης εκσυγχρονίζει την ιστορία της Ευτυχίας και των γαμπρών της, σε ένα εντελώς αχρείαστο κι εμφανώς προχειροφτιαγμένο remake, που εκθέτει τους συντελεστές του.

Πριν πάμε βέβαια στην κριτική, οφείλουμε συγχαρητήρια στην εταιρείας διανομής, που είχε την εντιμότητα και το θάρρος να μην αποφύγει τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας. Κι αυτή τη στιγμή δεν χαριτολογώ. Βλέπεις είναι συνήθης τακτική των Ελλήνων διανομέων να κρύβουν το προϊόν τους από τον τύπο, όταν προβλέπουν πως οι κριτικές που θα το συνοδέψουν, ενδέχεται να είναι αποκαρδιωτικές.  Υπάρχει άλλωστε παράδειγμα, πολύ πρόσφατο στη μνήμη μας , ελληνικής παραγωγής που ακολούθησε αυτή την οδό, καταφέρνοντας έτσι να τραβήξει μια αρκετά μεγάλη μερίδα ανυποψίαστου κοινού στις αίθουσες, το οποίο κατά γενική ομολογία έφυγε τρέχοντας και πενθώντας τα λεφτά του. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δίκαιο να είμαι αυστηρός  με την «Ευτυχία», από την άλλη όμως και το τελικό αποτέλεσμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιείκειας.

Καταρχήν δεν είμαι από τους τύπους που θεωρούν τις ταινίες του παλιού «καλού» ελληνικού κινηματογράφου ιερές. Οι περισσότερες από αυτές απολαμβάνουν μια αδικαιολόγητη ασυλία που οφείλεται περισσότερο στον τοπικισμό και τις παιδικές μας αναμνήσεις, παρά στην πραγματική καλλιτεχνική τους αξία.  Ως εκ τούτου δεν διαφωνώ καθόλου με τη  λογική του remake. Για να μην είναι όμως το remake μια απλή προσπάθεια εκταμίευσης της δημοφιλίας του πρωτοτύπου, χρειάζεται να ισχύει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω: Είτε   να αποτελεί βελτίωση του , είτε έστω απόπειρα να αποδοθεί η ιστορία του μέσα από μια νέα οπτική.

Στους πρόσφατους «Γαμπρούς της Ευτυχίας» δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να διατηρήσει το  «άρωμα» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως όμως αυτό μεταφράζεται μέσα από την σύγχρονη κακή τηλεοπτική αισθητική. Οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών αναλώνονται σε φτηνές μανιέρες κι  αποδεικνύονται από ελάχιστοι σε σχέση με τους θρυλικούς προκατόχους τους ως και ανυπόφοροι. Τέλος τα δυο τρία “και καλά” τολμηρά  αστεία, που υποτίθεται πως μπαίνουν ως ένδειξη εκμοντερνισμού απλά καταβαραθρώνουν το αποτέλεσμα στη στείρα χυδαιότητα.

Η φανερή ένδεια της παραγωγής, κάνει την ταινία να μοιάζει ακόμα περισσότερο με διπλό επεισόδιο φτηνού σίριαλ, αλλά πραγματικά αυτό είναι το τελευταίο που θα ενοχλήσει και φυσικά δεν αποτελεί κανένα άλλοθι για την έλλειψη κωμικού timing και καλαισθησίας.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη ταινία είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται στο trailer, το οποίο δεν κρύβει τίποτα από τη χοντροκοπιά της . Όσοι λοιπόν εντυπωσιαστήκατε και πιστεύετε ότι θα το διασκεδάσετε, σπεύσατε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γιώργος Καστέλλης


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές